Lethed og elegance fra Rhône

Ugens vin: I denne uge smager vi for at glemme – og det er der en poetisk retfærdighed i...

Artiklens øverste billede
Ugens vine er i gastronomisk kontekst bredt anvendelige til alt fra fjerkræ til kødretter.

Hvis du læser vinstof på jp.dk, vil du vide, at jeg for nyligt byttede en god crozes-hermitage for en vederstyggelig bulgarsk vin fra Bagdad. Det var en uforglemmelig oplevelse, men ikke af den gode slags, så i denne uge smager jeg for at glemme. Og hvorfor så ikke iskyllesætte glemslen med føromtalte nord-rhônske vin? Det er der da en vis poetisk retfærdighed i.

I den nordlige del af Rhône-distriktet er alle rødvine lavet på syrah, i visse tilfælde med tilsætning af grønne druer, f.eks. marsanne, rousanne eller viognier.

De bedste appellationer er Côte Rôtie og Hermitage, der leverer nogle af verdens bedste rødvine på syrah. Men indimellem kan mindre jo også gøre det, og så kan man f.eks. skele til Crozes-Hermitage, der er Nord-Rhônes største appellation. Her dyrkes der vin på ca. 1.500 ha, og langt størstedelen er rødvin.

Prisen følger kvaliteten

Appellationen, der blot omtales "Crozes" blandt vinfolk, har et ry for at levere relativt ydmyge og simple vine, og går man i et fransk supermarked og nupper en flaske til en 5-7 euro, ved man, hvad der menes med det. Jeg kan nu godt lide de simple, rustikke billige crozes-vine, der har et ærligt og aldeles uprætentiøst udtryk, men man kan også finde glimrende og komplekse vine med lagringspotentiale, og det er typisk dem, der rammer danske hylder.

Vinene fra Crozes svinger således mere i kvalitet end i nabodistrikterne, men pris og kvalitet plejer at følges meget godt ad. Smagsmæssigt bevæger vinene sig fra det simple og saftige til det mere komplekse, men oftest med en udtalt lethed og elegance.

I gastronomisk kontekst er vinene bredt anvendelige til alt fra fjerkræ til kødretter, dog ikke de allertungeste. Alle testens vine er typiske og fine repræsentanter for appellationen, så det er kun pengepung og temperament, der afgører valget i denne uge.

Domaine Belle Les Pierrelles 2011

Billede i en anmeldelse

Pris: 139,95 kr. (Normalpris 169,75)

Forhandler: Skjold Burne

En anelse reduktiv næse, så giv luft inden du smager. Interessant næse med ribs, sechuanpeber og candyfloss. Slank mineralsk vin med lidt kort mund.

Domaine Michelas- St. Jemms Le Chasselière 2011

 

Billede i en anmeldelse

Pris: 119 kr. (normalpris 149)

Forhandler: www.atomwine.dk

Sart næse med lidt viol, røde bær og røget kød. Saftig og meget elegant vin. Tanninerne lidt rå endnu, men flot vin. Bedre på andendagen, så dekantér gerne.

Alain Graillot 2013

Billede i en anmeldelse

Pris: 199,75 kr.

Forhandler: Bichel Vin

Skøn æterisk næse af mandel, sommerblomster og sort peber. Læskende og saliverende mund, der afrundes af endnu upolerede tanniner. For ung, men desuagtet testens bedste. Stor vin.

Emmanuel Darnaud 2012 Les trois chênes

Billede i en anmeldelse

Pris: 189,95 v. 6 stk. (normalpris 229,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Terroirtypisk næse med floral duft af brombær, lavendel og peber. Dejligt stram og lidt lakridset mund, lidt garvesyrestram, nokmere fra fad end fra frugt. Subtil bitterhed. God vin, der stadig er for ung, men stort i vente.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen