Annonce
Mad

Træt af laks og tun? Prøv disse lækre danske fisk

Hvis du synes, at fisk er lidt kedeligt, så er det måske, fordi du skal prøve nogle andre fisk, end de klassikere der ofte havner på middagsbordet.

Foto: Brian Karmark

Der skal gerne fisk på middagsbordet et par gange om ugen, hvis man vil leve op til de officielle kostråd.

Men ofte rækker kreativiteten måske ikke til meget mere end det sædvanlige stykke laks eller en tunbøf. Og en gentagelse af det flere gange ugentligt kan godt blive lidt kedeligt i længden.

Heldigvis er der masser af andre danske fisk, som man roligt kan kaste sig ud i - selv om man ikke er den mest erfarne, når det kommer til at tilberede fisk.

Fif til at vælge fisk
  • Køb fisk, når de er i sæson. Lige nu er der for eksempel gode knurhaner og makreller.
  • Når det bliver koldere i vejret, og vandet bliver koldere, bliver fiskenes kød mere fast og klart.
  • Overvej dit valg af fisk, hvis den eksempelvis skal indgå i en asiatisk ret. Fede fisk kan ofte bedre stå imod, at man bruger andre kraftige smage som chili eller tamari. Magre fisk har ikke lige så kraftig smag, og for at besvare fiskens egen smag kan man komplementere med salt og peber.
Kilde: Morten Schou.

- Vi har nogle helt fantastisk fisk i Danmark, som vi er for dårlige til at bruge. Sådan noget som kulmule, kuller, lange, brosme, hvilling, lyssej og mørksej, siger Tommy Raabo Fischer, som er indehaver af Hav i Torvehallerne i København.

Guide til god fisk: Tre lette tips gør det til en leg at lave fisk

Hvis man normalt er typen, der går målrettet efter et lyserødt stykke laks, så skal man ifølge Tommy Raabo Fischer forsøge sig med noget nyt og servere kulmule. Den kan nemlig tilberedes, præcis ligesom man normalt ville lave laks.

Der kan også være mange gode smagsoplevelser at hente ved at udforske torskefiskene. Ja, der findes faktisk en hel række af forskellige fisk inden for kategorien torskefisk, og altså ikke kun den, vi kender som torsk.

- Lidt afhængigt af hvad det er for en torskefisk, så er der god variation i smagen. Nogle er bundlevende og lever af skaldyr, så de smager lidt af hummer. Nogle er fine og milde i smagen, andre er lidt sødlige, siger han og uddyber:

- Lange og brosme er faste og sprøde i kødet og har en hummeragtig konsistens. Kulleren er lidt sødlig i smagen.

Blandt torskefiskene finder man også sejen. Tommy Raabo Fischer fremhæver mørksejen som en fisk med en dyb, langvarig smag - som altså ikke smager fisket, pointerer han.

- Man kan stege eller bage den. Den er billig, og den er også rigtig god til en fiskefars, hvor den giver noget smag, siger han og uddyber, hvordan man let kan lave den til smagfuld fiskefars:

- Man kan hakke den, røre den op med æg, mel, urter og et skvæt fløde, så det hele binder sig sammen.

Morten Schou er kok og opskriftsudvikler hos Aarstiderne, og han er ikke i tvivl om, hvordan man får den bedste fisk på tallerkenen:

- Man får de bedste fisk, hvis man spiser i sæson. Så det er en god idé at finde en betroet fiskehandler i sit nærområde. Lige nu er der knurhaner og makreller, som er helt vilde og ikke koster en bøjet femmer, siger han med et grin.

Morten Schou foreslår, at man går efter kulmule, kuller og skaldyr, hvis man gerne vil servere noget nyt. Der er dog også en af de gode, gamle klassikere, som har været lidt udskældt, som han gerne ser vende tilbage:

- Jeg vil gerne slå et slag for skrubben eller rødspætten. En rødspætte vendt i rugmel og stegt på panden med kartofler vendt i persille kan man kun smile af.

Hvis der ikke er så stor variation i fiskerepertoiret derhjemme, så kan det måske være, at man skal se på sine indkøbsvaner, mener Morten Schou.

- Man skal ikke købe sin fisk i supermarkedet, for så er man meget låst i udvalget, der er måske tre at vælge imellem, siger Morten Schou og råder til at få en snak med sin fiskehandler, så man får en god fiskeoplevelse.

Vil man have fisken fuldstændig frisk fra hav, kan man gøre som Morten Schou og følge en række kuttere på Facebook. Han får nemlig besked, så snart de har lagt til kaj med helt friske fisk.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Spis fisk og ikke fiskeolie
Fisk indeholder de vigtige omega 3-fedtsyrer. Men fisk indeholder også andre gavnlige næringsstoffer. Derfor bør du spise fisk og ikke fiskeolie.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her