Annonce
Rejser

Finsk sommer til søs

Den maritime stemning fornægter sig ikke i Turku, der er Finlands ældste by og forhenværende hovedstad. I byens kerne omkring floden Aura kan man besøge et fuldrigget skoleskib eller tage på flod-sightseeing til lands og til vands.

Turku i Finland var engang landets hovedstad. Foto: Visit Turku

En nat i kahytten

Foto: Maria Meiner Christensen

Der er flere muligheder for overnatning, når du besøger Turku. Er du til en autentisk frem for luksuriøs seng at sove i, er dampskibet S/S Bore værd at booke kahyt i.

Skibet fra 1960 ligger permanent til kaj i floden Aura, der går gennem byen. Oprindeligt blev skibet bygget til at fragte passagerer og biler mellem Turku, Mariehamn og Stockholm.

Efter en lang årrække som passagerskib lagde S/S Bore i maj 2013 til i havnen blandt Turkus mange museumsskibe. Her har det siden taget imod overnattende gæster, men også gæster som blot ville dykke ned i skibets historie på det ombordværende museum. Kahytterne er små, men har eget køkken og bad. Morgenmad og den maritime stemning er med i den yderst rimelige pris. Der er naturligvis sauna, der frit kan benyttes.

Skoleskib til museum

Foto: Maria Meiner Christensen

Forum Marinum er et must ved et sommerbesøg i Turku. På museet, der ligger et stenkast fra Aura-floden, er der skiftende udstillinger i løbet af året om blandt andet handelssøfartens og flådens historie. Det maritime center har en stor samling af fartøjer: Sejlskibe, flådefartøjer og flere mindre fartøjer, som en slæbebåd og en politibåd.

Et af museumsskibene er fuldriggeren Suomen Joutsen, der er fortøjet i floden ved Forum Marinum. Suomen Joutsen historie går tilbage til 1902, hvor det blev bygget og senere omdøbt til Oldenburg. I 1930 blev hun købt af den finske regering og ombygget til skoleskib for den finske flåde – ved samme lejlighed fik hun sit gamle og nuværende navn tilbage.

Der er adgang til skibene i sommermånederne, mens udstillingerne på museet er åbne hele året.

Kæmpe kapsejlads

Foto: Turun Pursiseurary

Besøger man Turku i perioden 27.-31. juli må man ikke gå glip af Oras Swan 50th Anniversary Regatta, hvor det forventes at omkring 100 sejlbåde gæster byen sammen med mere end 1.000 sejlere fra hele verden. Det er tredje gang, at byen og skærgården omkring med de mere end 20.000 øer er vært for Swan-regattaen, der i år markerer 50 års jubilæum for den finske sejlproducent Nautor's Swan. Regattaen afholdes i området mellem Turkus gæstemarina og Forum Marinum, hvor interesserede kan lægge vejen forbi og beundre de mange luksuriøse, finske Swan-både i forskellig størrelser. Foruden kapsejlads på vandet deltager bådene også i en parade. Det er Turku Yacht Club, der i samarbejde med den finske vandhaneproducent Oras Group, arrangerer regattaen, der er den største maritime begivenhed i Finland i år.

Flod-sightseeing

Foto: Visit Turku

Fakta

Rejsen dertil

Turku har sin egen lufthavn. Man kan

flyve dertil fra København med en mellemlanding i enten Stockholm eller Helsinki. Den hurtigste flyvetur tager 2 timer og 40 minutter. Fra Billund er den hurtigste tur på 2 timer og 50 minutter med en mellemlanding i Stockholm.

Hver dag i sommermånederne transporterer toget Jokke Jokijuna – eller The Jokke River Train – passagerer langs floden.

Hopper man ombord på toget, bliver man på taget forbi langt de fleste seværdigheder – blandt andet det gamle middelalderslot, bibliotektet, Vähätori square og domkirken. Billetten til toget gælder hele dagen, så du kan blot stå af toget, hvis noget frister undervejs. Der er plads til 44 passagerer ad gangen og toget kører indtil slutningen af august.

En dagsbillet koster syv euro (cirka 52 kr.) for voksne og tre euro (cirka 22 kr.) for børn mellem 3 og 14 år. En familiebillet for to voksne og to børn kan købes for 17 euro (cirka 126 kr.). Med billetten får du også adgang til flodfærgen – Jakke Jokilautta – der sejler hver dag indtil klokken 18.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her