Annonce
Vin

Her er seks flasker fremragende Madeira-vin

Den portugisiske hedvin fra øen af samme navn hænger desværre med druerne i glemmebogen, og det er synd, for med madeira er der noget at komme efter.

Den portugisiske hedvin madeira fra øen af samme navn hænger med druerne i glemmebogen. Foto: Jesper Møller

Vinskribent Anders Halskov-Jensen. Foto: Mik Eskestad

"Ingen vin er en ø."

Denne lettere omskrivning af den engelske digters John Donnes sætning "No man is an island" er en fed løgn.

Madeira er nemlig en vin. Og en ø. Den portugisiske hedvin fra øen af samme navn hænger desværre med druerne i glemmebogen, og det er synd, for med endnu en lille omskrivning må jeg med en reciprok Anders Fogh konstatere, at med madeira er der noget at komme efter.

Ligesom portvin er madeira skabt ved at tilsætte sprit til bordvin, så den kunne holde sig på lange sørejser.

Men på Madeira opdagede vinmagerne at vinen havde skiftet markant karakter, når den indimellem kom retur efter et par gange over Atlanten, hvor den havde været udsat for både oxidering og kraftig varme.

I dag er det på vineriet, at vinen udsættes for opvarmning under fadlagringen, enten af solen eller med kunstig varme. Det skaber en vin, der er utroligt robust og langtlevende, selv når den er åbnet. Intens varme og iltning har med andre ord "ødelagt" vinen så meget, at der ikke kan ske yderligere. Og alligevel smager den fantastisk.

I modsætning til andre hedvine synes jeg, at madeira er nemt genkendelig på sin fantastiske syre, der skaber perfekt modspil til sødmen og de oxiderede noter af nødder, møbelpolish, læder og orange, som med et enkelt ord kaldes rancio.

Der findes forskellige typer af vinen, der typisk er opkaldt efter den anvendte drue. "Sercial" giver de tørreste og mest lyse vine, "Verdelho" og "Boal" er begge en tand sødere og "Malmsey" leverer de sødeste og mørkeste vine.

Alderen angives med betegnelserne "Reserve", "Special Reserve" og "Extra Reserve" for hhv. 5, 10 og 15 år eller som med portvin "colheita", hvis det er vin fra en enkelt årgang.

De tørreste vine er glimrende som aperitif, resten er gode partnere til desserter med frisk eller tørret frugt, nødder og chokolade. Netop syren gør, at en let afkølet madeira er et friskere match end andre hedvinstyper, så der er rig mulighed for succes som hjemme-sommelier, hvis man har mod på den slags.

Blandy's Sercial 5 years

NY Blandy sercial 5 år.jpg

Pris: 160 kr.

Forhandler: H.J.Hansen/Vinspecialisten

Let og vinøs næse med æble- og valnøddeduft. Medium tør mund, med forfriskende syre og læskende finish. Til aperitif eller charcuteri.

Justino's Reserve Fine Dry 5 years old

NY Justino's Madeira Reserve 5 years old-001.jpg

Pris: 165 kr. v. 6 stk (normalpris 219 kr.)

Forhandler: Laudrup Vin

Stødt æble, fernis og et pift af madraskarry. Cremet og fyldig mund, lang krydret eftersmag. Ret flot vin, alder og pris taget i betragtning.

Blandy's Malmsey 10 years

NY Blandy Malmsey 10 år.jpg

Pris: 235 kr.

Forhandler: H.J.Hansen/Vinspecialisten

Næsen domineret af puddersukker og soya. Dyb karamelsødme i munden, men stadig med frisk syrebid. Perfekt til tarte tatin.

Justino's Boal 10 years old

NY Justino boal 10.jpg

Pris: 254 kr. v. 6 stk (normalpris 338 kr.)

Forhandler: Laudrup Vin

Kompleks næse af nødder, cigartobak og karamel. Spændstig og frisk mund, moderat sødme og svagt tør finale.

Justino's Colheita 1995

NY Range Justino's Madeira Colheitas.jpg

Pris: 307 kr. v. 6 stk (normalpris 438 kr.)

Forhandler: Laudrup Vin

Smuk næse med blomster, honning, moskus og lak. Munden har krydret sødme, intens syre og lang afslutning.

Justino's Terrantez Old Reserve

NY.jpg

Pris: 988 kr. v. 6 stk. (normalpris 1.313 kr.)

Noget af en sjældenhed, en madeira på terrantez-druen. Krydret næse af rancio, kvæde og en fin floral parfume. Munden dirrer af levende syre, suppleret af lys muscovadosukker og et diminutivt tannisk haps til sidst. Kæmpe vin.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her