Annonce
Rejser

Fra Reeperbahn til Abbey Road

Hamborg har i mange år levet i skyggen af "Storebror Berlin". Men gemt i skyggerne på byens berømte gade Reeperbahn lever et pulserende og kulturelt byliv – et musikalsk mekka, der længe var stamsted for The Beatles. Og nu er en renæssance under opsejling.

Ideen til den såkaldte Beatles-Platz opstod i 2001 og er en hyldest til det kendte boyband, der begyndte deres musikalske karriere i den tyske by. Foto: Jörg Modrow

Rejsen dertil

Med fly fra København kan man flyve direkte på blot en time.

Med fly fra Billund skal man lave mindst ét stop. Den hurtigste rute vil være gennem Kastrup lufthavn og videre til Hamborg.

Fra Københavns Hovedbanegård kan man rejse direkte med ICE-tog.

Jyllands-Posten var inviteret af Park Hyatt Hamburg, og turen foregik med ICE-tog.

Taxaen forlader de polerede forretningsfacader i Hamborgs tomme gågader, og langsomt nærmer den sig bylivet på det berømte og berygtede Reeperbahn i St. Pauli-kvarteret. Taxaens stille indre er som stilheden før stormen. Bildøren åbner, og smækket drukner fuldstændig i larmen.

Neonlyset er blændende og fylder gaden med sine røde og lyserøde farver. Og som troende flokkes til deres bedested, flokkes de festivrige hertil og følges i stor strøm til gadens små butikker og barer. Længere nede ad gaden lokker neonskiltene de besøgende til med sex til under 50 euro og voksenlegetøj.

Tysk teknomusik med tung bas underholder de unge, der pumper knytnæverne i vejret og tørstigt bæller endnu en øl.

Flere unge er på vej. De er på bytur med vennerne. Men det er ikke kun ungdommen, der fylder gaden på Reeperbahn. Side om side med de unge går forældregenerationen, der også er taget på bytur. Her er der nemlig plads til alt og alle: De farverigt udklædte, de næsten slet ikke påklædte og de helt afslappede i jeans og hættetrøjer.

Men gemt inde bag Hamborgs Red Light District er et kreativt og kulturelt liv, som med årene er blevet overstrålet lidt af de røde neonlys. Et musikkens byliv, som i 60’erne havde meget velansete gæster – i form af The Beatles. Et band, som den dag i dag hyldes i kvarteret.

Skiltenes indtrængende neonlys bliver svagere, når man bevæger sig ind mod sidegaden Grosse Freiheit. Her kan man i øvrigt også møde The Beatles i en lidt anden udgave.

Følger man horderne af festglade mennesker, bliver skiltenes indtrængende neonlys svagere, og et stort åbent område bliver i stedet synligt. På Große Freiheit, som er en sidegade til Reeperbahn, dukker fire silhuetter op mellem mængderne i et underligt skarpt lys. En på trommer, en på bas og to på guitar.

Her, midt i menneskemylderet, hyldes The Beatles, hvis løbebane tog sin begyndelse i Hamborgs gemte gader. Det var nemlig her i det berømte kvarter, at The Beatles for alvor blev introduceret for resten af verden. I deres spæde musikalske karriere blev de sendt til Hamborg for at spille musik på Indra Club, hvor de havde deres tyske debut den 17. august 1960. Én optræden blev til flere, og de dengang fem drenge med Pete Best på trommer rykkede fra Indra Club til Kaiserkeller, der stadig findes den dag i dag på Große Freiheit.

Og Große Freiheit er stadig et musikalsk tilflugtssted for Hamborgs borgere, mere end 50 år senere. Steder som Grosse Freiheit 36 har nemlig stadig live-musik, og stedet trak i slutningen af juni måned det danske verdensnavn Lukas Graham til.

På Grosse Freiheit kan musikalske talenter op træde på scener spredt ud over hele St. Pauli-kvarteret.

Tip til Italien: Få opskrifter fra cafeen ved en af Italiens smukkeste pladser

Udover musiklivet på Große Freiheit er der også den årlige Reeperbahn Festival, der giver nye, spirende artister mulighed for at optræde på scener spredt ud over hele St. Pauli-kvarteret. Mange steder blandes nyt og gammelt, for det er historiske bygninger, der lægger hus til festivalens scener.

Sidste år inkluderede programmet steder som St. Pauli Kirche fra 1833 og Prinzenbar, som befinder sig i en gammel biograf fra 1906. Dette er en festival, der siden sin begyndelse i 2006 har vokset sig stor i rygende hast. I år praler festivalens egen hjemmeside da også med mere end 700 events i løbet af de fire dage mellem den 21. og 24. september.

Den berømte politistation Davidwache blev navngivet efter sin placering på hjørnet af Spielbudenplatz og Davidstraße. Foto: Cady Rasmussen

På den vestlige tip af HafenCity, lige over for det berømte Fischmarkt på den anden side af Elben, ligger den næsten færdigbyggede Elbphilharmonie som endnu et vidnesbyrd om musikkens indtagelse af den tyske by.

Den store koncerthal skal give plads til musik for enhver smag, når den åbner i november senere på året. Det bliver nemlig både klassisk og mere moderne musik, der kommer til at stå på programmet.

Men ligesom hos Reeperbahn Festival bliver gammelt til nyt i den store koncerthal. Bygningens skinnende glasfacader ligger nemlig solidt plantet oven på et gammelt kakaovarehus.

Flere steder som Grosse Freiheit 36 har live-musik. Her gav danske Lukas Graham for nylig koncert. Foto: Christian Spahrbier

Men på trods af al den nye musik, der strømmer til Hamborg, skinner stoltheden over byens rolle i begyndelsen af The Beatles’ karriere stadig igennem. Der er nemlig flere muligheder for at dykke ned i historien bag ’The Fab Four’, som de også blev kaldt. Foruden skulpturerne på Große Freiheit har byen også flere guidede Beatles-tours, der tager musikinteresserede gæster med rundt til de fire verdensstjerners favoritsteder i den tyske by.

Fest og fisk

Klokken er 06.10 på en søndag, og musikken kører allerede for fuld udblæsning på Hamborgs Fischmarkt. Vejret er gråt og kedeligt, og regnen drypper stille, men truer med at blive til store, tunge dråber.

Trætte og fordrukne Reeperbahn-gæster, hvis ansigtsfarve efterhånden begynder at matche deres farverige udklædninger, har trasket sig vej ned til markedet som en afslutning på aftenen i byen. De slæber sig tungt forbi de mange boder, hvoraf nogle pumper tysk technomusik ud af højtalerne.

Man skal gå en længere tur, hvis man vil finde de egentlige fiskeboder. Foto: Cady Rasmussen

Brug for et frirum på storbyferien? Find vej til Berlins skjulte udendørsoaser

På trods af markedets lidt misvisende navn lokker de farverige boder med næsten alt andet end fisk. I stedet er der frisk frugt og grønt samt tøj og souvenirs til turisterne, der stadig halvsovende har fundet vej ned til søndagens marked ved Elbe-floden. Alle lader dog til at være på vej i samme retning. Mod den store markedshal, hvor den tyske techno fra boderne fuldkomment drukner i livebandet, der fylder hele hallen med deres højlydte morgensang.

Uden for den store hal på Hamborgs Fischmarkt har man direkte udsigt til den nye koncertsal, Elbphilharmonie. Foto: Cady Rasmussen

Her ligger de trætte Reeperbahn-gæster punkterede og henslængte over bordene. De få friske ansigter, der endnu ikke er blevet ramt af tømmermændenes kraftige hammer, synger ivrigt med på de eneste to linjer af sangen, som de alle kender. Uden for hallen, på den anden side af markedet, er der ro. Musikken fra hallen høres kun svagt. Her står alle de besøgende, der ikke orker at tilslutte sig festen indenfor. Længere væk gemmer de reelle fiskeboder sig. Friske fisk ligger til skue side om side med smurte fiskesandwich – oplagt som håndmad til turen hjem fra byen.

Et soundtrack til ethvert humør

Som man vinker farvel til fiskemarkedet og træder ind på den store shopping-gade Mönckebergstraße, bliver det blot understreget endnu en gang, at musikken betyder en del for forståelsen af både byens natteliv, men også hverdagens Hamborg. Fredag og lørdag formiddag står en gademusikant i solskinnet med sin guitar og spiller lette rocknumre, mens de lokale har travlt med deres handlen. Men en tidlig søndag morgen, hvor vejret er gråt og regnfuldt, og hvor gaderne ligger næsten helt mennesketomme hen, er stemningen en helt anden. En enkelt gademusikant sidder alene i læ under et af butikkernes halvtage med sin saxofon og spiller sagte sin sang.

Man kan tage på flere forskellige guidede Beatles-tours rundt i byens gader. Foto: Christian Spahrbier

Her er de bedste bagerier i Rom

Hamborg er i sandhed hjem for et væld af musikalske indtryk. En by, hvor der er plads til alle. En by med et alsidigt soundtrack til ethvert humør.

Tre råd til rejsen

Sørg for at have kontanter med, når du besøger Hamborg. Der er nemlig stadig mange steder, der ikke tager kort.

Husk passet. Mange tænker garanteret ikke over det, når de tager med toget, men her tjekker de altså også pas ved grænsen.

Hamborg har mange vidt forskellige områder og kvarterer. Har Reeperbahn ikke interesse, kan det måske være, at området, de kalder Hvide Hamborg, falder i bedre smag. Kvarteret er meget rent og pænt og er en komplet kontrast til det farverige Red Light District.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her