Annonce
Rejser

Koncentreret julestemning i Lüneburg

Tyskerne har styr på deres julemarkeder, og Lüneburg i Nordtyskland er ingen undtagelse. Her fører de charmerende smalle gader til torve fyldt med boder, der byder på alt fra gluhwein til dekorerede honninghjerter.

Få varmen med glühwein og apfelpunsch i en af Lüneburgs hyggelige boder.

Der er noget i luften i Lüneburg. Duften af varm glühwein og brændte mandler og følelsen af varme, selv om det nu er nødvendigt at finde handsker og hue frem, før man begiver sig ud i de smalle gader. I den lille by i Nordtyskland finder man nemlig et stort og gennemført julemarked, der strækker sig gade efter gade og breder sig på byens brostensbelagte torve. Klicheerne står i kø, når man skal beskrive julehyggen, der gennemsyrer hele byen i december måned. Her er nemlig fyldt med gran, lys og store julekugler, der dingler fra de nøgne træer.

Husfacaderne i Lüneburg er en stor del af byens charme, og selvom de ligger tæt side om side er de alle forskellige.

Det er indbegrebet af tysk julemarked, og der er ikke blevet sparet på de røde farver eller på julemusikken. De lokale har også gjort deres og pyntet deres vinduer, og på en af husfacaderne hænger der gaver i rødt papir ved hvert vindue. Husgavlene bliver lyst op, så snart mørket falder på, og byen er næsten mest charmerende på en aftentur gennem de smalle brostensbelagte gader.

Julemarkedet er størst på torvet lige foran byens rådhus.

På torvet foran rådhuset er det største udvalg af boder samlet. Boderne er i rødmalet træ med gran på taget. Her kan vi få et glas glühwein for to euro (ca. 15 kr.), og hvis man slipper fire euro (ca. 30 kr.), kan man også få et skvæt rom i – eller ”mit schuss”, som de kalder det. Vi vælger det sidste, for man kan alligevel godt bruge lidt at varme sig på i den nordtyske by. De røde boder byder på duftende bratwurst og udskårne skærebrætter. Der hænger honninghjerter fra loftet i nogle af boderne, og andre er fyldt til bristepunktet med et stort udvalg af oste.

På julemarkedet foran St. Johannis kirken er der hængt fine julekugler op i træerne.

Lüneburg ligger ikke langt fra Hamburg og er en af de ni historiske byer i delstaten Niedersachsen. Byen er sandsynligvis ældre, men blev officielt stiftet i år 956. Arkitekturen får os da også hurtigt sat et par hundrede år tilbage i tiden, som vi går langs høje murstensfacader. Der er ikke to, der er ens, og de er alle sammen enormt detaljerede. Jeg minder mig selv om at kigge i højden, for en hel del af byens arkitektur er flottest i toppen af facaderne. De fleste af byens karakteristiske facader er takkede og går op, som en trappe, trin for trin i hver side for at ende i en enkelt samlet spids. Ja, faktisk lidt som et juletræ. Da jeg først har fået øjnene op for tagtoppene, dukker der også haner, havfruer og en enkelt kringle op på toppen af de høje huse. Der hænger også en del dinglende emaljeskilte ud fra facaderne og afslører, om det er her, man kan finde en frisør eller en bager. En af de bygninger, der særligt springer i øjnene, er Industri- og Handelskammeret. Den sorte murstensbygning rejser sig majestætisk mange meter op foran gågaden Am Sande. Men vores imponerede blikke bliver ret hurtigt til skæve grin, da vi tilfældigvis kigger lidt nærmere på de mørke sten. Bygningen er nemlig slet ikke af mursten, og de hvide fuger, der snor sig i hele bygningens imponerende højde, er ganske enkelt bare malet på. Men flot ser det ud – på afstand.

Det mindste julemarked

I forgrunden ses tårnet på kirken St. Johannis, mens St. Nicolai titter frem i baggrunden.

Rejsen dertil
 • Intercityexpress-toget går til Hamborg fra Københavns Hovedbanegård. Derfra går der tog direkte til Lüneburg, og turen tager ca. fem timer i alt.
 • Der går også fly til Hamborg. Flyturen tager kun 50 min., men en billet koster ca. 2.000 kr. med SAS, og derfra skal man videre ca. 50 min. med tog til Lüneburg.
 • Fra Jylland er det nærliggende at køre selv, turen tager nemlig kun omkring 2,5 time i bil fra Sønderjylland.
Jyllands-Posten var inviteret af Northern Lights

Mens vi slentrer gennem de smalle og til tider også skæve gader, får vi hurtigt en fornemmelse for byen. Kirken St. Johannis og vandtårnet er to gode pejlemærker, ligesom det store rådhus også hurtigt bliver en del af referencerammen – og alt er i gåafstand. Men selv om man hurtigt føler, man har styr på gaderne, er det alligevel, som om der dukker nye små sidegader op. Schröderstraße er en af de hyggeligste gader med små butikker på hver side og gadebelysning fra gamle svungne lygtepæle, der ligner noget fra 1800-tallet. Her får vi øje på en port i en af de mange murstensfacader. Der er sat varmelamper op og drysset savsmuld på brostenene. Folk står i kø foran porten og ud på gågaden, for foran dem står der en dørmand og sørger for, at der ikke kommer flere ind ad porten, end der går ud igen. Vi skal selvfølgelig se, hvad der lokker de mange mennesker ind ad porten, der ellers ikke ser specielt bemærkelsesværdig ud.

Da vi får lov at blive lukket ind af dørmanden, kommer vi ind til en lille overdækket baggård med en række boder, mere savsmuld på gulvet og endnu flere mennesker end man skulle tro, der kunne presses derind. Der var altså god grund til, at der var sat en vagt til at holde styr på menneskemængden. Herinde er der også dejlig varmt, både pga. de mange mennesker men også dampen fra varm apfelpunsch og sprøde fleischsandwich, der bliver tilberedt i en bod i hjørnet. Vi har fundet det, der efter sigende skulle være verdens mindste julemarked, og som ligger i baggården til en café, der hedder News. Her er hyggeligt, men også lidt for trængt til, at man bliver hængende længere tid af gangen.

Syv hyggelige julemarkeder

Byens størrelse passer rigtig godt til en weekendtur. Det meste er inden for gåafstand, og man kan sagtens nå rundt til nogle af kirkerne, vandtårnet, attraktionen Alter Kran og selvfølgelig det allestedsnærværende julemarked på en weekend. Vi når i hvert fald at få julen helt ind under huden, og slutter weekenden på en pub i Apothekenstraße. Faktisk falder valget på en hyggelig irsk pub, der ligger i kælderen under kunstbiografen Scala, for behovet for dampende glühwein, bratwurst og tysk jul er ved at være opfyldt. Det bliver afslutningen på en weekend i stille tempo men med masser af stemning.

Kultur

 • Lüneburg har et museum dedikeret til saltminedriften, Deutches Salzmuseum, og her kan man få et indblik i den gamle produktion, afsætning og saltminens betydning for byen.
 • Inde i byen finder man en række flotte gamle gotiske kirker bl.a. Johannis Kirke, som er fra 1300-tallet, St. Michaelis og St. Johannis. Kirkerne er enorme og er et kig værd indenfor til store gyldne orgler og detaljerede udskårne altre.
 • I Lüneburgs vestlige del ligger ”Altstadt”, dvs. ”den gamle by”. Her er der ikke ret mange butikker, og hvis man har fået lidt for meget af menneskemængderne i centrum af byen, er det et godt sted til en romantisk gåtur f.eks. ned til kirken St. Michaelis.

Alter kran og saltminebyen
Den gamle kran er et af byens vartegn, og man kan se den afbilledet rundt omkring i byen.

 • Alter kran, det vil sige den gamle kran, ser muligvis ikke ud af så meget, men den har haft stor betydning for Lüneburgs historie, og bliver betragtet som et af byens vartegn. Den ligger lige ud til floden Ilmenau på hjørnet mellem Lünertorstraße og gaden Am Fischmarkt, og det tager ikke mere end 10 minutter at komme dertil fra centrum af byen.
 • Kranen er fra Middelalderen og er blevet ændret og udvidet løbende gennem århundreder, men den har stået stort set, som den ser ud nu, siden 1797. Kranen har spillet en stor rolle for Lüneburg, som i mange år var mest kendt som en saltmineby. Først i 1980 lukkede saltminen. Inden da havde det været en kæmpe eksportvare for byen, der særligt eksporterede meget til Lübeck men også til de nordiske lande. Saltminedriften gav Lüneburg en god position i Tyskland, som dog aftog løbende og særligt efter 1600-tallet mistede sin betydning.

De bedste sydsvenske julemarkeder

Tre råd til rejsen

 • Det er en god idé at hæve euro, for der er mange steder, de ikke tager dankort – heller ikke på restauranterne. Og i boderne på julemarkedet tager de kun imod kontanter.
 • Book hotel i god tid, for julemarkedet er en populær tradition, og tyskerne rejser til Lüneburg fra de omkringliggende byer. Den første weekend i december er særligt populær, for her afholdes der et historisk renæssancejulemarked.
 • Fra toppen af vandtårnet kan man få en flot udsigt og en god fornemmelse af byen. Det koster fire euro for voksne.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her