Annonce
Rejser

Når camping og havn smelter sammen

Campister og sejlere har mange ting til fælles. Alligevel er det småt med samværet mellem de to ferieformer. Kragenæs på Lolland er en af de få undtagelser.

Hvad er forskellen mellem en campingvogn og en lystbåd? Spørgsmålet blafrer i den friske vestenvind, mens jeg går en tur rundt på Kragenæs Marina & Lystcamp, der er et af de meget få steder, hvor havn og campingplads helt bogstaveligt er smeltet sammen.

Fakta
Kragenæs Marina & Lystcamp. 3-stjernet campingplads
  • Antal pladser: 110
  • Voksen: 69 kr.
  • Barn (1 - 16 år): 39 kr.
  • Hund: 10 kr.
  • Pladsgebyr: 25 kr.
  • Strøm, 10 amp.: 29 kr.
  • Gæster: 20 kr.
  • Bådtrailer/Bådslip: 50 kr.

Vi befinder os på nordsiden af Lolland, hvor både campister og sejlere i Kragenæs tjekker ind i samme hus midt på havnen.

Mens jeg går en tur rundt mellem campingvognene bliver det tydeligt for mig, at der egentlig ikke er ret meget forskel på campister og sejlere. Begge ferieformer er afhængige af vejret, og for begge gælder, at man skal kunne trives med lidt plads, enkle løsninger og en regnfrakke inden for rækkevidde.

Den danske sommer viser mørke tænder denne eftermiddag i slutningen af juli, og pludselig kommer skybruddet ledsaget af dyb tordenbulder og næsten violette lyn.

Jeg skynder mig i ly i det kombinerede check-in for sejlere og campister og bliver mødt af en smilende kvinde, der som det første spørger, om jeg er sejler eller campist!

Flotte faciliteter

Kragenæs drives af John Pedersen, der både er campingchef og havnefoged, og hans hustru. Tidligere har parret drevet en campingplads ved Rødby, men for knap syv år siden overtog de Kragenæs Marina & Lystcamping fra kommunen.

Det er det perfekte mødested mellem sejlerfolket og campisterne. De har rigtig mange fællestræk, og vi oplever ofte, at store familier mødes her.
John Pedersen, campingchef og havnefoged

Selve havnen blev udvidet i 1993, hvor udgravningerne til to nye havnebassiner blev brugt til at udvide den gamle campingplads. Samtidig blev der bygget nye huse med moderne faciliteter samt en række hytter til udlejning.

»Det er det perfekte mødested mellem sejlerfolket og campisterne. De har rigtig mange fællestræk, og vi oplever ofte, at store familier mødes her. Så kommer sejlerne hertil via søvejen og campisterne ad landevejen. Og sammen fejrer de eksempelvis en rund fødselsdag. Her mødes sejlere og campister på lige vilkår, og det er der ikke mange steder, man kan i Danmark,« siger campingchef og havnefoged John Pedersen.

Porten til æbleriget

Kragenæs ligger godt for udflugter til øerne i Smålandshavet og via små færger er det muligt at besøge de mest berømte af øerne, Fejø og Femø. Her er en af attraktionerne den store produktion af æbler, og modsat det meste af Lolland er begge øer ret kuperede.

Præcis som i havnemiljøerne i Danmark er gennemsnitsalderen 55+ på Kragenæs. De typiske gæster kommer med campingvogn. De skal se Knuthenborg samt en tur til Femø og Fejø på cykel i et mageligt tempo.

»Det er alt sammen fine seværdigheder, men det er synd, at de fleste går glip af andre spændende oplevelser som eksempelvis Sukkermuseet i Nakskov,« mener han.

Lollands Alper

Ja, man behøver såmænd ikke bevæge sig ret langt, for lige bag campingpladsen begynder Ravnsby Bakker. De betegnes Lollands Alper og byder på en pragtfuld udsigt over Smålandshavet, der foruden Femø og Fejø også består af de mindre kendte øer, Askø, Lilleø og Lindholm.

Selve området er meget bakket og en afmærket sti på omkring 10 km fører blandt andet forbi Glentehøj, der hører til blandt Danmarks bedst bevarede jættestuer, samt Birket kirke, der har fritstående klokketårn af træ, bygget oven på en bronzealderhøj.

Plan om lagunestrand

Næste sæson har John Pedersen planer om en lille lagunestrand på 150 meter og har nu en ansøgning liggende hos Realdania om støtte til projektet. Om projektet bliver realiseret, afgøres de kommende måneder. I øjeblikket er John Pedersen i færd med at anlægge en hjertesti i samarbejde med Hjerteforeningen.

Har man mod på flere dage på Fejø, er her også en mindre campingplads, men en hurtig rundtur afslører, at man i så fald skal være indstillet på beskedne faciliteter i forhold til Kragenæs Marina & Lystcamp.

Camping i Andeby

Fem campingpladser med særpræg

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her