Annonce
Rejser

Disse steder skal du besøge i 2016

I slutningen af hvert år udgiver rejsemagasinet National Geographic en liste over 20 anbefalelsesværdige rejsemål. Jyllands-Posten har talt med Jakob Linaa Jensen, der er en af Danmarks mest berejste personer, og bedt ham komme med rejseråd til det nye års rejsedestinationer.

Grønland er et af de steder, som rejsemagasinet National Geographic Traveler anbefaler, at man besøger i 2016. Rejser du derhen, skal du forberede dig på dyre priser og flot udsigt. Foto: Edward Weston/Flickr

Okavango-deltaet i det sydlige Afrika, Uruguay, Donau-floden, Grønland og New York City har alle én ting til fælles. De er udpeget som nogle af de destinationer, der kan blive populære rejsemål i 2016 ifølge det amerikanske rejsemagasin National Geographic Traveler.

Jakob Linaa Jensen er medlem af den danske forening De Berejstes Klub, og han kan allerede sætte kryds ud for flere af landene på listen.

Grønland er det land fra listen, der gjorde det største indtryk på mig. Det er helt ufatteligt smukt, stort og øde.
Jakob Linaa Jensen, medlem af De Berejstes Klub, medlem af De Berejstes Klub
Listen spænder bredt og indeholder både europæiske storbyer, eksotiske lande som Filippinerne og fjerne områder som det østlige Bhutan. Listen har stor variation i forhold til, om der nævnes meget specifikke steder som et bestemt slot i England eller et helt land.

Det sted fra listen, som Jakob Lindaa Jensen har besøgt for kortest tid siden, er Okavango-deltaet i Botswana. Deltaet er udnævnt til at være et af Afrikas syv naturvidundere og adskiller sig fra almindelige deltaer ved, at vandet ikke løber videre ud i et hav. I stedet ender alt det vand, der når frem, med at fordampe i løbet af tørkeperioden i oktober og november. Det øger ifølge Jakob Linaa Jensen chancerne for at se de store dyr.

»I regntiden er der mest vand i deltaet, men det er lettere at se de store dyr i tørketiden, fordi de klumper sig sammen. Der er delte meninger om, hvornår det er bedst at rejse dertil, men hvis man rejser i december og januar, er det utrolig varmt, og man ved ikke, hvornår det begynder at regne igen,« forklarer Jakob Linaa Jensen.

Han var selv glad for at besøge området i november, hvor tørken var taget til, men vandet endnu ikke fordampet helt. I løbet af de tre dage han tilbragte i lejren ved deltaet, så Jakob Linaa Jensen både løver og zebraer, ligesom han var på fuglesafari.

Stor variation på listen

Mens Okvango-deltaet er kendt fra tv-programmer på National Geographic og BBC, er andre af områderne på listen ifølge Jakob Lindaa Jensen mere ukendte. Han vurderer Glasgow i Skotland som værende et wildcard på listen, som sandsynligvis er taget med, fordi det enten kan ende med at blive et populært feriemål eller ende med at ryge helt af rejselisternes topdestinationer.

Gør et udsalgskup i Roms unikke butikker

Et af de steder, som Jakob Lindaa Jensen undrer sig over, er at finde på listen, er Uruguay, som han selv har besøgt under en rejse til Argentina. Det er ikke et land, han ville rejse langt for at besøge, men han anbefaler derimod, at man rejser dertil, hvis man allerede er i området.

»Det tager ingen tid at sejle dertil fra Argentina, så er man interesseret i at besøge landet, der er kendt for at afholde og vinde det første VM i fodbold i 1930, kan det kombineres med et besøg i den argentinske hovedstad Buenos Aires,« siger Jakob Linaa Jensen.

Mest for pengene i Europa

Er budgettet ikke til at rejse over på den anden side af kloden, kan man besøge en af byerne ved Donau-floden, der også er på National Geographics liste. Floden krydser ti lande og store byer som Wien, Bratislava og Beograd på vej sin ned gennem Europa. Jakob Linaa Jensen har set floden flere steder siden sit første møde i Budapest i 1989, men skal han udpege ét sted, vil han anbefale, at man besøger Donau-deltaet i Rumænien.

»Rumænien er ikke det bedste rejseland i Europa – for det må være Italien, Spanien eller Frankrig –, men det er her, man får mest værdi for pengene. Landet har et enormt stort potentiale foran sig som turistland, hvis de forstår at udnytte det,« siger Jakob Lindaa Jensen.

Han mener, at Rumænien har alt det, som et godt feriemål bør have: Bjerge, strande, flot, gammel kultur, Transsylvanien, god mad og billige priser. Vil man udforske Donau-deltaet, kan man enten tage en længere tur på et krydstogt, der sejler langs floden, men man får også den fulde oplevelse ved at tage en dagstur på en af de lokale både, hvor man kan drikke champagne og nyde udsigten. Sejlture på deltaet egner sig både for parferie og familieferie.

Forbered dig på skønheden

Et af de steder, hvor man ikke slipper lige så billigt som i Rumænien, er, hvis man rejser til verdens største ø, Grønland. Jakob Lindaa Jensen råder dem, der drømmer om at rejse nordpå, til at forberede sig på at bruge mange penge på turen. Men til gengæld skal de også regne med, at de får en unik oplevelse ud af det.

»Grønland er det land fra listen, der gjorde det største indtryk på mig. Det er helt ufatteligt smukt, stort og øde,« siger Jakob Linaa Jensen.

Her er de ukendte danske kandidater til Unescos liste over verdens naturarv

Han besøgte Grønland under et krydstogt, der sejlede i vikingernes fodspor. I løbet af sejlturen havde skibet lagt til ved Bergen, Færøerne og Island, inden det nærmede sig Grønland. Sammen med de andre passagerer stod Jakob Linaa Jensen op midt om natten, da skibet sejlede ind i Prins Christians Sund, der er det eneste sted, man kan sejle igennem fra øst til vest. Da han sejlede ind i det smalle sund, begyndte solen at kigge frem, mens de massive klipper tårnede sig op til begge sider. Han sejlede rundt derinde en hel dag og så blandt andet indlandsisens sydligste punkt.

Se skylinen fra vandet

Jakob Linaa Jensens sejltur over Atlanterhavet endte på Manhattan i New York City, der også er blandt de steder, som National Geographic anbefaler, at man besøger. Jakob Linaa havde besøgt byen en gang, inden han sejlede ind via vikingernes gamle rute.

Han anbefaler, at man ser byens berømte skyline fra vandet, og selv om man flyver til New York, er der stadig rig mulighed for at se Empire State Building, Chrysler Building og alle de andre skyskrabere fra vandet. Det er nemlig muligt at tage en færge ud til den lille ø, der ligger mellem Manhattan og New Jersey, der engang stod for at behandle de mange immigranter, der flyttede til byen.

»Tager man sejlturen ud til Ellis Island, kan man både nyde udsigten over byen, men også besøge det store immigrantmuseum og se Frihedsgudinden tæt på,« siger Jakob Linaa Jensen.

Han råder besøgende til at styre uden om skolernes feriedage, da der er lange køer til færgen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Et fornøjeligt møde med hammeren
Små fiskerlejer under frodige sprækkedale. Rå klippesider, der styrter i Østersøens bølger. Den store slotsruin Hammershus med historiens vingesus i sol og blæst. Bornholms vestkyst og Hammeren er et råt og helt unikt stykke Danmark.
Udfordret af naturens luner
Japan har den seneste uge oplevet voldsomme regnskyl og oversvømmelser, millioner er blevet evakueret og næsten 200 mennesker er omkommet. Voldsomt vejr er dog langt fra nogen sjældenhed her. Vulkaner, tyfoner, jordskælv og efterfølgende tsunamier er grundvilkår, som man må indrette sig efter, og det gør man. Belært af katastrofer tages nye metoder i brug, når der bygges nyt. Den store arkitekt Tadao Ando er blandt dem, som har taget naturen til sig.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her