Annonce
Rejser

Vi sejler i Cognac, Anjou og Cahors

Det er nemt, om end halvdyrt, at leje en flodbåd i Frankrig. Grebet rigtigt an får man en uforglemmelig ferie.

Bådferie er total afslapning. Bådferie kan være god, naturlig motion. Bådferie er forholdsvis dyr ferie. Lyst til mere? Læs videre, og vi uddyber de enkelte punkter. Med mere …

Først lidt praktiske råd og forudsætninger for dem, der ikke har prøvet det før. Vi taler her om at leje en motorbåd på kanaler og floder i Europa. Sejlbåd og åbent hav er et andet kapitel.

Grib det rigtigt an, hvis I ikke har prøvet det før. Begynd på en kanal eller en ”nem” flod. Først derefter den ”vanskelige” flod. Set i bakspejlet véd jeg, at jeg selv gjorde turene i forkert rækkefølge, men det gik da heldigvis godt.

Flodsejlads er ikke så nemt for landkrabber, som det lyder i bådudlejernes brochurer. Tyskland har indført et fire timer langt, obligatorisk kursus for bådlejere, og det er ikke urimeligt. Som vi læste i en udlejningsbrochure: »Vore både har ingen bremser, og de vejer fra syv tons og opefter.«

Underforstået: Man kan lave ulykker med sådan en båd, hvis man ikke har kontrol over den. I de fleste europæiske lande er en nødtørftig instruktion - eller bare udlevering af en manual - reglen.

Naturlig motion

Slut med formaningerne: Bådferie er dejligt. Vi holder os til Frankrigs vandveje, hvorfra vi har vore erfaringer.

Bådferie kan kaldes luksus-camping - mere komfort end telt, mindre komfort end hotel eller lejlighed/hus. Prisen (bådleje, forsikring, brændstof, kort) er højere end camping og de fleste ferieboliger, mange gange på niveau med bedre hoteller.

Som camping er bådferie bedst i godt vejr. Spisning og solbadning på dækket, glade, badende børn og lystfiskere langs bredderne, ingen trang til at gå på museum eller se tv - så slapper man af. Man sejler faktisk ikke så meget: to-fire timer om dagen for at komme til et nyt sted; resten er driverliv.

Den naturlige motion får man ved selvbetjente, manuelle sluser, som bl.a. findes på floderne Charente og Lot, begge en del af denne artikels grundlag. Vand skal nivelleres, porte skal åbnes, båd skal ind, porte skal lukkes, ny nivellering, båd skal ud, porte skal lukkes bag os, vi skal have sidste m/k om bord igen efter slusen - alt sammen ved håndkraft. Det koster kalorier.

Og glem ikke at have cykler med - lejet eller medbragt. De er ofte nødvendige for indkøb, fordi købmanden ikke altid ligger lige ved floden/kanalen. De er også gode at have til småudflugter i de mindst 20 timer hvert døgn, da man ikke sejler. Også det koster kalorier.

Den rigtige rækkefølge

Vælger man Frankrig til bådferie, er der utallige muligheder. Vi kan anbefale, at man første gang f.eks. tager udgangspunkt i Agen i Sydfrankrig mellem Bordeaux og Toulouse. Sejl ad Canal lateralle de Garonnne mod Bordeaux. Her lærer man båden at kende under trygge forhold: Lange, lige stræk, ingen lumsk strøm, velregulerede, eldrevne sluser, gode anlægspladser med jævne mellemrum.

Selve sejladsen bliver hurtigt lidt kedelig, men hvad gør det, hvis solen skinner? Og så kan man heldigvis efter et par dage dreje op ad den lille flod Baïse og prøve at sejle i ”rigtigt” vand. Nu er der strøm (ikke vanskelig), nu skal man passe på sandbanker og undersøiske sten/klipper, men i tilgift får man sejlads gennem landsbyer og naturlig vegetation.

Mayenne, hvis vand til sidst ender i La Loire ved Angers, Nordvestfrankrig, er den nemme flod med stille flydende vand og personbetjente sluser. Betydeligt mere interessant end kanalen, fordi floden snor sig og passerer gennem landsbyer og småbyer, men stadig uden forhold, som kan forskrække den ukyndige.

Desuden må vi fremhæve, at vi hos bådfirmaet Maine Anjou Rivières på Mayenne fik den bedste instruktion af de fire steder, vi har prøvet. Sejladsen på Mayenne er nærmere beskrevet på de foregående sider.

Op i sværhedsgrad

Floden Charente i det midterste Vestfrankrig er et trin opad i sværhedsgrad: Her kan strømmen i floden mærkes, idet den har indflydelse på bådens fart og styreevne. Der er små vandfald tæt på sluserne, og dem skal man holde sig klar af, hvis man ikke ønsker ferien ødelagt. Sluserne er manuelt betjente af bådens mandskab.

Bonusen er sejlads gennem gammelt kulturlandskab, fra by til by med en historie så lang, at Gorm den Gamle var knægt, da byerne blev grundlagt. Højdepunkterne er Cognac med alle de kendte mærkers fabrikker (rundvisning og prøvesmagning i en uendelighed) og Jarnac, fødeby for Frankrigs tidligere præsident Francois Mitterrand.

Til sidst tager vi floden Lot i Sydvestfrankrig, for os den mest oplevelsesrige, men også mest udfordrende sejlads. Udgangspunktet var Luzech, nærmest nabo til dronning Margrethes og prins Henriks vinslot Caix, så første etape gik gennem dronningens vinmarker. Byer med rødder i oldtiden ligger tæt langs floden. Cahors med broen Pont Valentre fra 1300-tallet er perlen, men også St. Cirq Lapopie, hvis middelalderhuse kliner sig op ad klippen, er et ophold værd.

På Lot kan man så småt føle sig som sømand. Strømmen kan være drilsk, undersøiske skær og lumsk lavt vand over sandbanker skal undgås, og de selvbetjente, manuelle sluser ligger tæt. Vandfaldene er relativt høje. Desuden er det godt at kunne et par knob fra spejderhåndbogen, så man kan fortøje sikkert; en løstgående båd ved nattetide med sovende mandskab er ingen spøg.

 

Læs også: Gardasøen og Harzen topper

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her