Jeg hader Amarone

I ugens vintest er der blevet uddelt stjerner til seks flasker Amarone.

Vinskribent Anders Halskov-Jensen

Jeg hader Amarone. Så, nu er det sagt, det er ude, og nu er det blot at afvente protester fra vinhandlere, vrede læserbreve og andre mishagsytringer. Der bliver nemlig drukket en del Amarone rundt omkring på danske middagsborde, og især til jul er den højpotente italienske rødvin en velkommen hyrdegæst, når and, gås og gris skal skylles så langt ned, at der også er plads til alamande og kræfter til at danse om træet.

Amarone er en kraftig vin, fordi druerne efter høst bliver sat til at tørre. Denne metode kaldes appassimento. En del af vandet i druerne fordamper, og dermed koncenteres most og sukkerindhold yderligere. Det giver kraftige, letbitre vine med en vis sødme. Der laves også sød vin af druerne, Recioto della Valpolicella, som i øvrigt passer fint til risalamande.

Men altså, jeg er sørendanseme ikke specielt vild med Amarone. Længere. For vel var der engang, hvor jeg også fik mundvand i øjenkrogen ved tanken om at lægge gebis til det bedste og dyreste, Valpolicella har at byde på.

Hvornår gik det galt? Mjaaah, spørgsmålet er, om noget er gået galt overhovedet. Men når man drikker tilstrækkeligt meget vin i tilpas mange år, så rammer man et træthedspunkt, hvor det er svært at kapere tætte, koncenterede vine med høj alkoholprocent. En slags vinøs metaltræthed måske, som føles, som om vinglæden vil revne for good, hvis man skal drikke så meget som en mundfuld mere af en kulsort frugtbombe på en 15-17 pct. Hvor alle kraftige, tætte vine smager som lidt for stærk saftevand.

Så kaster man i stedet sin kærlighed og gane over vine, der er saftige, lette og elegante. Og det vinøse plateau har jeg så befundet på mig i nogle år og er veget uden om Amaroner og lignende artsfæller. Men nu er det jo ikke mine præferencer alene, der skal bestemme temaerne i disse spalter. Selv om du måske har det ligesom jeg, så drikker både din nabo og vinsnobbede svoger stadig Amarone, og det skal de bestemt have lov til. Også til at læse om. Måske bliver jeg også klogere om lidt?

I Quadretti 2009

Pris: 350 kr. (normalpris 399)

Forhandler: www.domainebrandis.dk

Skøn moden næse, svesker og krydret træ. Pænt udviklet mund, lidt tørre tanniner og alkobid til sidst. Moden og god vin med flot kompleksitet.

Monte Zovo 2011

Pris: 219,95 v. 6 (normalpris 249,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Noget lukket næse, med sart duft af bær. Drikkevenlig vin, i den lette ende af Amarone-skalaen, men behagelig. Lige det sødeste til min tand, men har sikkert bred appeal.

Acinato 2012

Pris: 199 v.6 (normalpris 279)

Forhandler: www.jyskvin.dk

Lidt uren i næsen først, så kommer fin duft af modne bær. Let og tør mund for typen. Ikke helt i balance.

CorteAltar Vigna Camparol 2012

Pris: 280kr. (normalpris 380)

Forhandler: Theis Vine

Reduktiv næse, så giv den luft eller dekantér, så kommer fin sveskeduft. Ret tør mund, men spændstig mund med god syre. Fin vin, men lidt for ung nu.

Allegrini 2012

Pris: 349,95

Forhandler: Philipson Wine

Meget floral og behagelig aromatisk næse. Saftig mund med god syre/sødme-balance og krydret finale med tørt tannisk haps. Ung, men lovende.

Fabiano 2012

Pris: 279,95 (normalpris 379,95)

Forhandler: Skjold Burne

Udviklet, let oxideret næse. Behageligt let, tør mund. Drikkevenlig, men savner lidt mere karakter til prisen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.