Annonce
Rejser

Hundestræk på Malta

På en yogarejse er det ikke kun kroppen, men også sindet, der er i fokus. Det handler om at slukke for hovedet og strække sig et par centimeter tættere på velvære.

Klokken er otte om morgenen, og solen bager over Malta. Det er den første ud af seks dage, som skal stå i yogaens tegn, og vi er en lille gruppe på otte, som er taget på yogarejse.

Rejsen dertil
  • Fly: Du kan flyve direkte fra København til Malta med Norwegian fra omkring 1.500 kr. Skal ruten gå over Jylland har Norwegian også billetter til omkring 2.000 kr. retur fra Aalborg. Det er dog sæsonbestemt, hvornår ruten er åben. I 2013 starter sæsonen først i maj måned.
  • Yogarejse: Du kan komme på yogarejse til Malta med Folkeferie. Yogarejsen koster mellem 6.600 og 7.199 kr. Læs mere på: www.folkeferie.dk
JP Explorer var inviteret til Malta af Folkeferie

Kort: JP

»Tag en dyb vejrtrækning og træk luften helt ned i maven. Giv så slip og pust ud.«

Ordene er yogalærer Stine Ruges. De næste dage skal hun guide os igennem de grundlæggende yogastillinger og åndedrætsteknikker og introducere os for den tankegang, der ligger til grund for yogaen. Og det er ikke kun kroppen, men også sindet, der er på programmet. I yogaen handler det om at skabe harmoni mellem krop og sind, og det opnår man gennem fysiske øvelser og gennem meditation.

Vi følger Stine Ruges anvisninger, trækker masser af luft dybt ind og giver så slip med et dybt suk. Med knæene bøjet i en lotusstilling og med hænderne hvilende på knæene vækker vi langsomt vores morgentrætte kroppe med rolige åndedrætsøvelser.

En overdækket stenterrasse med fronten mod Maltas landskab sætter scenen for morgenyogaen. Selv om det er tidlig morgen, er stengulvet allerede blevet varmet op, og solens stråler sniger sig langsomt over på min yogamåtte, der ellers var strategisk placeret i skyggen.

Stine Ruge guider os videre fra åndedrætsøvelserne til de fysiske øvelser. Med en serie af de såkaldte solhilsener siger vi godmorgen til dagen, og hvis ikke sveden allerede er på panden i forvejen, kommer den det nu.

På usikre ben glider jeg lidt forsigtigt op i den klassiske yogastilling, hundestrækket, og mærker en let spænding over ryggen og i nakken, der hvor musklerne ikke er vant til at blive strakt igennem. Mange timers arbejde ved skrivebordet derhjemme har sat sit præg på nakke og skuldre, og øvelserne tager fat i muskler, som alt for sjældent bliver brugt.

Nogle af de andre ser heller ikke ud, som om de er helt fortrolige med øvelserne. I tavshed arbejder vi os gennem en serie, og morgenyogaen afsluttes med ti minutters afspænding, hvor vi får lov at lukke øjnene og lade bevidstheden vandre, mens kroppen slapper af efter anstrengelserne.

Forskellige forudsætninger

Vi er en broget flok på otte, der er taget på yogarejse på Malta. Vores erfaringer med yoga er ret forskellige, og vores mål for, hvad vi vil have ud af ugen, er heller ikke de samme.

Tre råd til rejsen
  • Besøg Mdina, som tidligere var Maltas hovedstad. Mdina er en af Europas bedst bevarede middelalderbyer, og her kan du fare vild i byens labyrintiske gader eller besøge de underjordiske fangekældre, hvor du kan få et makabert indblik i, hvordan tortur foregik før i tiden.
  • Tag en tur til naboøen Gozo, hvor tempoet og stemningen er lidt mere afslappet end på Malta, og øen har en mere frodig natur. På 20 min. kan du tage færgen fra Malta til Gozo, og færgen går 1-2 gange i timen.
  • Tag et smut til hovedstaden Valleta, som er opført på Unescos verdenskulturarvsliste. Hvad enten du er til museer, kirker eller shopping, har Valletta noget at byde på. Byen har ca. 9.000 indbyggere og har en størrelse, der gør det muligt at bevæge sig rundt til fods.

For meget stress i hverdagen og for dårlig kondition er blandt begrundelserne for, hvorfor en af deltagerne har valgt at bruge en hel uge kun på yoga. En anden er i gang med at uddanne sig til yogalærer og vil gerne blive bedre. Men tanken om, at yogarejsen skal være en gave til os selv og en ordentlig omgang selvforkælelse, er vi fælles om.

Selv har jeg ikke nogen særlige forventninger, jeg vil bare gerne se, hvilke forandringer der kan ske på en uge. Mine erfaringer med yoga begrænser sig mest til minder om kolde gymnastiksale, der lugter af sure tæer. Forhåbentlig er det en helt anden oplevelse, når man tager yogaen med ud i naturen.

På et hold med syv kvinder er Jørgen Høyer ene hane i hønsegården, og yogaen er en helt ny verden for ham. Ønsket om en yogarejse kom fra hans kone, Hanne Høyer, som i mange år havde drømt om at erstatte charterrejsen med en uge, hvor man gearede ned og kom væk fra hverdagen på en anden måde. Til at begynde med var Jørgen Høyer en smule skeptisk, men til sidst lod han sig overtale, og så tog Hanne og Jørgen Høyer på yogarejse.

»Yoga er jo egentlig bare en anden form for gymnastik.« Sådan ser Jørgen Høyer på det.

Yoga med udsigt til havet

Maltas varme klima og øens storslåede natur danner en oplagt ramme for rejsen. Maltas landskab er præget af mægtige klipper og et hav, der altid er strålende azurblåt. Det lille ørige, som består af Malta, Gozo og Comino, ligger i Middelhavet godt 90 km syd for Sicilien.

Hvad er en yogarejse?
  • Siden yogaen opstod, har der altid været tradition for at gå i et yogatempel, (også kaldet et ashram), hvor man kunne få ro til at fordybe sig i de fysiske yogaøvelser og i meditation.
  • I dag tager folk stadig i ashram, men der er også mange, der tager på en yogarejse, hvor man dyrker yoga dagligt, men hvor det også handler om at slappe af og holde ferie. I Danmark er det bl.a. populært at tage på yogarejse til Grækenland, Thailand, Bali og Sverige.

Selv om turismen hovedsageligt er Maltas største indtjeningskilde, og Malta er et af de lande, hvor befolkningstætheden er stor, føles øen ikke overrendt, og der er masser af tid til den fordybelse, som yogaen kræver. De solhungrende udenlandske gæster formår at holde sig til strandområderne og de mange enorme hoteller, eller de drager ind til de større byer for at se på kirker.

Vi har masser af steder, hvor vi kan være os selv og dyrke yogaen uforstyrret, og måske derfor er Malta så oplagt til en yogarejse.

En af dagene dyrker vi yoga med udsigt til havet på klipperne ved Fossilkysten. Temperaturen har passeret de 28 grader, og middagsheden er næsten ulidelig. Der er ikke mange turister, der tager den stejle tur ud til Fossilkysten, og vi har området helt for os selv.

Vi lægger vores måtter på klipperne. Solen bager ned, og havet viser tænder, når det hvide skum bryder bølgerne. Klippegrunden skaber et ujævnt underlag, som kan mærkes gennem måtten. Det kræver ekstra kræfter at glide ubesværet fra den ene stilling til den anden, og mens vi laver vores yogaøvelser, begynder sveden at hagle ned ad kroppen.

Det er en kamp at blive stående i en bestemt stilling, og ben og arme begynder at syre, da vægten af kroppen bliver for tung. Ved dybe vejrtrækninger føles kroppen lidt stærkere.

»Hvis du kan mærke spændinger, så prøv at lade som om, at du trækker vejret dybt ind og ud gennem spændingerne. Mærk, hvordan du for hver ind- og udånding ånder noget af spændingen ud, og gør den mindre,« siger Stine Ruge.

Udmattede af varme og vind, glider vi over i afspændingen. Havets rolige, monotone brusen mod klipperne spiller et soundtrack, der giver en næsten søvnlignende meditativ tilstand. Minderne om det efterårskolde København derhjemme ligger langt væk. Her i naturens omgivelser uden menneskeskabte lyde finder man en ro, som føles helt sjælden.

Sluk for hovedet

En af aftenerne er der meditation på programmet. Meditation og yoga hænger tæt sammen, og for mange år tilbage da man praktiserede yoga i Indien, var de fysiske øvelser kun nogle, man udførte for at opnå den rette stemning i kroppen, som var nødvendig for at gå dybt ind i meditationen.

I skumringen sætter vi os i en rundkreds på græsplænen, og Stine Ruge fortæller lidt om meditation og forskellige meditationsteknikker.

Åndedrættet er noget af det vigtigste, når det kommer til meditation. Det gælder om at trække vejret dybt og bare lytte til åndedrættet. Alt andet skal slås fra, man skal lukke ned for alle tanker og bare fokusere på åndedrættet.

»Hold fokus på dit åndedræt, og glem alt andet. Hver gang du oplever, at der kommer en tanke og forstyrrer, så skub den væk og hold fast i dit åndedræt.«

Det viser sig at være lidt af en udfordring. For er det ikke svært, slet ikke at tænke på noget?

I takt med at mørket falder på, og cikadernes sang stiger i styrke, bliver det sværere at ane konturerne af de andre, som sidder i lotusstilling i hver deres verden. Cikaderne synger.

Jeg koncentrerer mig om mit åndedræt og for en kort stund synker min krop ind i en svævende, næsten vægtløs tilstand, hvor tankerne udebliver.

Så registrerer jeg pludselig, at luften langsomt er blevet køligere, og at jeg får gåsehud på armene.

»Jeg skulle have taget en ekstra trøje med,« tænker jeg, inden tanken igen bliver skubbet væk, og jeg prøver at holde fast i følelsen af vægtløshed, men den ene tanke afløser den anden.

»Huskede jeg nu at slukke lyset, før jeg gik fra hotelværelset? Huskede jeg at købe yoghurt? Hvordan mon vejret er i Danmark?«

En flok højrøstede gæster går forbi, mens de diskuterer, hvad de skal have at spise i aften, og irritationen vokser med det samme, over at de ødelægger den sidste rest af indre ro, som jeg kæmper krampagtigt for at holde fast i.

Men på en af de sidste dage er der noget i kroppen, der har givet sig. Det føles, som om man lige er blevet to cm længere. Da jeg laver hundestrækket, søger hovedet næsten af sig selv dybt ned mod gulvet, uden at nakken spænder, og kroppen glider meget mere ubesværet ind og ud af yogastillingerne.

Flere af de andre deltagere er enige om, at de kan mærke en forandring ved deres åndedræt.

»Det er, som om jeg kan trække vejret dybere ned i maven, end jeg kunne tidligere,« siger en af de andre deltagere.

Seks dage med yoga på programmet har givet en helt ny følelse i kroppen, og det er ikke kun mine muskler, der er blevet smidigere. Der er også sket en indre udvikling. Måske derfor kalder man det også en yogarejse frem for en yogaferie.

Få ny og sund livsstil på helbredsrejse

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her