JP tester julevin: Hvilken vin skal serveres til julemiddagen?

Som var du en julegås, skal du igen i år fyldes med vinøse svesker og æbler og gøres klogere på, hvilken vin der skal serveres til julemiddagen. Så hvad står den på i år?

Artiklens øverste billede
Man skal købe den vin, man godt kan lide, og så skal det nok blive jul. Foto: Klaus Gottfredsen
Vinskribent Anders Halskov-Jensen

»Christmas time, mistletoe and wine.«

Sådan lyder teksten til en af Sir Cliff Richards julehits, og det er jo snart jul, så vi skal spise os et lille hjerteanfald til i brunt, brændt og risalamande.

Gris, gås og/eller and skal skylles ned med god rødvin. Det plejer vi at gøre, og sådan må det være igen i år – uanset hvad bedrevidende vinskribenter måtte mene om den sag.

Jeg pakker øjeblikkeligt mine gode råd om syrespændt mosel-riesling og belgiske klosterøl væk og prøver at finde ud af, hvilken rødvin jeg selv skal smide på julebordet i år.

Sidste år anbefalede jeg læseren, at han eller hun skulle købe så god en udgave af den slags vin, vedkommende bedst kunne lide – og som julebudgettet tillod.

Da julen har et vist repetitivt ritual over sig, kan jeg da gentage det budskab igen i år: Man skal købe den vin, man godt kan lide, og så skal det nok blive jul.

Når det så er sagt, vil jeg gerne julelufte en helårskæphest ekstra meget. Den med temperaturen, du ved. Vi spiser nemlig meget, juleaften, af det salte, sure og søde måltid. Og der er som regel stearinlys alle vegne, måske ild i pejs eller brændeovn og dermed en pænt høj rumtemperatur.

Derfor skal din julevin være tilsvarende kølig. Det eneste, der kan virke en anelse læskende i den gastronomiske spidsrod gennem gris, and og kål, er det glas vin, man har kølet behørigt ned.

Den skal ikke være kold, selvfølgelig. Men sval. 16-18 grader og dermed væsentligt under de 25 grader din spisestue er nået op på. Så vil du opleve et læskende velvære, når den skive gris, du ikke skulle have taget, skylles ned af saftig, kølig rødvin, der som en fugtig klud på panden kompenserer dig for at have spist lidt for meget.

Din vinsnobbede svoger vil nikke anerkendende, din svigerfar vil undrende råbe “hvorfor er rødvinen kold?”, og du selv vil opleve et nyt vinøst velvære, som du fremover ikke vil undvære.

Det er min gave til dig. Glædelig jul!

Vinenes karakter er givet i forhold til vanlige Jyllands-Posten-kriterier, mens teksten afspejler, hvordan de rent faktisk klarede julemadsskærene.

Time waits for no one 2014

Pris: 99 kr. ved 12 flasker

Druer: monastrell

Område: Jumilla, Spanien

Forhandler: Laudrup Vin

Herlig rustik næse af æselkrybbe, brombær og bålrøg. Saftig mund med lidt ru tanniner. Læskende og drikkevenlig vin, der sagtens kan føre både gris og fugle sikkert rundt om træet. Julevin i den lette ende, men fungerer fint.

Torbreck Cuvée Juveniles 2012

Pris: 245 kr.

Druer: grenache, shiraz, mataro

Område: Barossa, Australien

Forhandler: HJH/Vinspecialisten

Ret moden og ikke helt ren næse. Røg, peber og brombær. Saftig og velfungerende mund og egentlig et potentielt godt match til julemiddagen. Den virker dog en anelse træt, og i praksis har vinen ikke helt fylde nok.

Catena Alta Malbec 2013

Pris: 249,95 kr.

Druer: malbec

Område: Mendoza, Argentina

Forhandler: Philipson Wine

Tæt næse af skoleblæk, sorte kirsebær og lakrids. Superbalanceret mund med god frugt, levende syre og kølig mineralitet. Smukt match til gås, men også fin til de andre julekræ. Flot vin, der virker rank sammen med julemad, men holder fint.

Odoardi 'GB' 2013

Pris: 200 kr. (normalpris 250 kr.)

Druer: magliocco, cagliocco, nerello capuccio, greco

Område: Calabria, Italien

Forhandler: www.vinslottet.nu

Ødsel næse med chokolade og mentol. Fed cremet mund med tætte og rigelige tanniner. Rig, fyldig og meget nydelig vin. Supermatch til julemaden, hvor den giver fylde, men også mineralsk kølighed. Hvis den er sval.

Chateau Simard 200

Pris: 149,95 kr. (normalpris 249,95 kr.)

Druer: merlot, cabernet franc

Område: Saint Emilion, Frankrig

Forhandler: Theis Vine

16 år gammel St. Emilion? Det må være årets modigste julebud. Fint moden og let støvet næse, munden stadig saftig. Ikke et oplagt bud, men vinen er stadig i form, så hvis du er til moden bordeaux, så kører denne julebus helt fint endnu.

Vizcarra Garnacha 2013
Blai Carda

Pris: 175 kr.

Druer: garnacha

Område: Castilla y Leon, Spanien

Forhandler: www.thewinecompany.dk

Dufter af kernelæder, ny asfalt og lufttørret skinke. Munden er overraskende kølig og mineralsk. Ru, men behagelige tanniner og først en lille svesket sødme til sidst. Spændende og atypisk vin og rigtig fint bud på anden julevin, end det vi plejer.

Le Pas de L'Aigle 2012

Pris: 199,95 kr. ved 6 fl. (normalpris 249,95 kr.)

Druer: grenache, syrah

Område: Gigondas, Frankrig

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Næse med skibstjære, gulvlak og ribsgelé. Ret kraftig mund med grovkornet tannin og markant alkohol. Hvis du hælder den på karaffel og sætter den op til nissen en times tid, bliver både du og han gladere.

Chateau des Tours 2009

Pris: 299 kr. (normalpris 349 kr.)

Druer: grenache, syrah

Område: Vacqueyras, Frankrig

Forhandler: Domaine Brandis

Rayas-slægtskabet fornægter sig ikke i den søde næse, der dufter af lilje og muld. Munden er æterisk let. Smuk vin, der gør det til jul året rundt. Giv den luft på karaffel inden.

Kalleske Clarry's GSM 2015

Pris: 149 kr.

Druer: grenache, shiraz, mataro

Område: Barossa, Australien

Forhandler: www.atomwine.dk

Spændende næse af hængt kød, viol og solbær. Giv den lidt luft. Munden domineret af lækker frugt, lakridsnoter og balancerende syre. Herlig vin, der dog bliver en tand spinkel.

Cline Ancient Vines Mourvedre 2013

Druer: mourvedre

Område: Sonoma, Californien

Forhandler: Vinoble

Tæt næse med ruskind, bitre kirsebær og masser af fad. Nok til at håndtere julemaden, men vinen mætter også i sig selv. For så vidt velfungerende, og vinen får en fin sveskenote sammen med maden.

Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape 2014

Pris: 289 kr. ved 6 flasker (normalpris 325 kr.)

Druer: grenache, syrah, mourvedre, cinsault

Område: Chateauneuf du Pape, Frankrig

Forhandler: www.jyskvin.dk

Masser af dejlig hindbærduft i en ellers let næse. Munden er 'neuf i den elegante ende, og det er klædeligt. Læg nu smukt din vin i mund, så skal det nok blive jul. Rigtig god til gris eller kalkun.

Barville Chateauneuf du Pape 2013
Taster-Wine A/S

Pris: 249,75 kr. (normalpris 329,75 kr.)

Druer: grenache, syrah, mourvedre

Område: Chateauneuf du Pape, Frankrig

Forhandler: Skjold Burne

Tæt, men parfumeret næse af viol, chokolade og boysenbær. Juicy og læskende mund, elegant og forførende vin. Og et godt bud på en vinøs anstandsdame til julegrisen. Fungerer fint til julemaden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.