Rejser

Ubådseventyret lever videre i Karlskrona

Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen.

På trods af Karlskronas beskedne størrelse er byen et besøg værd for både historieinteressede og shoppinglystne. Foto: Orlogsmuseet Erling Klintefors

På hemmelig koldkrigsmission

Foto: Orlogsmuseet

Gæsterne trisser langsomt forbi de tomme hylder på ubåden HMS Neptun, der er udstillet på Orlogsmuseet, som er en del af de nationale maritime museer. På hylderne er der plads til otte torpedoer, og museet har lagt et stort arbejde i at genskabe stemningen fra dengang, ubåden var i brug under Den Kolde Krig.

Lydene, lyset og lugtene er med til at sætte scenen for gæsterne, der kan høre, hvordan det lyder, når man affyrer en af torpedoerne. Gåturen rundt i den næsten 50 meter lange og 800 tons tunge ubåd giver et autentisk indblik i, hvilke forhold besætningsmedlemmerne opererede under, og hvordan missionerne foregik, indtil ubåden blev taget ud af tjeneste i 1998.

Efter et besøg i Neptuns indre er det afslappende at slentre gennem museets store lokaler med udstillinger om den svenske flåde. I museets yderste rum kan de besøgende nyde udsigten over en række enorme galionsfigurer, der hænger ned fra loftet. Figurerne stammer fra svenske krigsskibe, der har kæmpet mod russerne i slutningen af 1700-tallet, og bag figurerne kan man se flere af småøerne, som hører til Karlskrona. Entré koster cirka 105 kr. for voksne. Børn har gratis adgang.

Besøg Sveriges største trækirke

Foto: Markus Schroeder/ Flickr

Der var oprindeligt plads til 4.000 gæster i Amiralitetskirken Ulrica Pia, der er Sveriges største trækirke. I dag er kirken indrettet med blå kirkebænke, og udvendigt er kirken malet i den klassiske, svenske røde farve. På pladsen foran kirken ses en statue af Gubben Rosenbom, der er kendt fra Selma Lagerlöfs roman ”Nils Holgerssons forunderlige rejse gennem Sverige”.

Vil du se kirken i funktion, kan du lægge vejen forbi högmässa søndag formiddag eller til en klassisk koncert om aftenen. Du kan holde øje med spilleplanen på svenskatyrkan.se

Kirken ligger på den sydlige del af Karlskronas hovedø Trossö. Kirken er placeret tæt på byens store militærbefæstning, der blev opført for at beskytte flådebasen i slutningen af 1600-tallet.

Militærets lange historie i Karlskrona sætter præg på bybilledet, hvor det ikke er usædvanligt at støde på krudthuse, kanoner på række eller høje tårne. Byens militærfort Kungsholmen er det fort i verden, der har været uafbrudt bemandet i længst tid. I 320 år var fortet i brug, men i dag har Kungsholmen udspillet sin rolle som krigsbefæstning. Fortet fungerer dog som et vigtigt øvelsesområde for flåden i Karlskrona.

Unesco hylder en unik bydel

Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Boligområdet på øen Björkholmen har mere charme end de fleste steder. Der er kælet for udseendet i de små huse, der hver især kæmper om at skabe den mest hyggelige stemning.

I vinduerne hænger hæklede gardiner, mens husfacaderne er pyntet med blomsterkrukker, og der er placeret små bænke foran husene. Siden 1998 har bydelen været en del af listen over steder, der er blevet erklæret bevarelsesværdige af FN-institutionen Unesco.

Husene i Björkholmen blev grundlagt i 1700-tallet til at huse værftsarbejderne, der arbejdede med at fremstille og vedligeholde søværnets skibe og ubåde på værftet i Karlskrona.

Arbejderne boede i små, lave bjælkehytter, og når man går gennem bydelen, kan man stadig se enkelte af de ældste huse.

Fra Björkholmen kan du gå videre til Saltö, der huser en af byens bedste badestrande og fiskerestauranter. På Saltö Fiskhall kan du smage sild, laks og andre delikatesser fra havet.

Priserne starter ved 55 svenske kroner (ca. 45 kr.) for et stykke smørrebrød og 90 svenske kroner (ca. 75 kr.) for en varm ret.

Storladent samlingspunkt

Foto: Jarek Zok/Flickr

Stortorget udgør Karlskronas centrum, og på den kvadratiske plads myldrer det med besøgende, der har fundet vej til de små, stemningsfyldte kaffebarer, foodtrucks og lokale restauranter.

Pladsen er indrammet af en række monumentale bygninger, der gør torvet til et interessant udflugtsmål på højde med mange sydeuropæiske pladser. Her finder du Frederikskirken, der er en næsten tro kopi af Trinitá dei Monti-kirken ved den spanske trappe i Rom. Den romerske arkitektur har også været kilden til inspiration, da Trefoldighedskirken blev opført. Kirkens enorme kuppel minder om Pantheon-templet i Rom.

Fra Stortorget kan du gå på opdagelse i de små butikker eller slappe af i Hoglands Park syd for torvet. Parkens legeplads er populær blandt børnefamilier, men i sommermånederne er det også her, du kan gøre et kup på byens loppemarked.

Har du appetit på en kulturel oplevelse, så læg vejen forbi kunstmuseet The Kulenovic Collection.

Her finder du malerier, tegninger og skulpturer fra internationale mestre som Leonardo da Vinci, Rembrandt Van Rign og Pablo Picasso.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her