Hopper du i 2-druersfælden?

Sommer er højtid for læskende hvidvin. Og måske en lejlighed til at bryde gamle vaner?

Vinanmelder Anders Halskov-Jensen. Foto: Mik Eskestad

Hvide og sprøde. Og nej, jeg taler hverken om asparges eller om smukke, vinterblege blondiner, men om hvidvine. Nu er det nemlig sommer og dermed højsæson for hvidvinsindtag på terrasser, altaner, i parker eller på havnebolværk. Mange af os går mest op i rødvin og lægger det meste af vinbudgettet der. Hvidvin er noget, vi drikker til forretten, og vi nupper gerne den første, vi ser på tilbud i butikken, mens der kan gå meget tid med at vælge imellem barolo eller rhône-vin. Måske har vi en diminutiv fornemmelse af, at vi kan vælge chardonnay, hvis vi er ude efter en kraftig hvidvin, og sauvignon blanc hvis det skal være lidt lettere i det. Hvilket heller ikke er helt forkert. Netop de to druer dominerer da også udbuddet i supermarkederne, men der er jo altså andre fisk i vinsøen. Når solen skinner, grillen ryger og benene bliver brune, hvad skal vinen så kunne? Den skal primært være læskende. Og den egenskab finder vi i hvert fald ikke i smørfed, fadlagret chardonnay. Her er sauvignon et bedre bud, men man kan også blive lidt træt af den pågående duft af hyldeblomst, stikkelsbær og nyklippet græs, der ofte følger med. Med andre ord har vi primært brug for noget, der er læskende, mineralsk og sprødt.  Her er der flere druer om buddet, og det primære formål med denne artikel er egentligt bare at åbne dine øjne for at kigge lidt grundigere på hylden hos den lokale vinpusher. Tysk, tør riesling er et eviggyldigt bud i genren, men druer som verdelho/verdeljo, arneis og albarino er ligeledes  rigtigt gode bud på forfriskende sommerhvidvin. Sidstnævnte indgår i portugisisk ”vinho verde”, der også er et fint bud på en uforpligtende sommerforfrisker. Fælles for vine på disse druer er deres evne til at matche det lette sommerkøkken med blandede salater, skal- og krebsdyr og diverse sager fra grillen. Du må stadig godt nuppe en fuldfed rødvin i ny og næ, men hvad med at gribe muligheden for at udvide din hvidvinshorisont?

Gemma Langhe Arneis 2015

Pris: 2 for 119 kr.

Område: Langhe, Italien

Druer: Arneis

Forhandler: Føtex

Frisk næse af våd granit og mild citrusskal. Sprød og læskende mund med mineralitet og en syre strammere end svigermors humør. Indbegrebet af en uforpligtende terrasse-forfrisker, der også kan ledsage en pil-selv reje eller en håndfuld krebs.

Batasiolo Roero Arneis 2015

Pris: 99,75 kr.

Område: Roero, Italien

Druer: Arneis

Forhandler: Skjold Burne

Floral næse af hvide blomster og et chablis-agtigt pift af flint og kalk. Smuk og balanceret vin med tydelig syre i fronten af en cremet mund. Rigtigt fin. 4 store.

Nora Albarino 2015

Pris: 119,95 kr.  v. 6 (normalpris 149,95)

Område: Rias Baixas, Spanien

Druer: Albarino

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Albarino er mere parfumeret end arneis, hvilket mærkes tydeligt her med  næse af æbleblomst, fersken og mandel. Men munden er sprød og saftig som at bide i et granny smith-æble, knastør og med et klædelig stramt bittert haps til sidst. Chardonnay får ikke et solbrunet ben til jorden her.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.