Annonce
Vin

Nostalgi-vin er sommervin

Vine på gewürztraminer giver Anders Halskov-Jensen minder om gamle dage. Og måske er druen et gensmag værd?

Druen Gewürztraminer giver krydrede hvidvine og dyrkes i stort omfang i Alsace. Arkivfoto: Joachim Adrian

Gewürztraminer. Ikke det mest mundrette druenavn verden er stødt på. Og heller ikke en vanvittig udbredt vintype længere, ihvertfald ikke inden for denne nations grænser. Men druen, som laver krydrede hvidvine, dyrkes i stort omfang i Alsace, men Tyskland, Italien, Spanien, Østrig og andre europæiske lande kan også være med. Det samme kan New Zealand, Mendoza i Argentina og Golanhøjderne som det mest eksotiske sted.

Hvis man skal lære sig at genkende en druetype, er gewurztraminer en god drue at starte med. Næsten uanset geografisk oprindelse, dufter den aromatisk og parfumeret af især rosenblade og litchi. Sidstnævnte har ikke mindre end 12 flygtige duftkomponenter tilfælles med druen, så hvis du køber en dåse syltet litchi og putter en rose fra haven på toppen - voila, så har du duften af gewürztraminer.

Læskende og mundvandsfremkaldende: I portugisisk vindistrikt finder du de perfekte vine til grillmaden

I kulinarisk kontekst er vinene (ihvertfald dem fra Alsace) rigtigt gode til krydret asiatisk eller indisk mad, til stærke ost som f.eks. Münster fra Alsace eller til foie gras, for dem der stadig tør spise det.

Vinene har typisk en varierende grad af sødme, men er i min optik sjældent velegnede til desserter på grund af den karakteristiske krydrede smag. Og så kan de også bruges som terrassevine under en solrig sommer, hvor et iskoldt glas gewürztraminer med en let sødme kan mildne både svigermors og din sure nabos gemyt. Prøv ad.

Hvidvin

Famille Helfrich Gewürztraminer 2014

Helfrich Gewurztraminer.png

Pris: 2 for 175,-

Område: Alsace, Frankrig

Forhandler: Føtex

Skolebogsnæse af litchi og hybenrose. Nydelig mund med let sødme. Ukompliceret terrasselæsker i ordets bedste forstand.

HvidvinDomaine Weinbach Clos des des Capucins Gewürztraminer Reserve 2015

Fil 20-06-2016 10.52.09.png

Pris: 169,95

Område: Alsace, Frankrig

Forhandler: Philipson Wine

Spændende og indbydende næse af lilje, mentol og rose. Ren, cremet og silkeblød mund, engleblid syre og et lille klædeligt bittert bid til sidst.

HvidvinClos Saint Landelin Grand Cru 2013

1911071.png

Pris: 249,95(normalpris 279,95)

Område: Alsace, Frankrig

Forhandler: Skjold Burne

Meget parfumeret næse af syltet pære, rose og mormorpudder. Tydelig sødme i munden, suppleret med en vegetal tone og en mild bitterhed a la saltsyltet citron. Oplagt at prøve til asiatisk krydret mad, f.eks. en potent indisk curry.

HvidvinZind Humbrect Goldert Gewürztraminer 2013

Gewurz_Goldert_ZH.png

Pris:229,95 v. 6(normalpris 299,95)

Område: Alsace, Frankrig

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Underspillet og elegant næse krydret med lavendel og bergamotte. Spændstig og cremet mund. Flot vin fra en af de virkeligt dygtige producenter i Alsace.

HvidvinLeon Beyer Gewurztraminer 2014BEYER GEWURZ.png
Pris: 165 kr.
Område: Alsace, Frankrig
Forhandler: Vinspecialisten/H.J.Hansen Vin
Indbydende næse med litchi, ingefær og nyslået græs. Meget elegant mund med yderst let sødme og fin renhed. Flot vin til fx thai- eller indisk mad.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her