Annonce
Rejser

Snøhetta designer verdens første selvforsynende hotel

På hotel ”Svart” i Norge kan du leve i sus og dus med god samvittighed.

Foto: Snøhetta/Plompmozes

Takket været det norske arkitektfirma Snøhetta kan nordmændene inden længe prale af at have verdens første energivenlige hotel – energivenlig i den forstand, at hotellet kommer til at producere mere energi, end det forbruger.

Det usædvanlige, ringformede hotel kommer til at ligge inden for den nordlige polarcirkel, hvor man kan opleve den sjældne midnatssol.

Hotellets navn er en hyldest til Svartisens DNA i det nordligste Norge, hvor store, majestætiske gletsjere dominerer landskabet med deres smukke, blåsorte nuancer.

Foto: Snøhetta/Plompmozes

Svarts cirkulære krop kommer til at strække sig fra foden af Almlifjellet-kysten og ind i det klare vand i Holandsfjorden.

En slank strandpromenade i træ omfavner hele hotellet, hvor besøgende kan slentre om sommeren og nyde den norske naturs magi.

Om vinteren kan strandpromenaden bruges til at opbevare både og kajakker, som reducerer behovet for garager og ekstra lagerplads.

Hotellet strækker sig højt mod himlen og gør det muligt for padlere at sejle under den detaljerede bygning, mens de har kig til havets dyreliv i det klare vand.

Den dyrebare natur omkring hotellet kan kun nås med båd, hvorfor planen er at opføre en energi-neutral bådbus mellem bykommunen Bodø og hotellet.

Foto: Snøhetta/Plompmozes

Størstedelen af hotellet er klædt i bæredygtigt produceret træ – et materiale, der minimerer bygningens miljøpåvirkning og skaber en smuk symfoni mellem arkitektur og natur.

Hotellets arkitektur er inspireret af den lokale folkearkitektur i Norge, kaldet "rorbu”, som er en traditionel type sæsonhus der anvendes af fiskere.

Læs også: Udlev drømmen om at bo på vandet - hver dag!

Rorbu-referencen afspejler sig i hotellets V-formede støttestruktur, der består af vejrbestandige træpoler som strækker sig flere meter under fjordens overflade.

Polerne sikrer, at hotellet efterlader et minimalt fodspor i den uberørte natur og giver samtidig bygningen et næsten gennemsigtigt udseende.

Foto: Snøhetta/Plompmozes

For at reducere energiforbruget har arkitekterne placeret samtlige af hotellets restauranter, værelser og terrasser strategisk i forhold til solens stråler, mens taget er beklædt med solpaneler, som udelukkende baserer sig på ren vandkraft.

Hotellet bruger også geotermiske brønde, der er forbundet med varmepumper, som skal opvarme bygningen og reducere bygningens samlede energiforbrug.

Her kan man altså tale om et bæredygtigt hotel med stort B, som vi ikke kan vente med at besøge!

Du kan læse mere om hotellet her.

Artiklen er publiceret i samarbejde med iboligen.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her