Annonce
Rejser

28-årig rejser kloden rundt med bitcoins

Penge kan man ikke kalde dem, mener Nationalbanken, men flere holder stædigt fast i den digitale møntfod, bitcoin. En computerprogrammør forsøger sågar at rejse kloden rundt og kun betale for turen med den eksperimenterende valuta.

Bitcoins er blevet populære, særligt blandt de yngre og meget it-kyndige i de senere år. Foto: AP

Det er ikke nemt, men det kan lade sig gøre at rejse uden hverken kreditkort eller kontanter. Et alternativ til at bruge ”rigtige penge” på turen er de såkaldte bitcoins eller ”datamønter”, som er blevet populære, særligt blandt de yngre og meget it-kyndige i de senere år.

En 28-årig computerprogrammør fra Luxembourg ved navn Felix Weis har hele året rejst verden rundt med det mål at kunne finansiere så meget af sin rejse med bitcoins som muligt.

”Bitcoin er det mest interessante, socioøkonomiske eksperiment i øjeblikket, og jeg tror virkelig på det, ” siger Weis til nyhedsbureauet Reuters.

Undgår banker

Ifølge hjemmesiden bitcoin.org er Bitcoin det første såkaldt ”decentraliserede bruger til bruger-betalingsnetværk”, som lader brugerne overføre værdier til hinanden via internettet uden om banker på tværs af landegrænser. 

Og bitcoins er skam værdifulde, mener brugerne selv, fordi den digitale møntfod er ”nyttig som en form for penge”, som det hedder på hjemmesiden. Tillid og udbredelse er afgørende for, at det kan fungere.

Felix Weis har åbenbart haft tillid nok og håber nu på at kunne få andres tillid, når han rejser rundt uden en krone på lommen.

Klippet kreditkort

Han har da også taget springet som bitcoin-bruger fuldt ud ved at bruge alle sine rigtige penge på at købe bitcoins, og meget demonstrativt har han klippet sit kreditkort.

Weis og andre skaffer deres bitcoins ved at købe dem på en bitcoin-børs på nettet, som de har tillid til.

Copenhagenbitcoin.dk kan man f.eks. herhjemme betale for bitcoins med Mobile Pay-alternativet Swipp og med bankoverførsler. Selskabet bag den danske børs er drevet af to universitetsstuderende ved Københavns Universitet.

Bitcoin-pioneren fra Luxembourg har i alt sat sig for at besøge 21 lande, inden dette år er omme, siger han.

Mystisk grundlægger

Tallet 21 henviser til de 21 millioner bitcoins, som maksimalt kan blive sat i cirkulation. Sådan er systemet tilsyneladende indrettet af den mystiske grundlægger, Satoshi Nakamoto, som skulle have forladt projektet i 2010 uden at afsløre detaljer om sig selv. Derfor kan hans eksistens også være pure opspind.

Den slags historier er med til at gøre folk skeptiske over for den særegne valuta, og Weis kan naturligt nok have svært ved at overbevise de mennesker, han møder, om at de skal tage 0.013034 bitcoin i bytte for et stykke pizza.

Fakta
  • Bitcoin benytter P2P-teknologi (bruger-til-bruger) for at kunne fungere uden om banker. Den form for ansvarsfordeling kender man også fra de kontroversielle torrent-sider, hvor brugere kan udveksle film og musik med hinanden. Transaktionshåndtering og udstedelse af bitcoin sker således også i fællesskab i netværket.
  • Man kan følge Felix Weis http://blog.bitcoin-traveler.com/ og hans Instagram-profil https://instagram.com/felixweis/.
  • Rejseudbyderen Expedia tager imod bitcoins, og det samme gør andre rejseudbydere, fx Cheapair.com, hvor man også kan booke bil og hotel, men det er endnu meget få virksomheder som tager imod bitcoins.
  • Dansk Bitcoinforening anbefaler, at man køber sine bitcoins gennem danske videreforhandlere. Se mere på dens hjemmeside www.bitcoinforening.dk.

Når det lykkes, tager han en selfie med dem og lægger den på sin blog, bitcoin-traveler.com.

For at projektet skal leve op til forventningerne, lever han efter tre forholdsvis simple regler. Han må ikke bruge kredit- eller debitkort, og han skal, i det tilfælde det er muligt, betale for mad, overnatninger og rejser med bitcoins.

Få penge med det samme

I særlige tilfælde må han gerne bruge lokale valutaer til at betale med, men kun hvis han har vekslet sig til dem med bitcoins, f.eks. via hjemmesiden localbitcoins.com, hvor man kan finde lokale bitcoin-brugere.

Og det kan rent faktisk lade sig gøre at betale sine rejser med bitcoins, vurderer Jack Nikogosian fra selskabet Coinify, som har specialiseret sig i bitcoin-handel.  

”Fordelen ved at bruge bitcoins er stor, når du rejser i udlandet, særligt i tredjeverdenslande, hvor folk måske ikke har en bankkonto. Du kan sende pengene og modtage dem med det samme uden at skulle betale bank- eller valutagebyrer i de pågældende lande, du færdes, ” vurderer Jack Nikogosian, som selv har forsøgt at finansiere sit liv i en måned med bitcoins.

For de fleste fungerer bitcoin-transaktioner på den måde, at brugerne sender og modtager værdier via en mobil-app eller et computerprogram, en såkaldt bitcoin-wallet. Ofte sker det ved, at man bruger kameraet til at scanne en QR-kode. Men systemet findes i mange afskygninger.

Det kan også lade sig gøre at købe et almindeligt MasterCard, som man indbetaler penge til med bitcoins. Kortet virker på den måde i den lokale Føtex, forklarer Jack Nikogosian.

”Men jeg er sikker på, at Weis ville betragte den slags som snyd, ” siger han.

Bitcoin-netværket er en dedikeret samling mennesker, vurderer han, så det er relativt nemt at finde andre brugere, f.eks. via hjemmesiden coinmap.com og andre sider, hvor man også kan se spisesteder og butikker, der tager imod den specielle valuta.

Ikke rigtige penge

Et stort problem med bicoins er dog ifølge kritikerne, at kursen kan hoppe og danse voldsomt fra den ene dag til den anden. I 2013 nåede prisen for én bitcoin op på knap 8.000 kr., men i dag sælges den for knap 1.500 kr. Bitcoin-tilhængerne erkender også, at brugerne løber en relativt høj risiko, når de handler med bitcoins.

Den eksperimentelle valuta er blevet mødt med skepsis fra den danske Nationalbank, som ikke mener, at man kan kalde bitcoins penge, fordi der ikke står en udsteder bag dem.

En tur i bitcoin-hæveautomaten

”Det er en vare, hvor det udelukkende er brugerne, som tillægger varen værdi – i modsætning til f.eks. guld og sølv har bitcoins ingen nytteværdi, og på den måde minder de mere om glasperler,” vurderede Nationalbanken i 2014.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her