Mad

Grill dit kød lækkert uden farlige stoffer

Undgå farlige stoffer i kødet, men få stadig et lækkert grillresultat ud af det. Her får du de sunde grillråd af en forsker og en kok.

Branket kød er nemt nok at undgå, hvis man passer sit kød og vender det jævnligtFoto: Kin Nielsen/Polfoto

Det er lørdag, og bøfferne skal på grillen. Men du kan let komme til at grille dit kød forkert, så der dannes kræftfremkaldende stoffer.

Fakta

Lav en rub a la Claus Holm

  • Du kan blande sellerisalt, paprika, chili, røget salt, sukker og eventuelt cayennepeber.
  • Du skal blande det i forholdet 1:1.
  • Derefter skal du vende kødet i blandingen og gnide krydderierne ind i kødet.

Kilde: Claus Holm

Det er de såkaldte stege- og røgmutagener, du bør undgå.

Det kan du gøre ved at følge en række simple råd, fortæller Lene Meinert, der er teamleder i afdelingen for kødteknologi ved Teknologisk Institut.

- Har man en kulgrill, så skal man sørge for, at der er tændt ordentligt op, da kullene ikke må stå og sode, da det så vil ryge op på kødet. Og til det formål er en grillstarter god, så man får rigtig god varme og gløder, siger Lene Meinert.

Dernæst skal man være opmærksom på, hvordan man griller sine bøffer og pølser på kulgrillen.

- Røgmutagner kan også opstå, hvis man har fedt eller marinade, som drypper ned på kullene, så soder det op på kødet, siger hun.

Og kigger man på stegemutagenerne, så opstår de i branket kød.

- De her stegemutagener sidder i en branket skorpe, så de sorte stykker skal man undgå og eventuelt skære væk, lyder rådet fra Lene Meinert.

Og branket kød er nemt nok at undgå, hvis man passer sit kød og vender det jævnligt. Man kan også placere kullene ude i siden og bruge den indirekte varme i en kuglegrill.

Har man en gasgrill, så har man ikke problematikken med røgmutagener, men der er stadig risiko for at skabe stegemutagener - de brankede overflader.

- Man kan eventuelt købe en ekstra rist, som løfter kødet lidt op fra den direkte varme. Og ellers kan man styre det ved at tænde gasgrillen mere i den ene side end i den anden, siger Lene Meinert.

Og kan de her råd fra Teknologisk Institut så leve op til en velsmagende og lækker grilloplevelse? Ja, siger kokken Claus Holm.

Vi elsker træ-terrasser – her er 10 bud

Han har et simpelt trick til at undgå marinade, der drypper ned på kullene.

- Jeg marinerer aldrig mit kød, når jeg skal grille. Jeg søber det ikke ind i fed barbecue. Jeg tør-rubber det med krydderier, så undgår man, at det drypper ned, siger Claus Holm.

Men hvis man vil have marinade, så skal man finde penslen frem.

- En anden måde at gøre det på er at pensle løbende med en marinade, der er fed og ikke tynd, så det løber. Og finten er, at man til allerallersidst giver det et ordentligt lag, så får man den lækre barbecuesmag, og man har skånet sit kød undervejs, siger Claus Holm.

Koge, dampe eller bage? Tilbered dine grøntsager rigtigt og optimer sundheden

Hvis du skal undgå dryp fra fedt fra eksempelvis ribeye eller svinekoteletter, så skal du være hurtig.

- Her skal du være over det hele tiden. Du kan brune det af ved at vende efter 30 sekunder eller et minut. Så kan du køre det hen til siden og lade kødet stege færdigt. Så bliver det ikke sort, siger kokken.

Og hvis du vil smøre kødet med olie, så køb en olie på spray, lyder rådet.

Har du gasgrill, så er tricket at justere varmen, så den ene del er megavarm og den anden er lun, så kan du styre kødet på den måde, siger Claus Holm.

- Jeg sørger for, at to griller er monstervarme, den sidste kører jeg bare på svag. Og så gør jeg det, at når jeg har brunet det af, så lægger jeg det i en foliebakke, så ligger det og hygger sig der uden at snaske rundt, siger Claus Holm.

Og sidst men ikke mindst handler det om at være til stede.

- Jeg står ikke og flirter med konen eller drikker en bajer, jeg står ved mit kød hele tiden, og jeg er over det, siger Claus Holm.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her