Annonce
Vin

Er barolo god vin?

Barolo omtales som ”kongernes vin” og er et kendt og velrenommeret navn blandt forbrugerne. Men hvad er ”ægte” barolo?

Barolo-vin omtales som "kongernes vin". Foto: Picasa 2.7

Foto: Mik Eskestad
»Barolo, det er jo god vin«. Sådan siger min svigerfar, hver gang jeg serverer barolo for ham.

Og den opfattelse deler han med en masse andre. Samme opfattelse bliver også udnyttet af detailbranchen, der ved, at ikke-vinkyndige kunder køber genkendelige navne i den tro at det er god vin. Fx barolo, amarone, etc.

Hyldest til de ukendte vine »Det er crazy vin. Du har med garanti ikke smagt lignende«

Det ville være dejligt, hvis det var sådan, for så kan vi jo føle os sikre på at få noget godt i glasset, hvis bare der står barolo på etiketten. Derfor har de fleste supermarkeder en barolo og en amarone til godt en hundredekroneseddel, fordi de sælger.

Sådan fungerer markedsmekanismer, og hvis man kan lide den vin, man har købt, så er der jo ingen skade sket. Desværre er disse vine sjældent repræsentative, men lukrerer alene på det gode omdømme, som visse vine og distrikter har. F.eks. barolo.

Gemmer supermarkederne på vinøse overraskelser?

Så Barolo er ikke god vin. Barolo er en vin, der ligesom alle mulige andre vine kommer i mange forskellige varianter og kvaliteter, og navnet Barolo er således ikke en garanti for et godt glas vin.

Skal man nyde "ægte" barolo, skal man skille sig af med mere end hundrede kroner, men så vanker der som regel også store vinoplevelser.

Barolo kommer fra Piemonte i Italien og laves på druen nebbiolo, der udover at levere stor dybde og kompleksistet også er en af de mest tanninrige druer, der findes.

Dermed kan vinene være en næsten masochistisk smertefuld oplevelse, hvis de raspende tanniner ikke tæmmes, men er man fan (som jeg), kommer man til at holde af den barske oplevelse.

Man kan til dels vinificere sig til et blødere resultat, ligesom alderen også vil dæmpe tanninernes hærgen i din mundhule.

Smag vinen, der smadrer dine fordomme

Før i tiden talte man meget om de to stilarter i barolo, traditionalisterne og modernisterne og deres hhv. strenge tanniske og mere bløde barriquelagrede stil, men der er altså masser af vin placeret i grænselandet mellem de to, så barolo-universet er mere nuanceret end som så.

Barolo kræver masser af luft, og derfor er både dekantering og store vinglas en rigtig god idé. Vinen er et oplagt match til kødretter, gerne hårvildt og til retter med animalsk fedt, f.eks. svamperisotto med masser af smør og parmesan.

Moden barolo dufter af trøffel, så har man råd til begge dele, er her også et oplagt kulinarisk match.

Renato Ratti Marcenasco 2012

Barolo-Marcenasco-Renato-Ratti.png

Pris: 149,95 kr.

Forhandler: Philipson Wine

Smuk næse med klassiske dyder; tobak og læder og et touch af hybenkompot. Saftig og elegant mund med integrerede tanniner, der først leverer sit tørre haps til allersidst. Kunne måske have haft mere tyngde, med der er masser af Barolo for pengene.

Reverdito Ascheri 2011

Barolo_Ascheri_Reverdito-for.png

Pris: 279,95kr. (normalpris 329,95 kr.)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Næse med masser af frugt, tjære, bittermandel og rose. Silkeblød og fyldig mund, tæt, mørk og virkelig god. Udvikler sig markant i glasset, så dekantér gerne.

Barolo Cascina Nuovo 2011

2011_Barolo_Cascina_Nuova_Cogno.png

Pris: 249 kr. (normalpris 275 kr.)

Forhandler: www.thewinecompany.dk

Krydret næse med sorte oliven, blomme og morgenbitter. Umiddelbart smooth og saliverende mund, udtalt syre og herligt raspende tanniner. Alkoholen nipper lidt til sidst. Noget lukket, så gem eller dekantér længe.

Pio Cesare 2011

Pio Cesare.png

Pris: 480 kr.

Forhandler: Laudrup Vin

Kamfer, gulvlak, liljer og hængt kød. Det lyder underligt, men dufter fantastisk. Tæt mund, smuk balance, krydret og fyldig. Et knaldgodt glas vin men også (lidt for) dyr. Men testens bedste.

Scarzello Sarmassa 2008

barolo_sarmassa_scarzello.png

Pris: 375 kr.

Forhandler: www.bichel.dk

Moden og skøn næse. Et crossover mellem ruskind, blomme og lys marabou. Mund i perfekt balance mellem lys frugt, blide tanniner, syre og alkohol. Flot vin.

Beni di Batasiolo Vigneto Cerequio 2007

batasiolo.png

Pris: 299 kr. (normalpris 499 kr.)

Forhandler: Skjold Burne

Lidt støvet næse først, senere fine noter af røde bær, kaffe og lavendel. Moden old school-mund med halvhidsige tanniner, men alt i alt fin.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her