Annonce
Rejser

Her får du wi-fi på flyet

Selv om flyet letter, har man i større grad mulighed for beholde jordforbindelsen. Flere flyselskaber tilbyder hurtigt internet og telefoni.

I dag tilbyder en lang række flyselskaber wi-fi på rejsen. Foto: Mark Lennihan/AP

Tidligere cuttede man forbindelsen til omverdenen, når man gik om bord på et fly. Der gik tiden i 10 kilometers højde med at læse avis, drikke kaffe eller stene til en film i flyets underholdningssystem.

Men tiden, hvor man måtte vente, til man var nede på landjorden, med at uploade billedet af flymaden til Instagram, er forbi. I dag tilbyder en lang række selskaber nemlig wi-fi.

Og det kan meget vel blive standard, mener redaktør for branchemediet check-in.dk Ole Kirchert Christensen.

- Jeg er overbevist om, at wi-fi inden for få år er en helt naturlig del af det at flyve. Det er et krav fra de rejsende, at man kan tilgå internettet, siger han.

I dag er det dog meget forskelligt, hvilke forbindelser de forskellige selskaber tilbyder.

Hos nogle er forbindelsen så sløv, at man dårligt kan tjekke sit Facebook-feed, mens andre tilbyder hurtige datapakker, hvor du i teorien kan se din foretrukne Netflix-serie.

Her får du mest streaming for pengene

Fælles for de fleste selskaber er dog, at internetadgang typisk kun tilbydes på oversøiske ruter.

I en årrække har flyselskaberne kæmpet med dårlig økonomi, men i takt med at brændstofpriserne er faldet, har det ifølge Ole Kirchert Christensen givet luft hos mange selskaber til at investere i ny og bedre wi-fi-teknologi.

- Der er mange flyselskaber, der er i gang med at udrulle wi-fi på alle deres fly. Men det tager tid at ekvipere en hel flyflåde med den teknologi, tilføjer Ole Kirchert Christensen.

Udviklingen buldrer altså derudaf. Indtil videre er det dog for de fleste selskabers vedkommende en service, man som kunde skal betale ekstra for. Hos eksempelvis SAS koster det for en økonomikunde 39 kroner på flyvninger i Europa, mens det for business class er inkluderet i prisen.

Her er verdens bedste business class

På langdistancefly koster det 119 kroner for kunder på økonomiklasse.

- Vi ved, at muligheden for wi-fi er en vigtig del af vores kunders liv, og de bruger det flittigt på vores langrutefly, som alle har installeret wi-fi. Vi følger udviklingen i industrien med henblik på at få mere wi-fi på flyene på de korte ruter, hvor kun 10 af vores fly har det i dag, siger Johan Mägi, der er ansvarlig for produkter om bord på SAS-flyene.

Hos andre flyselskaber tilbyder man forskellige datapakker. Nogle med en båndbredde, der gør det muligt at streame video. Andre pakker rækker måske kun til at tjekke mail.

Lufthansa er gået skridtet videre eller måske snarere gået et tilbage. Ud over at tilbyde sine kunder adgang til internettet via wi-fi tilbyder det tyske flyselskab nemlig også mulighed for at bruge GSM-nettet, altså det normale mobiltelefonnet.

 

Du kan dog ikke foretage opkald, men det er nu muligt at sende sms og mms fra 10.000 meters højde. Det samme bliver også muligt på SAS' langdistanceflyvninger fra juni måned, oplyser SAS. Her kan man tilmed ringe. Det bliver til roamingpriser, som man kender fra ferien i udlandet.

Hos Norwegian, som har mange flyvninger fra danske lufthavne, kan du ikke gøre brug af denne teknologi. Til gengæld kan du på flyselskabets rejser i Europa gratis koble dig på internettet via wi-fi.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her