Annonce
Rejser

Tjekkisk radonvand og cannabis-wellness

Kurbadsbyen Jáchymov i det vestlige Tjekkiet er alt andet end typisk wellness. Her er behandlinger som radioaktive bade og cannabismassage helt normale tilbud, som tiltrækker både lokale og europæere.

Det radonholdige vand, som findes 500 meter nede i Svornost-minen, siges at kunne helbrede kroniske sygdomme og luftvejsproblemer. Foto: Ole Sanvig Knudsen

Rejsen dertil

Den letteste måde at komme til Jáchymov på er med fly til Prag. Czech Airlines flyver direkte fra både København og Billund og udbyder enkeltbilletter helt ned til 300 kroner. I Prag kan det bedst betale sig at leje en bil og køre til Jáchymov, som ligger godt to timers kørsel fra Prag.

Jyllands-Posten var inviteret af Czech Tourism

Elevatoren, som mere har karakter af et bur, har lige knap plads til seks mennesker, som må mase sig helt tæt sammen for at kunne være der. En tudende sirene giver signal til, at elevatoren vil blive sænket ned i dybet, som består af en 500 meter lang, smal skakt. Den gennemtrængende lyd synes både at give kroppen og elevatoren et sæt.

Svornost-minen, som befinder sig for enden af dybet, er den ældste mine i Europa. Minen ligger i det vestlige Bøhmen i byen Jáchymov i Tjekkiet, blot syv kilometer fra den tyske grænse. Mest af alt ligner Jáchymov – med sine røde, grønne og gule pastelfarver på bygningerne og de krakelerede husfacader – en meget søvnig by. Et billede, som leder tankerne hen på den tidligere østeuropæiske kommunisme. Ikke desto mindre valfarter turister fra hele Europa til kurbadsbyen for at pleje kroppen og sjælen med en særlig ingrediens fra Svornost-minen, som angiveligt har en helende effekt på kroppen. Ingrediensen er radon.

Radon er som udgangspunkt et radioaktivt grundstof. Men med den lille koncentration af radioaktivitet, som der er i vandet, når det bliver pumpet op fra Svornost-minen og tre kilometer videre gennem rørledningen til Jáchymovs spahoteller, menes vandet at have en helende effekt på folk med kroniske gigtsmerter, nervelidelser og problemer med luftvejene.

»Jeg havde store problemer med min albue i en periode, men så sænkede jeg den ned i et radonbad hver dag i nogle uger og vupti, så blev det klaret,« fortæller ingeniør Jiri Pireha nede i Svornost-minen.

Saltgrotten i Aqua Centrum Agricola i Jáchymov byder på henslængt afslapning, hvor luftvejene bliver renset af de mineralske salte, som danner rammen om grotten. Foto: PR

Han er leder i selvsamme og har arbejdet der de sidste 18 år. Han mener, at Svornost-minens tyve minearbejdere er sunde og lever længere, fordi deres kroppe optager det radioaktive grundstof meget langsomt, og selv hævder han, at kilden til, at han ingen skavanker har med kroppen i dag, er radonen.

Et radonbad og en cannabismassage, tak

Radonen er kurbadsbyens vigtigste trækplaster. Det er hoteller som det neoklassiske Radium Palace-hotel fra 1912, som troner sig op som storebroren i byen og har huset verdenskendte komponister som Strauss.

Under kommunismen var kurhotellet og de øvrige kurhoteller en del af det offentlige sundhedsvæsen og åbne for alle, hvis ellers lægen ordinerede et kurophold. Nu er de fleste hoteller private, og det er hovedsageligt lokale med helbredsproblemer og turister fra Europa, der nyder behandlingerne på hotellerne.

Bag betonmurene er spahotellerne alt andet end klassiske, når det drejer sig om wellness. Foto: PR

I forlængelse af spapaladset ligger spahotellerne Hotel Curie og Behounek, som ligeledes tilbyder behandlinger med radon. Udenfor ligner hotellerne sørgelige, industrielle betonklodser, men træder man indenfor, vil man opleve at træde tilbage i et halvfjerdserunivers med kitsch- ede tæpper på gulve og vægge, jordfarvet møbelinventar, lavt til loftet og flader med masser af pyntegenstande.

En overset perle: Denne delstat fortjener større interesse fra særligt campister og golfspillere

Hotel Behounek har i alt ni etager, hvoraf to af etagerne er dedikeret til wellness. På disse etager er det som at træde ind i to brede, kliniske hospitalsgange – blot med lyserøde og gule pastelfarver på væggene. Spabehandlingerne har seperate rum, og prøver man for eksempel et radonbad, som dog kræver en lægeerklæring, da der trods alt er tale om radioaktivt vand, gelejdes man først ind bag et forhæng, hvor man kan afklæde sig, for så at blive ført ind i et rum, der næsten føles for stort og hult til bare ét menneske. Her bliver man sænket ned i et bredt sølvkar med 28 grader varmt radonvand i 25 minutter.

Svornost-minens elevatorskakt har i omkring 500 år fragtet både minearbejdere og sidenhen turister 500 meter ned i undergrunden til de radioaktive kilder. Foto: Ole Sanvig Knudsen

Behandlingen er som regel længerevarende og kræver typisk et radonbad hver dag over tre-fire uger, for at få den ønskede effekt. 300 meter derfra kan man i Aqua Centrum Agricola dog sagtens prøve andre behandlinger, som eksempelvis en saltgrotte til 100 tjekkiske kroner (cirka 28 kr.).

Henslængt i en lænestol kan man i 45 minutter få renset luftvejene ved at indånde grottens saltmineraler, som findes i jorden og luften. Der tilbydes også den helt klassiske massage. Spapersonalet anbefaler dog, at musklerne først varmess op gennem en 25 minutter lang paraffinmassage, hvor man får klistret et paraffinlag med enten chokolade, vanilje, kokos eller endda cannabis på ryggen.

Jáchymovs er en smule trist og betonagtig. Men byens små skønhedsfejl gør den samtidig unik. Foto: Ole Sanvig Knudsen

»Cannabismassagen er populær, men det er mere lugten, folk er nysgerrige efter. Men intet bliver optaget gennem kroppen,« forsikrer massøren.

En by med potentiale

Tilbage i minen bevæger vi os videre gennem smalle granitgange med massive træbrædder i loftet. Efter 300 meter til fods i et trangt mørke er der en lysmunding, hvor Jiri fylder et stort træbadekar med radonvand fra én af de fire kilder.

Fakta om radon

Radon blev opdaget i 1898 af den tyske fysiker Friedrich Ernst Dorn.

Radon har grundstofnummer 86 og er en naturligt forekommende radioaktiv ædelgas. Radon kan ikke lugtes og er farveløs. Grundstoffet dannes ved henfald af radium, som findes overalt i jorden.

Det radonholdige vand i Jáchymov blev første gang anvendt til helende behandlinger i 1906, da byen fik sit første kurhus.

»Mærk det varme vand og spring i,« opfordrer ingeniøren. Det er tydeligt, at byen opfatter kilden som en slags hellig gral – et budskab, som den også ønsker at sprede til det øvrige Europa. For lige nu består hovedklientellet i spabyen primært af tjekkere, tyskere og russere.

Efter besøget i minen er kroppen fuld af taknemmelighed over den friske luft på overfladen og det skarpe lys, som næsten giver ansigtet et nyt sæt øjne på den trætte by. Det er da også i det lys, at man skal se byen, – for at kunne se dens potentiale. Potentialet er der nemlig, men før byen oprigtigt kan blive et europæisk smørhul for spaophold, må den også se udad.

Jáchymov befinder sig nemlig fortsat i en tidslomme, hvor radonkilden er det vigtigste trækplaster for tjekkerne. Og mens det absolut er charmen ved den historiske by, gør det også, at der bliver skortet på at udvikle sig som wellness-destination. For selv om både læger, fysioterapeuter, massører og kiropraktorer står klar til at tage imod besøgende på de mange spahoteller, er mange af dem fortsat besværet af deres mangelfulde engelsk – og omvendt angiveligt også af turisternes manglende tjekkiske. Den sproglige barriere står som mejslet i beton, og selv om spapersonalet går til opgaven med et smil, bevæger smilet sig hurtigt fra et overbærende et af slagsen til et mere opgivende et, når instrukserne skal gives til kunden.

Tyve medarbejdere har deres faste arbejdsgang 500 meter nede i Svornost-minen, hvor de dagligt kontrollerer det radonholdige vand, inden det pumpes videre til Jáchymovs mange spahoteller. Foto: Ole Sanvig Knudsen

I Norden er vi vant til den røde og vel næsten raffinerede wellnesstråd, som sirligt løber gennem alt lige fra service og behandlinger til faciliteter – og selv om Jáchymov vil sine gæster det bedste, halter hotellerne stadig efter med deres fragmenterede procedurer. Spagæsterne efterlades nemlig ofte mellem procedurerne på en stol i de hospitalslignende faciliteter, som ventede man på at blive kaldt ind til en samtale hos lægen.

Skal du til Kreta i sommerferien? Her er en guide til de vigtigste oplevelser

Skal byen appellere mere til den nordeuropæiske turisme, bør den fortrinsvis prøve sig med et sæt nordiske briller og overveje, hvordan den vil strukturere behandlinger, serviceomgang og omgivelser på en mere raffineret måde.

Wellness handler i lige så høj grad om sundhed på det fysiske plan som på det mentale. Og det er som spagæst derfor meget svært at abstrahere fra den manglende kommunikation, de ergonomisk-indrettede faciliteter og højttikkende ure i behandlingsrummene – som vidner om, at personalet går mere op i punktlighed end personlig service.

Leder af Svornost-minen, Jiri Pireha, hævder, at det radioaktive vand kurerer mange forskellige sygdomme. Foto: Ole Sanvig Knudsen

Vi snakker ikke et helt ansigtsløft, for Jáchymovs små skønhedsfejl er faktisk det, der gør byen unik. Men vil byen have plastret mærkatet ’wellness’ på sig, må den være villig til at kigge Norden lidt over skuldrene.

Tre råd til rejsen

Glem ikke vandresko og sportstøj. Områdets natur byder nemlig på rige muligheder for at vandre, cykle og spille tennis og minigolf.

Besøger man Jáchymov om vinteren, bør man bestemt aflægge skiterrænet Klinovec et besøg. Det ligger blot 12 kilometer fra Jáchymov tæt ved den tyske grænse og har pister af enhver sværhedsgrad. Der tilbydes også undervisning til nybegyndere.

Mange af spahotellerne tilbyder guider, der både er sprogkyndige inden for engelsk, tysk, russisk og tjekkisk. Vil man have det optimale ud af sit ophold, vil det derfor være en fordel, at alliere sig med en guide, der kan fortælle om stedets unikke historie samt de mange kurbehandlinger.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her