Rejser

Historisk få flyulykker i 2015 - Her er verdens sikreste og mindst sikre flyselskaber

Flyulykker forårsaget af tekniske problemer var historisk lavt i 2015.

For tredje år i træk kan det australske flyselskab Quantas ifølge listen kalde sig verdens sikreste flyselskab. AP foto

Antallet af omkomne ved flyulykker forårsaget af tekniske problemer blev i 2015 overgået af dræbte ved terroraktioner mod fly eller selvmordsaktioner begået af piloter.

Regeringen vil tillade mere droneflyvning

Årsagen hænger dog sammen med, at antallet af omkomne efter konventionelle flyulykker sidste år lå på et historisk lavt niveau. Året bragte kun otte regulære flystyrt med i alt 161 omkomne, og det er det laveste antal siden 1946.

Det skriver nyheds Nyhedsbureauet AP med baggrund i tal fra dataleverandøren Flightglobal.

Sikreste flyselskaber i verden:
  1. 1. Qantas
  2. Air New Zealand
  3. Alaska Airlines
  4. All Nippon Airlines (ANA)
  5. American Airlines
  6. Cathay Pacific Airways
  7. Emirates
  8. Etihad Airways
  9. EVA Air
  10. Finnair

Derimod mistede 374 mennesker livet dels da en selvmordspilot fra flyselskabet Germanwings i marts lod sit fly styrte ned i Alperne, og da et russisk passagerfly i luften eksploderede over Sinai-ørkenen i oktober. Et styrt som terrororganisationen Islamisk Stat har taget ansvaret for.

Tallet på 161 der omkom i regulære flystyrt i 2015 dækker over alle typer af flyafgange herunder fragtflyvninger og træning. Ud af det tal var der blot 98 betalende flypassagerer, der mistede livet i 2015. Til sammenligning var der 790 i 2007 og tilbage i 1970erne lå det årlige gennemsnit af omkomne passagerer efter tekniske problemer på 1.289.

En væsentlig årsag til det historiske lave antal omkomne i 2015 er, at teknikken er blevet bedre. Passagerfly og flymotorer er nemlig langt sikrere i dag end tidligere.

Den uafhængige side AirlineRatings har lavet en liste over de sikreste flyselskaber i verden bedømt ud fra flere faktorer bl.a. offentlige revisioner og ulykker. Hjemmesiden har i alt bedømt 407 flyselskaber.

For tredje år i træk kan det australske flyselskab Quantas ifølge listen kalde sig verdens sikreste mens Air New Zealand og Alaska Airlines følger lige efter. SAS er placeret som nr. 15 på listen.

De ti mindst sikre flyselskaber i verden kommer alle fra Nepal, Indonesien eller Surinam, og her finder man selskaberne Batik Air, Bluewing Airlines, Citilink, Kal-Star Aviation, Lion Air, Sriwijaya Air, TransNusa, Trigana Air Service, Wings Air og Xpress Air.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her