Annonce
Rejser

Jagten på den store fangst

F for Fort Myers, Florida, fisk og fint vejr. Fort Myers var ikke bare Thomas Edisons vinterdestination, men er også hjemstedet for kæmpefisken, tarponen, der blandt andet fanges i stor stil til den årlige fiskekonkurrence.

Fiskeri i Fort Myers er ikke kun for trænede fiskere. Der er både organiserede gruppeture og gode muligheder for at leje båd, udstyr og kaptajn, der hjælper med det hele. En fisketur er en god mulighed for at opleve naturen, dyrelivet og de betagende kyster fra vandsiden. Foto: Kathrine My Poulsen

Rejsen dertil

Der går ingen direkte fly fra København til Fort Myers, men der er et hav af muligheder og ruter, du kan vælge imellem. De fleste går over London eller Amsterdam og har en mellemlanding i USA – Atlanta, Minnesota eller Miami. KLM, Delta og American Airlines står for de fleste ture – priser begynder ved ca. 5.000 kr. t/r.

Journalisten var inviteret af The Beaches of Fort Myers and Sanibel

Pludselig er den der. Fisken. På krogen af fiskestangen.

»Hold igen. Træk til – hiiiiiiv,« guider kaptajnen på båden. Instruktionerne bliver fulgt uden tøven, og det lader til at bære frugt. Eller fisk. For pludselig er hele linen rullet ind, og en stor, flot bluefish hænger og spræller for enden af fiskestangen. Det er min første fangst nogensinde, og stoltheden melder sig, da de andre ombord anerkender resultatet.

»Well done,« lyder det på syngende amerikansk fra kaptajnen, mens en anden klapper mig på skulderen og to andre knipser løs på kameraet for at forevige øjeblikket.

Vi befinder os ud for Floridas kyst i området, der hedder Fort Myers Beach. Havet her er proppet med fisk, og de lokale vokser op med en fiskestang i hånden. Rent faktisk går de så meget op i at fiske, at de hvert år afholder flere fiskekonkurrencer.

Ding Darling & Doc Fords Tarpon Tournament er en af dem – og afholdes en gang om året i det lune vand i den Mexicanske Golf.

Som konkurrencenavnet afslører, gælder det om at fange Tarpons eller “sølvkongen”, som den også kaldes. Fisken ligner en sild – bare i noget større format. Helt op til 2,5 meter lang kan den blive, mens vægten kan snige sig op på den tunge side af 160 kilo. Trods sildesammenligningen skal man dog ikke sætte kniv og gaffel i tarponen, da den ikke er en spisefisk. Den må kun fanges i forbindelse med lystfiskeri og fanges i særdeleshed i Florida.

Fiskekonkurrencen skudt i gang

Lystfiskeri i konkurrenceform var nøjagtig det, der stod på programmet, da vi – fire timer før den første fisk bed på krogen – stævnede ud fra Fort Myers lystbådehavn. Klokken var kun lige slået fem om morgenen, og det var endnu mørkt, selv om dæmringen lurede, da benzinlugten fra bådens store Yamaha-motor blandede sig med den friske havluft, mens vi i langsomt tempo sejlede ud mod fiskeeventyret.

Missionen var enkel: tarpons skulle på krogen – og gerne de store af slagsen. Den båd, der efter ni timer på havet kunne fremvise den største tarpon, ville stå som vindere af konkurrencen. Så ikke nok med at det skulle være en tarpon, der bed på krogen – det skulle også være den største.

De pastelfarvede feriehuse langs Fort Myers Beach danner de perfekte rammer for turismen i Fort Myers – ikke mindst for de ”snow birds”, der kommer fra USA's nordlige stater. Med en strand som Fort Myers forstår man godt, hvorfor de gråhårede amerikanerne kommer igen år efter år. Foto: Kathrine My Poulsen

Man skal stå tidligt op for at følge med skal-samlerne. De kan spottes fra tidlig morgen gående langs vandkanten med deres skovle og net til at finde skaller af fineste kvalitet.

Key Lime Pie – en klassiker i Florida. Ostekagen stammer oprindeligt fra Key West i Florida og er umulig at komme udenom under en ferie i Fort Myers. Den originale version blev lavet med kondenseret mælk. I dag kan man finde den i både is-version, mælkeversion og en kokosmælk-variant. Foto: Kathrine My Poulsen

Lille italiensk perle lokker: Omringet af turistbyer i verdensklasse

For som alt andet i “Guds eget land” handler det om størrelse. Ligesom bilen, burgeren og menukortet gælder reglen: jo større, jo bedre. Og det er tydeligt at se, som man bevæger sig rundt på strande og spisesteder i Fort Myers; size does matter.

Derfor bliver en halvtynd, bleg danskers fordomme hurtigt bekræftet. Amerikanerne elsker fed, sød mad – og det kan ikke skjules af badetøjets halvdårlige dækkeevne. Ikke at det kun er med et kig på strandgæsterne, at amerikanernes madglæde kan spores. For som i resten af Florida og det øvrige USA er udvalget af fastfood hos byens spisesteder massivt nok til at gøre enhver ikke-amerikaner forvirret og er dermed et ret klart bevis på den veludviklede amerikanske mad-entusiasme.

Menukortene er tykkere end H. C. Andersens samlede værker, og både tekster og billeder fremviser i flotte farver de mere end 100 retter, som enhver spiseglad gæst kan vælge imellem på byens spisesteder.

Størstedelen af retterne er indpakket i smeltet ost, sukkersøde saucer eller friture. Men heldigvis er Florida – takket være sit ideelle klima – velsignet med et væld af tropiske frugter og det lækreste udvalg af seafood til at supplere hvidt brød og nachos-retterne.

Mango, papaja og søde passionsfrugter smager himmelsk sødt og friskt på en varm dag i Fort Myers, mens veltilberedt makrel, tun og rejer udforskes til både frokost og middag.

Floridas signaturdessert er Key Lime Pie, som smager formidabelt af de lokale, aromatiske limefrugter blandet med fed ostecreme og knasende sprød kiksebund. Det bliver hurtig en vane at lade den grønne kage afslutte ethvert måltid – og så skal ferien ikke vare længe, før man skal se sig om efter nyt badetøj.

Heldigvis er udvalget af badetøj og sommertøj stort i de små lokale turistbutikker – og stativet med “store størrelser” er veludrustet.

Strandhåndklædernes grå manker

Udover isbutikker, souvenirshops og spisesteder er det især strandene, naturen og dyrelivet, der lokker i Fort Myers Beach.

Området er et velbesøgt feriested for turister fra hele verden og er især populært for floridianere og ikke mindst amerikanere fra de øvrige stater, der længes efter sydkystens lune og tillokkende sandstrande.

Solbader man på stranden, ligger man side om side med pensionister og såkaldte “snow birds” – gråhårede amerikanere, der hvert år tager på træk til Floridas varme, så snart meteorologerne nævner ordet “temperaturnedgang” i de nordliggende stater.

Derfor er turen til Fort Myers Beach i høj grad opbygget efter det strand-, bade-, og havliv, som stedet er så kendt for. Skal det lette strandliv krydres med oplevelser, er det nærliggende at gå på opdagelse i natur- og dyrelivet eller tage på øhop med en privatlejet båd og dertilhørende kaptajn.

Det er på sådan en tur, at der blandt andet kan fiskes bluefish, makrel, hajer og rokker. Det er noget af en oplevelse at se kaptajnen hive en mindre hammerhaj ombord på båden – og langt mere eksotisk end når en lystfisker trækker i sine waders og håber på, at en havørred bider på krogen herhjemme. Båden sejler ind og ud ad små mangroveøer og langs paradisøerne Sanibel og Captiva.

Det er på disse øer, at noget af Floridas smukkeste natur kan opleves, hvor mere end seks kilometer vådområde kan bestiges via gangbroer, og udsigten kan nydes fra observationstårnet i “Ding” Darling naturreservatet.

Ud over vaskebjørne, alligatorer og pelikaner tiltrækkes også livsnydere, rigmænd og kendisser til øerne, der er kendte for at være hjemsted for flere prominente sommergæster hvert år. Sladder-rygterne omhandler både Tom Cruise, Tom Hanks og Sean Connery. Men det er ikke rigtig noget, en simpel bådejer går op i.

Et af de mere eksotiske fangster under fisketuren; en bonnethead haj, som er i familie med hammerhajen. Efter at have ageret fotomodel for bådens besætning blev den sat ud i vandet igen. Foto: Kathrine My Poulsen

»Hold hellere øje med havoverfladen, der er mange flere spændende ting, at få øje på dér,« lyder rådet fra kaptajnen.

Sølvfisk som trofæ

Trods tippet giver det ikke rigtig pote at koncentrere sig mere om vandet end om de forbipasserende øer. I hvert fald bider tarponen ikke rigtig på. Godt nok har det rykket lidt i fiskestangen, men ikke nok til at tro, at nogen eller noget er hoppet på krogen, siden den første bluefish blev halet i land og sat fri igen.

De små ryk sker, hver gang en fisk nipper af den madding, der er sat på krogen, men uden rigtig at bide til. Der er ellers disket op med både spillevende småfisk og krabber, som de store tarpons gerne skulle bide på. Men indtil videre er det kun en rokke, en haj og et par makreller, der spiser løs af lækkerierne.

Den store, mærkværdigt udseende søko, mantaen, findes i Floridas lune vande. Den næsten tre meter lange krop og de rolige bevægelser gør den nem at spotte langs Fort Myers Beach. Foto: The Beaches of Fort Myers & Sanibel

Europas ældste mine leverer det afgørende råstof: Her helbreder radioaktivt vand og cannabis

Det kan virke fjollet at være så opsat på at fange lige netop tarpon-fisken, når nu havet i området svømmer over med alverdens andre spændende fisk. Men faktisk er det en tradition med en solid baggrundshistorie. Lystfiskere har nemlig i mere end 100 år konkurreret om at fange den største tarpon.

Faktisk har ivrigheden gennem tiden været så stor, at man har indført et 50 dollar-gebyr, hvis en selvfanget tarpon skal hjemtages til trofævæggen i udstoppet version. De fleste, der i dag fanger tarpons, sætter dem derfor tilbage i havet. Men naturligvis først efter en fotosession, der foreviger fisk og fisker.

Edisons egen tarponfangst

I Florida giver en kæmpe tarpon på væggen – eller et billede af samme – nemlig samme prestige som en sportsvogn i garagen gør herhjemme. Det vidste opfinderen, Thomas Edison, også. Fort Myers var fra midten af 1880'erne hans vinterdestination, hvor han byggede et hus til familien, der den dag i dag fungerer som et museum for en stor del af hans arbejde og forskning.

På grund af sin styrke og størrelse er tarpon-fisken en af Floridas førende sportsfisk. Den fanges kun med stang og sættes fri igen efter fangst. Foto: Kathrine My Poulsen

Når Thomas Edison ikke var på jagt efter en naturlig kilde til gummi eller udviklede glødepæren – ja, så fiskede han. Tarponer selvsagt.

Derfor er en af museumsvæggene også prydet med flere udstoppede versioner af slagsen. Den største af dem er fanget af hans søn, Charles Edison, den 25. marts 1904.

Far og søn var draget på fisketur, da Thomas Edison opdagede, at han ikke havde madding nok, hvorfor han gav den kun 14-årige Charles en enkelt fisk som madding. Med kun denne ene fisk lykkedes det sønnen at fange en 45 kg stor tarpon, mens Edison selv fangede en noget mindre på kun 18 kg. Det skulle eftersigende have taget hårdt på opfinderen at blive slået af sin egen søn i den interne fiskekonkurrence.

Få en helt igennem maritim sommerferie i Finlands tidligere hovedstad

Thomas Edison og hans kone Mina med en flot, stor tarpon imellem dem. De boede i perioder i Fort Myers fra 1885 til Thomas Edisons død i 1931. En fisketur i Fort Myers er derfor næsten som at træde i den kendte opfinders fodspor. Foto: The Beaches of Fort Myers & Sanibel

Efter ni timer på havet uden så meget som en eneste tarpon på krogen vækker Edisons følelser dog genklang: To andre både har haft fangst og indtager derfor podiet til den efterfølgende præmieoverrækkelse.

Heldigvis gælder reglen “det handler ikke om at vinde, men om at være med” også i Florida.

Tre råd til rejsen

Vær åbensindet. Amerikanerne er meget imødekommende og snakkesalige. Forbered dig på at få fortalt alles livshistorie – fra medpassageren i bussen, tjeneren på restauranten og “snowbirden” på badehåndklædet ved siden af på stranden. De fleste amerikanere kender ikke til den danske jantelov eller privatsfære. Til gengæld er det en glimrende måde at få gode rejsetip på, når du er der.

Hyr en lokal med egen båd. En dag rundt på vandet er den bedste måde at opleve området på. Turene kan skræddersys efter ønsker og behov – og der er sørget for redningsveste, fiskestænger og alt andet udstyr, alt efter hvad man ønsker. Husk selv solcremen.

Den lokale, offentlige transport består af et par enkelte busser eller trolleys, som de kaldes. De kører langs Fort Myers Beach og ind til byen. Skal man lidt mere omkring er en lejebil nødvendig.

Oplev også

Edison and Ford Winter Estate

Måske områdets hovedattraktion. Det toetagers hus med tilhørende laboratorium og botanisk have udgjorde Thomas Edisons hjem mange vintre igennem og i en lang årrække med vennen og bilfabrikanten Henry Ford som nabo. Fords hus og garage – med et par gamle Ford-biler i – kan besøges sammen med Edisons hjem. Der tilbydes guidede ture.

Florida rundt

Gør brug af Floridas fremragende forbindelser mellem forskellige destinationer. Kombiner gerne turen med nogle dage i Miami eller Fort Lauderdale. Både Florida Keys og Everglades kan nås på en dagstur og byder på henholdsvis strand, snorklemuligheder og unikke naturoplevelser. Der går hurtigbåde til Miami og busser og tog mellem statens større byer og destinationer.

Miromar Oulets

Et stort shoppingcenter flot repræsenteret af de fleste større brands fra Adidas og Kicthen Aid til Gucci og Converse. Der er gode priser, men lidt begrænset udvalg. Et besøg værd, hvis kufferten skal fyldes op med amerikanske varer.

Pink Shell Museum

Strandene på især Sanibel og Captiva er blandt de bedste steder i USA at samle skaller. Der er mange flotte skaller at samle og i langt flere arter og udtryk, end vi kender herhjemme. Er man doven, kan man nøjes med at besøge Pink Shell Museum og Shell Factory, som sælger nips, smykker og andre souvenirs lavet af de smukke, lokale skaller.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her