Annonce
Rejser

24 timer i Porto

Portugals næststørste by emmer af fordums storhed med forgyldte facader og storladne jernbroer over Duoro-floden, hvor portvinsskibene, der sejlede vintønder til byen, stadig ligger fortøjet. Velkommen til et døgn i portvinsentusiasternes paradis.

Porto og Duoro-floden set fra Graham's portvinshus. Foto: Eva Sofie Anesen

Kl. 10: Portvinstur og -smagning fra morgenstunden

Alle portvinsproducenternes hovedkvarterer ligger i Porto, så det kan være svært at vælge, hvilket man vil besøge. Medmindre man har en personlig favoritportvin hjemmefra, som man gerne vil lære mere om, så tag ud til Graham’s. Her får man hele pakken med både smagninger, gode anekdoter, en tur i vinkælderen igennem korridorer med uendelige rækker af vintønder på hver side og rundt på stedets museum.

Engagerede guides viser rundt og fortæller i det nyåbnede museum, og i vinkælderen er der portvine på flaske, der kan dateres helt op til 100 år tilbage, men det bedste er smagslokalerne. Her kan man vælge lige præcis, hvor mange portvine, man har lyst til at smage på, og om det skal være vintage, tawny, ruby eller noget helt tredje.

Grahams hovedkontor er et af dem, der ligger mindst centralt, så der er en gåtur på cirka 20 minutter fra centrum, men man belønnes for ens anstrengelser med en af byens skønneste udsigter. Så husk også at tage dig tid til at nyde udsigten fra restauranten ud over byen og floden.

  • Adresse: Rua Rei Ramiro, 514 4400-281 Vila Nova de Gaia
  • Åbningstider: kl. 9.30-18
  • Læs mere: www.grahams-port.com

Kl. 12: Gåtur rundt i Unesco-verdensarven

Portos historiske bymidte har været på Unesco's verdensarvsliste siden 1996. Den er spækket med farverige facader, forgyldte bygninger og mosaikker, som er en konge værdig. Gå blandt andet efter São Bento-banegården, der er på listen over de smukkeste togstationer i verden

Også området omkring Liberdade-pladsen er spækket med historiske bygninger som katedralen og Palácio da Bolsa, som er byens børs, men også farverige, pittoreske beboelsesejendomme i små snørklede sidegader.

Disse 19 steder er nu også en del af verdensarven

Slut på toppen af en 240-trins trappe ved Torre dos Clérigos, som er en barokkirke fra det 18. århundrede med et tårn på 75,6 meter, der ses over det meste af byen. Dine strabadser belønnes med udsigten over Vila Nova de Gaia, der er på den sydlige side af Duoro-floden, hvor alle portvinshusene ligger, fordi det historisk set var billigere i skat at slå sig ned på den sydlige bred. Lige om hjørnet fra Torre dos Clérigos ligger Librería Lello, som er en helt fantastisk gammel bogbutik med store træpaneler og bøger fra gulv til loft. Bogbutikken blev gjort berømt i Harry Potter-filmen Hemmelighedernes Kammer, og er et besøg værd for alle litteraturentusiaster. Den historiske bydel ligger ned til Duoro-floden på den nordlige bred.

  • Adresser: Torre dos Clérigos: Rua de São Filipe de Nery, 4050-546 Porto, Librería Lello, Rua das Carmelitas 144, 4050-546 Porto

Kl. 14.30: Frokost hos Portos Michelin-håb

Rui Paula er en af Portos mest berømte kokke og er samtidig egnens store håb for en fremtidig Michelin-stjerne. Maden er baseret på det klassiske portugisiske cuisine med torsk, ged, pølse og blæksprutte, men også egnsretter fra Porto-området. Maden er udsøgt uden at være prangende, og ligger prismæssigt som på danske restauranter.

  • Adresse: Rui Paula DOP, Largo São Domingos 18, 4050-292 Porto
  • Læs mere: www.ruipaula.com

Kl. 16: Hvil fødderne og se byen fra vandsiden

Noget af det, der gør Porto så charmerende, er, at de originale træbåde, rabelo, som blev brugt til at fragte portvinstønderne fra Duoro-dalen til Porto, stadig ligger fortøjet i floden inde i Porto by. De bruges i dag til en slags kanalrundfart for turisterne, og når der er fest i byen. På en sejltur på Duoro-floden ser man nogle af byens storladne bygninger og smukke gamle broer. Man kommer blandt andet forbi Ribeira-pladsen, som er en del af den historiske bymidte og er fyldt med smalle, farverige huse. Det er et af de steder, man ikke må misse, når man er i Porto.

Rabelo-bådene blev brugt til at fragte portvinstønder til byen – i dag bruges de til turister. Foto: Eva Sofie Anesen
Prisen for en times sejlads er 12,5 euro (ca. 90 kr.). Der er flere firmaer, der tilbyder sejladsen, og der er afsejling fra kajen langs Avenue Diogo Leite på Vila Nova de Gaia-siden.

Kl. 17.45: Vin-spa med rødvinsbad og eksfolierende drueskrub

Det overdådige The Yeatman Hotel på toppen af Vila Nova de Gaia er kendt for at udbyde en af byens skønneste spa-oplevelser. Den rækker ud over det sædvanlige, for her har man sørget for at omfavne egnens vinhistorie. Således er der to forskellige spaoplevelser med vinen som en inkoorporeret del: Den ene er rødvinsbadet med drueekstrakt og æteriske olier, der efter sigende skulle forbedre både blod- og lymfecirkulationen. Den anden behandling består af et bad i et stort vinkar efterfulgt af en eksfolierende kropsskrub med drueskaller.

En enkelt behandling koster 65 euro (ca. 484 kr.) og skal reserveres på forhånd.

Kl. 19.30: Solnedgangsaperitif på tagterrassen

Portvinsproducenten Porto Cruz har et af byens mest moderne huse i midten af byen. Her mødes interaktivt museum, butik, velrenommeret restaurant, undervisning og eksklusiv tagterrasse-bar med 360° udsigt over byen – en udsigt man ikke kan blive træt af.

Rejsereportage: Halløj i Porto

Baren har et stort sortiment af sjove drinks, som man ikke støder på i Danmark, hvoraf mange er baseret på husets portvine. Blandt andet den klassiske Port Tonic, hvor ginen er erstattet af hvid portvin og tilsat rosmarin og ingefær, eller en drink baseret på roséportvin med både frisk chili og appelsin. Det er oplagt lige at tjekke solnedgangstiden, for her på tagterrassen får man en førsteklassesudsigt til solnedgangen over Duoro-floden og en delikat drink i hånden.

Kl. 21: Middag i den gamle bogbutik

Book Restaurant ligger 2,4 km. fra Porto Cruz tagterrasse-bar og kan nås både med metro, taxi og til fods. Turen går over Duoro-floden over den rustikke, gamle jernbanebro Porto Louis I, tegnet af Gustave Eiffel, som er mest kendt for Eiffel-tårnet.

Restauranten ligger i en af byens gamle bogbutikker, hvilket også bliver omfavnet i indretningen. Der er boghylder proppet med bøger på bagvæggen, og bøger med henholdsvis mænd og kvinder på forsiden indikerer, hvilket toilet der er til hvilket køn.

Maden er traditionel portugisisk med et moderne twist. Prøv eksempelvis Bacalhau, som er tørret, saltet torsk, og som findes på alle menukort i byen. Torsk er blevet områdets største spise, selv om fisken aldrig har levet i farvandet omkring Porto og derfor altid er blevet importeret.

Kultur på portugisisk

Menukortet har også en lang række lokale vine, som man ikke ser så ofte i Danmark. Priserne er en smule billigere end i Danmark, men i Portugisisk standard er de en kende pebret. Hovedretter fås til omkring 150 kr. og forretter til 60-70 kr. Booking forinden er en god ide.

Kl. 9: Morgenmad med portugiserne

Bageriet og ostehandlen o Rei dos Queijos er et hyggeligt lille sted at få sin morgenmad sammen med de lokale. Prøv Pérola, som er en variant af portugisernes egen kage, Pastel de Nata, der mest af alt minder om en blanding af en tærte og en spandauer. Eller prøv fåreosten Queijo Ovelha Amanteigado, som har en hård overflade, men er næsten flydende indeni.

Bageriet ligger i en af de mindre turistede områder, hvor der er mange beboelsesejendomme for de lokale. Adresse: Rua do Bonhardim 152-154, 4000-440 Porto

Rejsen dertil

  • Der går ingen direkte fly til Porto fra Danmark, og man skal derfor ud i minimum én mellemlanding. Kombinationerne er mange, men blandt andet TAP Portugal, Easyjet, Ryanair, Swizz International Airlines og Lufthansa flyver til Porto og kan kombineres med andre flyselskaber fra Danmark.
  • Fra København koster en flybillet fra ca. 1450 kr. tur/retur.
  • Fra Aalborg koster en flybillet fra ca. 3200 kr. tur/retur.
  • Fra Billund koster en flybillet fra ca. 1650 kr. tur/retur.
  • Alternativt kan man flyve til Lissabon, hvortil der er bedre flyforbindelser, og så tage et tog til Porto. Det tager 3-4 timer og koster 30, 30 euro (ca. 225 kr.)

Jyllands-Posten var inviteret af Vinitur 

Tre råd til rejsen

  • Vejret i Porto kan være ret ustadigt pga. det nærtliggende Atlanterhav, så husk at medbringe tøj til forskellige vejrforhold. Pak som du ville til en dansk sommer.
  • I sommermånederne kan der blive helt op til 40°. De lokale anbefaler at rejse i maj, oktober og november, hvor temperaturerne er mere rimelige, men stadig på den gode side af 20°.
  • Porto er en enormt smuk by og kan besøges af alle, men en vis interesse i portvin er en god ide. Hele byen emmer af portvinsindustrien, og størstedelen af turismen spiller på netop portvin.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her