Annonce
Vin

Hvad skal vi drikke til?

Hvornår passer vin og mad sammen? Og er det overhovedet til at finde ud af?

Foto: Joachim Adrian

Det er ikke let at parre mad og drikkevarer, så begge dele fremstår endnu bedre end alene, men når det lykkes, så smiler de kulinariske guder. Hvis vi går på gode restauranter, er der hjælp at hente fra dygtige sommeliers, men på lidt ydmyge steder kan man ikke regne med andet, end at tjeneren pusher den vin, de gerne vil sælge, eller den, de selv bedst kan lide, uagtet om den passer til maden. Så kan man vælge selv fra vinkortet, men ikke ved noget om vin, er det noget af en udfordring, og så falder man i fælden med at vælge den næstdyreste for ikke at ligne en, undskyld udtrykket, nærigrøv. På den konto valgte et familiemedlem engang fuldfed chardonnay til fjordrejerne og spinkel beaujolais til den efterfølgende bøf. Ikke en ubetinget succes for at sige det mildt.

På hjemmefronten er der frit valg til at eksperimentere, men det er min oplevelse, at de fleste mennesker køber den vin, de har præference for, snarere end den, der passer til maden, og det er da heller ikke nemt. Man kan prøve at finde lidt litteratur om emnet eller google sig frem, men det er ingen garanti for succes. Så lad mig her komme med eksempler på virkelig dårlige match, der kan illustrere, hvordan vin og mad ikke passer sammen. Så kan I prøve jer frem derhjemme og se, om I er enige med mig. Jeg giver også bud på et passende alternativ.

Nej, det går ikke ...

Kransekage og tør champagne: Dur ikke, fordi den søde kage gør selv den bedste champagne sur. Prøv med Moscato d’Asti i stedet. Sildemad og hvidvin: Den sursøde sild har nok sukker til, at enhver vin vil optræde sur. Tjekkisk pilsner, f.eks. Urquell, er bedre. Ung brie og tør, ung bordeaux: Tanninen i vinen vil kollidere med mælkefedtet, og vinen vil forsvinde i osten. Prøv en fed pinot gris eller riesling fra Alsace. Rødvin og rå fisk, f.eks. sushi (streetcredit, hvis du prøver det): Fisken vil få vinen til at fremstå metallisk og spinkel, og både fisk og vin vil smage rigtig skidt. Prøv i stedet riesling trocken fra Mosel eller sauvignon blanc fra Loire.

Således udstyret med nogle utroligt dårlige match kan du starte din egen vidensopbygning og langsomt spise og drikke dig klogere. Totalt weekendvin-win-win. Som vi siger.

Grenache Noir 2012

Pris: 59,75 kr. v. 6 (normalpris: 99,75 kr.)

Drue(r): grenache

Område: Frankrig

Forhandler: Skjold Burne

Frisk næse af syrlige røde bær og uden synderligt fadpræg trods ordene ”oak aged” på etiketten. Saftig, men også fyldig mund, masser af druesødme og subtilt tanninpræg. Venlig pleaservin. Prøv til gråand, som er i sæson nu.

Frem Barbera d’Asti

Pris: 79 kr. v 6. (normalpris: 129 kr.)

Drue(r): barbera

Område: Barbera d’Asti, Italien

Forhandler: www.jyskvin.dk

Krydret næse med sød frugt, læder og fernis. Tæt mund i god balance, peberprikken på tungen og god balance mellem syre og sødme. Kraftig, behagelig og fin vin.

Santa Carolina Reserva 2013

Pris: 45 kr.

Drue(r): chardonnay

Område: Valle de Casablanca, Chile

Forhandler: Rema1000

Gavmild næse med syltet pære, melon og en lille, nøddeagtig, oxideret tone. Fyldig, cremet og kraftig mund. Savner måske lidt mere syre eller lidt mindre sødme, men der er masser af vin for 45 kr.

Sebastien Magnien Hautes-Côtes de Beaune VV 2012

Pris: 119 kr. (normalpris: 139 kr.)

Drue(r): pinot noir

Område: Bourgogne, Frankrig

Forhandler: www.domainebrandis.dk

Herlig næse af burgundisk pinot, skovjordbær, blomsterbutik og stald. Let og god bourgogne i rustik stil til grydestegt poulard med kruspersille i maven.

The Count Buena Vista 2012

Pris: 119,95 kr. (normalpris: 179,95 kr.)

Drue(r): Zinfandel, syrah, merlot, cabernet sauvignon, petite syrah, carignan

Område: Sonoma, USA

Forhandler: SuperBest

Næsen skal smide lidt svovl, inden den åbner med sød frugt og fadvanilje. Munden ligeledes præget af intens frugtsødme og ikke så meget andet. Drikkelig og omgængelig, men for dyr.

Condado De Haza 2010

Pris: 89.95 kr. v. 12

Drue(r): tempranillo

Område: Ribera del Duero, Spanien

Forhandler: www.philipsonwine.dk

Skøn næse af moden frugt, morkler, tørret figen og masser af fad. Saftig mund, god struktur og livlige, men behagelige tanniner. Fyldig og krydret vin til din yndlingskombination af okse og hvidløg. Fin.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her