Annonce
Rejser

Første dag med kropsskannere i Københavns Lufthavn

Mandag er første dag med nye kropsskannere i lufthavnen. De minimerer antallet af kropsvisiteringer.

Københavns Lufthavn springer en testperiode over og går mandag i luften med en ny kropsscanner. Foto: Nikolaj Svennevig

Den seneste tids debat om kropsvisitering i Københavns Lufthavn har fået lufthavnen til at fremrykke brugen af nye kropsskannere, som derfor tages i brug allerede mandag frem for i september.

Dermed springer lufthavnen en planlagt testperiode med kropsskannerne over, skriver branchemediet check-in.dk. Men den fremrykkede debut for kropsskannerne vil ikke betyde længere ventetider i sikkerhedskontrollen, forsikrer lufthavnens sikkerhedschef.

- Der er nogle procedurer, vi skal have helt på plads i de første uger, men passagererne kommer ikke til at vente længere, selvom skannerne tages i brug før tid, siger Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn, til check-in.dk.

- Skannerne er allerede i drift i lufthavnen og testes i blandt andet non-Schengen området og SAS' fast track. Så vi ved, hvordan de fungerer, og er inde i at betjene dem, når vi ruller det ud i hele sikkerhedskontrollen, siger han.

Fra mandag bliver der altså meget længere mellem de kropsvisiteringer, som har skabt debat, efter at flere kvinder er stået frem med beretninger om grænseoverskridende kropsvisiteringer i Københavns Lufthavn.

Lufthavnens sikkerhedspersonale vil fra mandag bede rejsende gå igennem en kropsskanner, hvis metaldetektoren bipper, når passageren går igennem. Det vil primært være personer i kørestol, der fortsat vil blive kropsvisiteret på traditionel vis.

Kropsskannerne undersøger passagererne visuelt ved at gennemstråle deres tøj.

Ifølge check-in.dk består kropsskanneren af stor skærm, som den rejsende stiller sig ved siden af. Her skal man løfte armene og dreje en omgang om sig selv.

Man skal derfor ikke ind i et lukket rum, og det er man glade for hos Københavns Lufthavn.

- Vi har testet flere modeller, men det var vigtigt for os, at du ikke oplever at blive lukket inde. Derved kan vi bibeholde den åbne dialog, vi har med de rejsende i vores sikkerhedskontrol, siger sikkerhedschefen.

Lufthavnen har overdraget 53 sager om kvinder, der har følt, at deres grænser blev overtrådt i forbindelse med kropsvisitering i lufthavnen, til politiet. Sagerne fordeler sig over en periode på fem år.

Kvinderne er stået frem på opfordring af lufthavnen, som blandt andet reagerede på et debatindlæg i Politiken af en kvindelig journalist, som følte sig krænket i sikkerhedskontrollen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her