Annonce
Vin

Sådan laver du en ægte Bond-martini

Du skal jo ikke snydes for en drink, så hermed får du en fra Posten, Jyllands-Posten.

Dry Martini er den ideelle pre-dinner cocktail, senere på aftenen har du sikkert lyst til noget mildere. Arkivfoto: Tine Hvolby

Vinskribent Anders Halskov-Jensen. Foto: Mik Eskestad
Med premieren på ”Spectre” er Bond-feberen er endnu en gang over os og weekenden er nær. To gode grunde til slå et slag for den nærmest mytiske Dry Martini cocktail, der så godt som altid optræder i Bond-filmene.

Det er dog allerede i den første af Ian Flemmings bøger (Casino Royal), at James bestiller sin første Dry Martini.

"Tre dele Gordons, en del vodka, en halv del Kina Lillet. Ryst den med is og tilføj en tynd strimmel citronskal" siger vores helt efter sit møde med CIA-kontakten Felix Leiter.

Kina Lillet er en fransk vinbaseret og bitter kininholdig aperitif, der i 80'erne skiftende navn til "Lillet Blanc", hvor den ikke længere indeholdt kinin. Så det er altså ikke længere muligt at genskabe den oprindelige Bond Cocktail, men lad os kigge på, hvordan vores Bond-helte hver især har håndteret sin martini.

Sean Connery nupper sin første i filmen "Dr. No" (one medium dry vodka martini) så her er der vinket farvel til gin, men der er stadig citronskal i, da Room-service ankomme med den.

Australske George Lazenby, der kun fik en Bond-film, fik ikke lov at bestille sin egen cocktail, det fikser skurken Marc-Ange Draco, der dog har konduite nok til at tilføje det legendariske "shaken, not stirred".

Den halskluds-iklædte Bond-playboy Roger Moore bestiller heller ikke egen Martini, men har i tre film fået den serveret af henholdsvis den smukke KGB-agent Anya, den brasilianske kontakt Manuela og sørme Octopussy herself, hvorimod den amerikanske flødebolle Timothy Dalton primært bæller Bollinger-champagne. Han får dog også martini i sine film, hvoraf den ene bliver nuppet i én mundfuld af Bond-baben Pam Bouvier i "License to kill".

Der er væsentligt mere martini-bund og britisk gentleman i Pierce Brosnan, der får sin broderpart af cocktails og endog selv bliver omtalt som værende "a charming agent. Stirred, not shaken". Med klassisk Bond-humor konstaterer Pierce også tørt ombord på en ret turbulent flyvning, at det var heldigt han bestilte sin drink rystet. Sic.

Daniel Craig bestiller sin første martini fuldstændigt som i Ian Flemmings bog, og dermed er Dry Martini-ringen næsten sluttet, indtil han nærmest Bond-blasfemisk snerrer af en bartender med et "Do I look like I give a damn?", da han bliver spurgt om "Shaken or stirred?" Hvordan kan han få sig selv til det?

Nå, men du skal jo ikke snydes for en drink, så hermed får du en fra Posten, Jyllands-Posten. Opskriften er udviklet og afprøvet af din vinøse udgave af Q, der hermed ønsker dig alt muligt held og lykke på næste bartender mission. With license to drink.

Opskriften nærmer sig Ian Flemmings oprindelige, men er tvistet lidt for at kompensere for forskellen mellem Kina Lillet og Lillet Blanc. Dry Martini er den ideelle pre-dinner cocktail, senere på aftenen har du sikkert lyst til noget mildere, men den næsten rene stramme alkohol med et lille touch af bittert og sødt er god til at skærpe appetitten.

Du skal bruge:

1.5 cl god vodka. Jeg har i dagens anledning valgt 007-versionen af Belvedere.

2.5 cl. tør og bitter gin. Jeg nuppede den glimrende "The Botanist Islay Dry Gin"

1 cl. "Lillet Blanc"

1 tsk olivenlage fra grønne oliven med piment

1 stænk Angostura bitter

1 lang strimmel citronskal (kun det gule)

Put alle dele i en shaker og ryst længe med masser af is. Si direkte i et cocktailglas og servér uden pynt, hverken oliven, citrusskal, paraplyer eller andet. Det er en cocktail og ikke en frugtsalat.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Advarsel mod at øge pensionsalderen

Store pensionsselskaber advarer om, at det er nødvendigt at give nedslidte danskere mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid, hvis pensionsalderen fortsat skal stige. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her