Annonce
Rejser

Et aktivt og isklædt eventyr

Meterdyb sne og lange mørke dage er måske ikke så lokkende som en hed sommerdag, når man vil på eventyr i naturen. Men i Nordnorge i området omkring Tromsø og Alta er der masser af muligheder for et aktivt eventyr i snelandskabet.

Når man tager en tur med slædehundene, er det svært at vurdere, hvem der glæder sig mest – mennesket eller menneskets bedste ven. Foto: Cady Rasmussen

Fart over fjeldet

Foto: Cady Rasmussen

Helt oppe i bjergene, hvor kun snescooteren har forstyrret det tykke lag sne, er man omringet af hvide tinder og intet andet. Ingen anden lyd end motorens højlydte knurren. Her suser vinden om ørerne, og øjnene løber i vand.

Rejsen dertil

Med fly fra Danmark til Tromsø: Fra Københavns Lufthavn til Tromsø kan man enten flyve via Oslo eller Trondheim. Fra Billund kan man flyve via Oslo.

Med fly fra Tromsø til Alta: Fra Tromsø kan man flyve direkte til Alta på 35 minutter.

Med fly fra Danmark til Alta: Ønsker man at flyve til Alta, kan man tage via Oslo eller via Trondheim og Tromsø.

Vil man opleve det nordnorske snelandskab med lidt mere fart og lidt mere kraft under fødderne, skal man prøve en snescooterudflugt. Der er flere steder i det nordlige Norge, der tilbyder ture med guides til at hjælpe dig gennem dyngerne. De fleste steder hører al det nødvendige gear med. Både store snedragter til kulden og hjelmen til uheldige styrt.

På udflugt med slædehundene

Lugten af hundetis og lyden af anspændte slædehunde. De muskuløse kroppe, der venter på at føreren skal fjerne foden fra bremsen, så de kan springe slæden i gang.

Ude i det hvide landskab er der helt stille bortset fra de sagte dump, når hundenes poter møder sneen. Her er stilhed til at nyde udsigten til de norske bjerge.

En tur med slædehunde er en helt anderledes måde at opleve naturen på. Lad hundene klare det meste af arbejdet, mens du nyder det flade og åbne landskab. Nogle steder får man selv lov til at spænde hundene fast til slæderne, men hold godt fast, for de små hunde er utroligt stærke.

En aktiv oplevelse på fatbike

Sneens svage knasen under cyklens tykke dæk og den lidt ustabile bumlen oven på cyklens sæde: En tur i naturen på en stor fatbike giver en aktiv – men lettere anstrengende – oplevelse af den norske natur.

Foto: Flickr/Pankov Oleg

Du cykler mellem skovens træer på terræntilpassede cykler, der nok skal give en smule sved på panden. Men på fatbikes er farten ikke det vigtigste. I stedet er balance en dyd, som ikke bør undervurderes. Lav fart og god balanceevne giver den bedste træning og den bedste mulighed for at nyde omgivelserne, selv om de tykke hjul og den endnu tykkere sne er en udfordring for manøvredygtigheden.

Nattens nordlys

Inde i bilen er der mørkt og varmt. Natten er kulsort, når man bevæger sig ud af de nordnorske byer. Kun stjernerne og månen lyser over det snedækkede landskab.

Foto: Cady Rasmussen

Bilen suser af sted i rivende hast for at jagte den bedste plads til at beskue et af naturens store vidundere. En fin lysegrøn stribe dukker pludselig op på himlen og begynder at danse henover himmehvælvet. Ønsker man at opleve et rent og uspoleret naturfænomen, skal man sætte god tid af til at se nordlyset. Det kræver stor tålmodighed og et skarpt syn, men gevinsten er i sidste ende ubeskrivelig.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her