Annonce
Rejser

Man skal til Danmark for at få gademad på første klasse

Street food er populært i hele verden, men den bedste madbod ligger i København, mener et ekspertpanel af kræsne smagsdommere.

Tacos og quesadillas hos Hija de Sanchez i Torvehallerne. Fotos: Thomas Linder Kamure Thomsen

Globalt set har den gastronomiske bevidsthed længe været for opadgående, og siden folkene bag Noma i begyndelsen af 00’erne fostrede idéen om et særligt nordisk køkken, er Skandinavien forvandlet fra en kulinarisk udørk til at være en eftertragtet international maddestination.

Noma har de seneste 10 år også været med til at skole mange kokketalenter fra ind- og udland, hvoraf flere har åbnet spisesteder i eget navn. En af dem er Nomas tidligere dessertkok Rosio Sanchez, der har bragt tacoen til ny ære og værdighed med sin madbod Hija de Sanchez ved Torvehallerne.

Hypen, der i forvejen var temmelig stor med omtale i alt fra Vogue til New York Times, er formentlig ikke blevet mindre af, at Sanchez’ taqueria i den forgangne uge blev kåret som repræsentant for den bedste street food i hele Europa foran street food-steder i bl.a. Lissabon, Amsterdam, Rom og Paris. Også nordiske naboer i Stockholm og Oslo var repræsenteret blandt de 10 bedste kandidater.

Bag kåringen står Lonely Planet og et panel af smagskyndige dommere. Heriblandt, i øvrigt, Sanchez’ gode ven og mentor Rene Redzepi fra Noma.

Boom af madboder

Gademad, som man især kender det fra Sydøstasien og Latinamerika, er de senere år blevet populær over hele verden, og enhver storby med respekt for sig selv har efterhånden et street food-marked. De senere år er gademadskulturen også kommet til både København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Odense.

I København har man foruden boder ved Torvehallerne også fået Tivoli Food Hall og WestMarket inden for det seneste år. I maj måned åbner desuden The Bridge Street Kitchen – eller bare Broens Gadekøkken – ved Inderhavnsbroen i København samt den hidtil største street food-satsning Reffen på Refshaleøen, hvor man på et samlet areal på 10.000m2 kan få gademad i lange baner. Reffen bliver en erstatning for Copenhagen Street Food på Papirøen, der lukkede ned i efteråret for at give plads til ny byudvikling.

Taquería Hija de Sanchez
Torvehallerne, Frederiksborggade 21, og Slagterboderne 8 i Kødbyen.

Hvis man regner med at kunne spise gademad for ingen penge i stil med i Kina og Thailand, bliver man dog kedeligt overrasket. Også hos Hija de Sanchez, der i sandhed holder et højt niveau. Prisen for tre tacos, der samlet set udgør et lille måltid, er 100 kr. Fyldet består af bl.a. oksetunge eller langtidsstegt grisemave med rå løg, koriander og persillesalsa.

Udover boden ved Torvehallerne har Sanchez åbnet en aflægger i Kødbyen på Vesterbro.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Forskere: Ægtepar deler risiko for at udvikle sukkersyge
Med studiets resultater in mente bør man ikke kun kigge på individet, men også på ægtefæller og husstande generelt, når man vil opspore udiagnosticeret diabetes, lyder det fra forskergruppen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her