Vin

Ny eller gammel vinverden

Hvad er egentlig forskellen på oversøiske og europæiske vine?

Vinskribent Anders Halskov-Jensen

Drikker du meget oversøisk vin, kære læser? Det skal du holde op med. Oversøiske vine er gumpetunge, overekstraherede, sødladne og banale. Nææh, hvis du vil være rigtig vinkender, så holder du dig til Europa. Det ved man, hvad er.

Ovenstående synspunkt er karrikeret, men jeg støder alligevel på det i varierende grader nu og da. En fordom om, at seriøs vin kun kan komme fra de klassiske vinlande i Europa, og at resten af vinverdenen kun kan lave banal vin til masserne. Selve ordet “oversøisk” er jo nærmest en anakronisme. At en geografisk lokation skal omtales på en bestemt måde, fordi man engang skulle sejle hen over et hav for at komme dertil. Men i en tid hvor man kan flyve fra London til Perth direkte, du ved …

Det er i min optik også en anelse arrogant at slå resten af verdens vinproducerende lande sammen til “de oversøiske”.

Vintest: Spanien er andet end billig Rioja og kultvine

Laver de da vin på samme måde? Er der ingen forskel på New Zealand og Chile eller Australien og Sydafrika? Selvfølgelig er der det. Den vinøse diversitet udenfor Europa er mindst ligeså stor (hvis ikke større) som indenfor.

Men kan de lave store, elegante, mytiske vine? Er der en chilensk pendant til Romanee-Conti eller et australsk svar på Chateau Latour? Måske er spørgsmålet mere, om det er vigtigt. Jeg synes ikke, at vinverdenen har brug for flere ikoniske vine, der skal ende deres liv som investeringsobjekter for rigmænd fra hele verdenen og aldrig blive drukket. Derimod synes jeg, at vi skal forlade fordommene og forholde os til den vin, der er i glasset, uanset hvor den kommer fra.

Her på avisen har læsere bedt om tydelig angivelse af lande på vinene, fordi "jeg aldrig drikker vin fra Spanien". Det er man jo i sin gode ret til, men ikke hvis man tror, at al spansk vin smager ens. Det gør det ikke, og det gør al “oversøisk” vin heller ikke. Hvorvidt det kan nærme sig europæisk vin i storhed og elegance, må du selv afgøre. Men her er nogle bud på vine i forskellige prisklasser, der måske kan.

Craggy Range Te Kahu 2013

1203_Vin_Craggy-range-te.png 

Pris: 119,95 kr.

Druer: Merlot, malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc

Område: Hawkes Bay, New Zealand

Forhandler: Philipson Wine

Tæt, elegant næse af blåbær, røg, mint og nyt læder. Tør og slank mund med fine tanniner og retronasal solbærparfume. Pæn vin, der minder om god højrebreds bordeaux. Hvis du har brug for en reference.

Liberated 2013

1203_Vin_Liberated-2013.png 

Pris:159 kr. (normalpris 189 kr.)

Druer: Pinot noir Område: Monterey, Californien

Forhandler: www.jyskvin.dk

Gavmild næse, der oser af jammy jordbær, earl grey og karamel. Smooth og lækker mund med god syre og fed frugt, der akkurat ikke er vulgær. God amerikansk pinot til fin pris.

Chacra 2014

1203_Vin_Chacra-2014.png 

Pris: 199,95 kr.

Druer: Pinot noir

Område: Patagonien, Argentina

Forhandler: Philipson Wine

Næse i vanlig stil med våd nåleskov, urter og rabarber. Munden har fine tanniner, saftig syre og krydret finish. Flot vin med terroir og personlighed.

Hewitson Old Garden 2012

1203_Vin_Hewitson-old-garden.png

Pris: 339,95 kr. (normalpris 399,95 kr.)

Druer: Mourvedre

Område: Barossa Valley, Australien

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Læder, vindruekerne, fernis og mørk frugt. Så er vi igang. Munden er æterisk let som Rayas eller fin bourgogne, men med mourvedredruens rustikke karakter i behold. Smuk vin til f.eks. lammefilet. Eller indmad.

Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon 2012

1203_Vin_Leeuwin-estate-art.png 

Pris: 395 kr.

Druer: Cabernet Sauvignon

Område: Margaret River, Australien

Forhandler: H.J Hansen/Vinspecialisten

Lækker næse med solbær, kakao og pift af nellike. Munden er rank og kølig med polerede tanniner og spændstig syre. Fremragende og elegant vin.

Seresin Raupo Creek 2012

1203_Vin_Seresin-raupo-creek.png 

Pris: 450 kr.

Druer: Pinot noir

Område: Marlborough, New Zealand

Forhandler: H.J Hansen/Vinspecialisten

Smuk, kølig og ren næse. Søde jordbær og fugtig skovbund. Rank og nydelig mund med stor saftighed. Utroligt flot og burgundisk god vin.

Tyrrell’s Hunter Semillon Vat 1 2011

hvidvin-australien-tyrrells-vat-1-2011.png 

Pris: 369,95 (normalpris 449,95)

Druer: Semillon

Område: Hunter Valley, Australien

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Fed næse af flødekaramel og syltet pære. Munden er cremet, men med intens og forfriskende syre. Endnu alt for ung, men der er storhed i vente.

Zuccardi Tempranillo 2012

5322436-500x500.png 

Pris: 99,95(normalpris 139,95)

Druer: Tempranillo

Område: Mendoza, Argentina

Forhandler: www.jyskvin.dk

Rig næse med masser af moden frugt og en del fad.  Munden virker mere rank og elegant end  næsen antyder med kølig mineralitet, blid syre og et fast tannisk bid tilsidst. Drik den sval i store glas til alt du har grillet.

Barda 2014

25701314.png 

Pris:149,95

Druer: Pinot noir

Område: Patagonien, Argentina

Forhandler: Philipson Wine

Blid pinot-næse med søde hindbær. Elegant mund med let sødme, udtalt syre og flot balance. Fin vin i kølig stil.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her