*

Vin

Jagten på sommervin fortsætter

Mens den ustadige sommer fortsætter, er jagten på den ultimative sommervin også fortsat i gang. Denne gang kaster vi os over oversøisk pinot noir.

Pinotvine fra f.eks. New Zealand, Californien eller Sydamerika har det tilfælles, at de alle adskiller sig fra bourgogne vine i en retning, der gør dem velegnede som sommerrødvine. Foto: Flickr/L.C. Nøttaasen

Foto: Lars Krabbe

De seneste uger har klummen her budt på alskens vinøse forsøg på at matche årstiden, senest med australsk cabernet forslået som grillvin. Tidligere har tør sherry, sprøde hvidvine og blid beaujolais været på banen. Men findes der ikke en vintype, der både egner sig til at blive drukket sval på terrassen, har mere "vinkarakter" end den saftige beaujolais, men ikke er så kraftig, at den bliver for voldsom i sommervarmen?

Vinanmelder: Sommertid er - uanset vejret - grilltid, og her er de bedste powervine til grillbøffen

Jo, det gør der da. ”Vintype” er måske så meget sagt, men mit forslag til en altfavnende sommervin er rødvin på pinot noir. Ikke nødvendigvis fra Bourgogne, som leverer de bedste (og dyreste) vine på denne drue nærmere tværtimod. Egentligt er det urimeligt at anvende et udtryk som "oversøisk pinot". Som om al vin på pinot udenfor Europa smagte ens. Det gør det selvfølgelig ikke. Men pinotvine fra f.eks. New Zealand, Californien eller Sydamerika har det tilfælles, at de alle adskiller sig fra bourgogne vine i en retning, der gør dem velegnede som sommerrødvine. F.eks. ved at være blidere, sødere eller mere koncentrerede. I hvert fald væk fra den strenge, syrespændte kølige stil, der er fællesnævner for mange bourgogner.

Ikke så meget til rødvin om sommeren? Her er din rødvinsven, når det er varmt

Vinjournalister rynker gerne på næsen af oversøisk pinot og måler alt op mod bourgogne, men det er i min optik uretfærdigt. Hverken chilensk eller new zealandsk pinot skal smage af bourgogne. I kulinarisk kontekst er vinene i testen ganske bredt anvendelige, så kør du bare på med både fjerkræ, pølser og grillspyd. Det er sommer, og vi kan vel være lidt "loose" med det hele? Pinot er en svær drue at dyrke, og dermed gælder reglen om, at kvalitet og pris følges i særlig grad for disse vine, hvilket ugens test også bekræfter.

Rødvin
The Crossings Pinot Noir 2013

044103.png 

Pris: 75 kr. (normalpris 99,95 kr.)

Område: Marlborough, New Zealand

Forhandler: Kvickly

Dufter af vingummi og jordbær. Let, grænsende til spinkel mund, hvor alkoholen bider noget. Drikkelig, men forglemmelig.

Rødvin
Kim Crawford South Island Pinot Noir 2014

F85_00214-2.png 

Pris: 2 for 179 kr.

Område: New Zealand

Forhandler: Bilka

Krydret næse af syrlige jordbær og allehånde. Meget let mund med lidt tørre tanniner. Savner lidt tyngde og varietal karakter.

Rødvin
Sonoma Hills Pinot Noir Russian River Valley 2013

058096 Sonoma Hills PinotNoir 2012 - Kopigod.png 

Pris: 129 kr. (normalpris 199 kr.)

Område: Russian River Valley, Californien

Forhandler: Kvickly

Dejlig, druetypisk næse med skovjordbær og sød muld. Let vin, hvor munden har subtil sødme og lidt spids syre, men det er nu meget hæderligt og mindre klodset end californisk pinot ellers kan være.

Rødvin
Babich Pinot Noir 2014

0521151.png 

Pris: 119,75 kr. (normalpris 139,75 kr.)

Område: Marlborough, New Zealand

Forhandler: Skjold Burne

Nydelig næse af søde jordbær og vanille. Munden mindre sød end frygtet, lidt ru tanniner, men saftig, velfungerende og drueloyal.

Rødvin
Fernridge Pinot Noir 2014

FernRidgePinoNoir14.png 

Pris: 109 kr. (normalpris 149 kr.)

Område: Marlborough, New Zealand

Forhandler: www.atomwine.dk

Smuk parfumeret næse af jordbær, lindeblomst, sød bålrøg og lakridsrod. Saftig og spændstig mund med flot syre. Ret let, men vellavet vin, som tilbudsprisen lige hiver op på 5 stjerner.

Rødvin
Barda 2014

Fil 20-06-2016 10.54.37.png 

Pris: 149,95 kr.

Område: Patagonien, Argentina

Forhandler: Philipson Wine

Mere druetypisk end tidligere årgange med fin duft af jammy jordbær, fyrreskov og røg. Nydelig og saftig vin med markant syre og klædeligt mindre sød end 2013.

Rødvin
Matetic Coralillo Pinot Noir 2014

PinotNoir_CoralilloPinotNoir.png 

Pris: 149,95 kr. (normalpris 169,95 kr.)

Område: San Antonio Valley, Chile

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Næsen er først lidt reduktiv (lidt "svovlet"), så giv den lidt luft. Så får du indbydende næse af jordbær, rabarber og egetræ. Munden er behagelig cremet med let sødme og diminutivt tannisk nip til sidst. Smuk vin.

Rødvin
Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir 2014

copy_from_1031060910_to_1031060914_10310609_errazuriz_wild_ferment_pinot_noir_high.png 

Pris: 225 kr.

Område: Valle de Casablanca, Chile

Forhandler: Vinspecialisten/H.J.Hansen

Også reduktiv og tillige vegetal næse, så her skal der slynges og iltes grundigt, inden søde hindbær, hyldebær og grøftekant melder sig. Munden har spids syre og uintegreret tannin, men god frugt og er sandsynligvis bare lidt ung.

Rødvin
Seresin Raupo Creek 2012

copy_from_1640520911_to_1640520912_high.png 

Pris: 450 kr.

Område: Marlborough, New Zealand

Forhandler: Vinspecialisten/H.J.Hansen

Smuk og næsten burgundisk næse. Lilje, jordbær, muld. Ren og saftig mund, læskende med fin, lidt tør finale. Rigtigt flot vin, men prisniveauet er også burgundisk. Uden konkurrence testens bedste, men det burde den jo også være.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her