Annonce
Rejser

Her er de undervurderede storbyer i Europa

Europa er fyldt med pulserende storbyer, hvis du allerede har set alle hovedstæderne. Få gode rejsetips til de oversete 'second cities'.

Den kroatiske by Dubrovnik er en af de byer, som den britiske avis The Guardian fremhæver som en af Europas oversete storbyer: Foto: Darko Bandic/AP

Hvis du allerede har travet dig igennem populære europæiske hovedstæder som Rom, Paris, Bruxelles og Dublin, er der heldigvis masser af 'second cities', som måske ikke er ligeså populære, men har ligeså meget at byde på som hovedstæderne.

Den britiske avis The Guardian har lavet en liste over de mest rejseværdige second cities i Europa i 2016. På listen finder man blandt andet polske Wroclaw, franske Marseille, kroatiske Dubrovnik, spanske Girona, italienske Bologna, tjekkiske Brno og østrigske Graz.

Men der er endnu flere rejseværdige second cities i Europa, hvis man spørger Jakob Linaa Jensen, næstformand i De Berejstes Klub. Han anbefaler den belgiske by Brügge.

- Brügge er en perle og måske en af de mest rejseværdige byer i Europa. Byen er kendetegnet ved, at den har adskillige kvadratmeter fredet og uspoleret middelalderbykerne med gamle kanaler, nonneklostre, et fantastisk rådhus og masser af gotisk arkitektur, siger Jakob Linaa Jensen.

Han mener især, at arkitekturen i Brügge gør byen mere rejseværdig end Bruxelles.

Har kunden altid ret? Jeg brækkede min tånegl og vil have penge tilbage for min ferie

- Bruxelles er et miskmask af arkitektur. Med mindre man tager til Belgien for at se på EU-institutioner, skal man til enhver tid vælge Brügge frem for Bruxelles, siger han.

Hvis man kommer til byen, anbefaler Jakob Linaa Jensen, at man drikker belgisk øl og spiser moules frites. Rundt i det flade land kan man også finde gamle munkeklostre, hvor man brygger trappistøl, og se mange mindesmærker for Første Verdenskrig.

Går sommerferien til Portugal, anbefaler Jakob Linaa Jensen, at man kigger mod Porto som et alternativ til Lissabon.

Overblik: En række råd om at rejse i Tyrkiet

- Porto er kendetegnet ved et meget rustikt forfald, fordi man historisk set har satset pengene på Lissabon. Husene er ikke faldefærdige. De har storheden fra gammel tid, men man har ikke poleret dem, og det giver et meget charmerende bybillede, siger han.

Porto er delt af floden Douro. Nord for floden ligger den gamle bydel, og syd for floden ligger det, som byen egentlig er kendt for - portvinshusene.

- Rigtig mange portvine kommer fra området omkring Douro-floden, hvor man i øvrigt også producerer glimrende rød- og hvidvine, siger han.

Ifølge Jakob Linaa Jensen har byen ikke museer i verdensklasse, men til gengæld har den noget at byde fodboldfans.

- Porto har Europas flottest beliggende fodboldstadion, som ligger helt ud til Atlanterhavet, siger Jakob Linaa Jensen.

Hvis vi rejser nordpå mod Irland er Galway et godt alternativ til hovedstaden Dublin. I Galway er der masser af liv omkring havnen, hvor der fyldt med restauranter, barer og museer.

Sådan overkommer du din flyskræk

- Galway er en charmerende lille by, hvor der er masser af irsk folkemusik og selvfølgelig Guinness. Og så er det internationale køkken også kommet til Galway, hvis man ikke bryder sig synderligt om maden på de britiske øer, siger Jakob Linaa Jensen.

Hvis man er fascineret af det østlige Europa, anbefaler han den ukrainske by Lviv. Lviv ligger i det vestlige Ukraine tæt på grænsen til Polen.

- Lviv har historisk set ligget i et kulturelt vejkryds mellem slaverne i øst, tyskerne i vest, de baltiske lande i nord og de ungarske og romanske folkeslag i syd. Derfor er byen en kulturel smeltedigel, siger Jakob Linaa Jensen.

Han anbefaler især byens operabygning og cafélivet, som ifølge Jakob Linaa Jensen kan minde om Paris, hvor man sidder ude på små fortovscaféer og hører små orkestre spille musik.

- Lviv er et godt bud på en billig sommerferie, som ikke er for langt fra Danmark, siger han.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Udfordret af naturens luner
Japan har den seneste uge oplevet voldsomme regnskyl og oversvømmelser, millioner er blevet evakueret og næsten 200 mennesker er omkommet. Voldsomt vejr er dog langt fra nogen sjældenhed her. Vulkaner, tyfoner, jordskælv og efterfølgende tsunamier er grundvilkår, som man må indrette sig efter, og det gør man. Belært af katastrofer tages nye metoder i brug, når der bygges nyt. Den store arkitekt Tadao Ando er blandt dem, som har taget naturen til sig.
Et fornøjeligt møde med hammeren
Små fiskerlejer under frodige sprækkedale. Rå klippesider, der styrter i Østersøens bølger. Den store slotsruin Hammershus med historiens vingesus i sol og blæst. Bornholms vestkyst og Hammeren er et råt og helt unikt stykke Danmark.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her