Rejser

Rejse til zikavirus-land? Sådan er du stillet

27 lande og områder er ramt af den frygtede zikavirus. Se her, hvad du skal gøre, hvis du vil have refunderet din rejse.

Foto: David Goldman

Danske rejsende til zika-ramte lande risikerer at have spildt deres penge, hvis de af frygt for hurtigt spredende virus ikke ønsker at gennemføre rejsen.

Udenrigsministeriet fraråder nemlig endnu ikke rejser til de 27 lande i Syd- og Mellemamerika, hvor virussen især skaber angst blandt gravide, hvis ufødte børns hjerner og kranier risikerer at tage skade.

- Vores rejsevejledninger omfatter primært de sikkerhedsmæssige forhold i de enkelte lande og ikke de sundhedsmæssige forhold, hvor det er Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut der har ekspertisen og kan rådgive. Der har været enkelte situationer, hvor vi har frarådet rejser af sundhedsmæssige årsager. Det gjorde vi i forbindelse med udbrud af Ebola-virus i lande i Vestafrika. Men det skal være meget voldsomt. Og generelt henholder vi os til de danske sundhedsmyndigheder i form af Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, siger centerchef i Borgerservice Ole Egberg Mikkelsen.

Det springende punkt i forhold til at have ret til at få refunderet en ikke gennemført rejse er netop, om Udenrigsministeriet fraråder borgerne at rejse dertil. Det fortæller seniorrådgiver Asta Ostrowski fra Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis Udenrigsministeriet fraråder en at rejse til et område, har man helt automatisk ret til at aflyse sin rejse og få pengene igen. Og det er uanset, om man har tegnet en forsikring eller ej. Vi har senest oplevet det i forbindelse med forskellige terrorangreb rundt omkring i verden, siger hun.

Udenrigsministeriets har i de seneste dage fået flere henvendelser fra bekymrede rejsende og samler i denne uge sammen med Sundhedsstyrelsen den internationale operative stab, der består af rejsebranchen, forsikringsselskaber og myndighederne.

- Der vil Sundhedsstyrelsen nærmere redegøre for den risikovurdering, der foreligger nu, sådan at forsikringsselskaberne og rejsebranchen kan være helt opdateret, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension fortæller konsulent Anja Lintrup Sørensen, at det vil være en vurderingssag fra selskab til selskab, om en kunde, der dropper sin rejse til et virusramt land, har ret til erstatning.

- Det er ikke alle, der dækker tabet per standard. Nogle gør det i henhold til deres helt almindelige vilkår. Andre gør det ikke, men går så alligevel ind i tilfælde af epidemi eller terror og vurderer, om de kan hjælpe kunden. Men det afhænger også af, om kunden har muligheden for at ombooke eller få refunderet noget via rejseselskabet. Så man kan ikke svare entydigt i forhold til branchen, siger konsulent Anja Lintrup Sørensen.

Gode råd til rejsende

- Hold øje med rejsevejledningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside - um.dk. Men vær opmærksom på, at det ikke er alle de zikavirusramte lande, der er vejledninger til.

- På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du læse mere om virusudbruddet og aktuelle risikovurderinger. Gravide eller kvinder, der påtænker at blive gravide, bør læse anbefalingerne på ssi.dk.

- Har du allerede købt og betalt en rejse til et af de ramte lande, kan du prøve at ringe til dit rejseselskab og høre, om du kan få pengene refunderet eller blive ombooket.

- I anden omgang bør du ringe til dit forsikringsselskab og høre, hvordan du er stillet. Læs din police igennem, så du har en fornemmelse af, hvorvidt du er dækket ved en aflysning af din rejse. Men der skal i princippet være erklæret epidemi, eller Udenrigsministeriet skal fraråde rejsen. Er du gravid, kan det være en særlig omstændighed, der kan udløse erstatning.

Hvis du ikke er tilfreds med resultatet af din henvendelse til rejseselskabet, kan du klage til Forbrugerombudsmanden. Har du købt en pakkerejse, kan du klage til Pakkerejseankenævnet.

Kilder: Udenrigsministeriet, Forsikring & Pension og Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her