Omstridt Barolo skal analyseres

Fødevarestyrelsen har fået papirer fra de italienske myndigheder, der viser, at Baroloen er ægte og lovlig, men nu skal indholdet testes.

Artiklens øverste billede
Det er denne Barolo, som Fødevarestyrelsen nu vil have testet på et laboratorium for at finde ud af, om indholdet er noget andet end det, der står på etiketten.

Både auktionshuset Lauritz.com og Frede Gaard, der forleden i forbrugerprogrammet Kontant blev beskyldt for at sælge forfalsket Barolo, forsvarer sig mod anklagerne.

”Hvis den Barolo er falsk, er jeg blevet snydt. Jeg har handlet i god tro, og jeg har set papirer fra det italienske politi, der bekræfter, at Baroloen er ægte,” siger Frede Gaard, der er pensioneret kontorchef og bor i Nordsjælland.

Sagen handler om flere hundrede Barolo-flasker, der er solgt på Lauritz.com. Vinen er sat til salg af Frede Gaard, som har købt vinen af den italienske vingård Tintero. Ifølge etikette og banderole er der tale om en ægte Barolo fra Piemonte i Italien, årgang 2007. Men Kontant har fået vinen analyseret på et laboratorium i Italien og kan afsløre, at enten stemmer årgang eller lokalitet ikke med etiketten.

Et fad Barolo

Barolo bliver produceret i et mindre område i Piemonte med skarpt definerede grænser. Er vinen produceret uden for dette område, må man ikke kalde det en Barolo. Tinteros vingård ligger i byen Mango, som ligger et stykke væk fra Barolo-området.

Men Frede Gaard, der gennem længere tid har importeret vin som bibeskæftigelse, fortæller, at han hele tiden har vidst, at Tintero ikke ligger i Barolo.

”Pointen er, at vingården rent undtagelsesvist har købt et fad Barolo hos en Barolo-producent og flasket det. Det er det, som har skabt misforståelsen,” siger han.

Papirer bekræfter ægthed

Chefen for Fødevarestyrelsens rejsehold Michael Rosenmark bekræfter, at også han har set papirer fra de italienske myndigheder, der bekræfter, at Baroloen er både en ægte og lovlig Barolo.

”Men foruden svaret fra de italienske myndigheder har vi oplysninger fra Kontant, som har fået analyseret nogle flasker købt på Lauritz.com. Analysen viser angiveligt, at vinen ikke er ægte,” siger han. (Artiklen fortsætter under billedet)

De italienske myndigheder siger, at Baroloen er lovlig. Det skal nu tjekkes, hvad der er i flasken.

”Vi har indtil videre forsøgt hos laboratorier i Canada, Australien, Frankrig og Tyskland. Men alle steder melder de hus forbi, når det handler om italienske vine. En anden mulighed er, at vi får et italiensk laboratorium til at teste vinen, men det skal være et akkrediteret laboratorium,” understreger han.

Lauritz.com: Vi kontrollerer altid vines ægthed

Konceptchef Mette Jessen fra Lauritz.com fortæller, at auktionshuset har solgt cirka 300 flasker af den omstridte Barolo - 3 varenumre a 24 flasker fra 2007 og 10 varenumre a 24 flasker fra 2013.

Hvilke konsekvenser får det?

”Vi har stoppet salget, fordi vi pt. afventer konklusionerne på yderligere undersøgelser.”

Hvordan kan jeres vurderingseksperter vurdere Barolo til 62 kr. flasken, når normalprisen er meget højere?

”Vinen er ikke vurderet efter butikspris, men efter hvad vi forventer, at varen vil opnå på auktion, baseret på tidligere auktionssalg af samme eller lignende type vare. Vurderingen er sat til 2.400 kr. pr. lot svarende til 123 kr. pr. flaske (inkl. salær og hammerslagsgebyr) ved køb af 24 flasker. De første hammerslag endte gennemsnitligt på 1.450 kr.. Derfor justerede vi vurderingen til 1.500 kr. pr. lot svarende til 79 kr. pr. flaske (inkl. salær og hammerslagsgebyr) ved køb af 24 flasker.”

Får Barolo-køberne deres penge tilbage?

”Hvis Fødevarestyrelsen, de italienske myndigheder eller vi selv kommer frem til, at Tinteros Barolo-vine er solgt uden de rette godkendelser eller med forkert indhold, får alle køberne deres penge tilbage - uagtet om vinen er drukket eller ej. Vi har allerede kontaktet alle kunder og oplyst dem om dette.”

Hvordan vil I sikre, at det ikke sker igen?

”Vi kontrollerer altid vines ægthed ved at se på, om det er et mærke, hvor man tidligere har set kopier, om etiketten ser korrekt ud, om banderolenumre er fortløbende, om emballagekasserne er med korrekt logo, ligesom vi kontrollerer sælger. Der har ikke været noget, der indikerer, at der ikke er tale om autentisk vin. Vi er aktuelt i dialog med flere aktører, herunder Fødevarestyrelsen. Formålet er at undersøge om - og i så fald hvilke – forholdsregler, vi kan iværksætte mod producenter eller sælgere, som forsøger at sælge kopivine. ”

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.