Annonce
Vin

Drik et æble

Testens is-cider produceres af det svenske cideri Brännland. Foto: www.brannlandcider.se

Vinskribent Anders Halskov-Jensen. Foto: Mik Eskestad
Hvis ikke du kan finde på andet at lave denne sommer, så sæt dig godt til rette og nyd noget svensk is-cider. ”Hvaba?” tænker du måske og lader en stille tanke vokse om, at din vinanmelder vist har glemt at spytte. Is-cider? Fra Sverige?

Men den er god nok. I det nordligste Sverige (Norrland), hvor der både er kulde og en sjat standhaftige æbletræer, har cider-mager Andreas Sundgren fået den idé at lave is-cider. Du har sikkert hørt om eiswein eller icewine, en sød vintype, hvor druerne har fået frost, hvilket koncentrerer druemosten og giver en intens og sød vin.

Sauternes – det søde guld

Det samme kan man gøre med æblemost, hvilket man fandt på i Canada i 90’erne, og hvor man sidenhen indførte en regel for, at æblemosten skal koncentreres med naturlig kulde. Der er ikke mange steder i verden, det kan lade sig gøre, men det nordlige Sverige er et af dem. Og på Brännland, som cideriet hedder, er der store ambitioner om at lave sød æblevin med både terroir og minimal indblanding. Således forskes der nu i at finde flere forskellige æblesorter, der er hårdføre nok til at trives på de kolde breddegrader og de seneste år har Brännland plantet på livet løs. 

Men det er jo ikke nok, at idealistiske mennesker realiserer idéer og livsdrømme, hvis ikke resultatet kan bruges til noget.

Kombinationen af syre og restsukker i det svenske æblebryg placerer den dog ret lunt i svinget, hvor du både kan bruge den til den efterhånden ret politisk ukorrekte foie gras, søde desserter (gerne æblebaserede) og skarpe oste.

De to første årgange er ret forskellige, men stilen i den nyeste tiltaler mig mest, her er tydeligt æblepræg og fin balance.

Brännland Iscider

brannlandcider.jpg

Pris: 299 kr.

Æbler: Rödluvan, Silva, Slava Petersburg, Säfstaholm, Belle de Boksoop, Cortland, Mutsu og Rubinola

Område: Norrland, Sverige

Forhandler: www.vinslottet.nu

Intens æbleduft, nærmest som calvados, med marcipan-agtig æblekerneduft. Cremet sødmeangreb i munden simultant med mundvandfremkaldende syre på siderne af tungen. Utrolig smuk balance mellem syre, sødme og alkohol. Det er ikke hverdagskost at møde en vin med 155 gram restsukker/l, som man har lyst at nedsvælge i store slurke. Heja Sverige.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her