Annonce
Mad

Spar penge og boost sundheden med suppe

Gem grøntsagsresterne, og spar sammen til en nærende og billig suppe, der er let at lave.

Suppen er en sund spise, der er god til vinteren, forklarer Preben Vestergaard, ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol.

Det er en kold tid, som vi lever i, men heldigvis har vi da suppen, som – Ud over at varme kroppen op – også er både billig og let at lave.

Gem for eksempel grøntsagsresterne, og spar op til suppen.

Det foreslår Kirsten Skaarup, som blandt andet har skrevet kogebogen "Supper og co.".

- Alt for mange smider det indre af blomkålen eller det ydre af porren ud. Gem i stedet grøntsagsresterne i løbet af ugen, og lad dem finde anvendelse til en suppe. På den måde får du til et gratis måltid mad om ugen, siger hun.

Den har et ry som ildelugtende: Fem råd til en overset spise

Derudover er suppen en sund spise, der er god til vinteren, forklarer Preben Vestergaard, ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol.

- Suppe egner sig til grove grøntsager som kål, porrer og rodfrugter, der fylder og mætter godt. De mange grøntsager gør, at suppen er en sund spise, siger han.

Eksempler på gode vintersupper er rødbedesuppen og den klare grøntsagssuppe med årstidens grøntsager.

Det er, hvad Kirsten Skaarup foreslår, da hun bliver spurgt.

Dem og så græskarsuppen, der er aktuel på grund af den forestående halloween.

Også Kirsten Skaarup roser suppen for dens ernæringsmæssige fortrin.

Her er de værste brølere i køleskabet

- Suppen er en slags superfood, der er fyldt med mange gode stoffer og vitaminer. Derudover er den både fedt- og kaloriefattig. Og endelig er suppen også vældig CO2-besparende, fordi den er samlet i en enkelt gryde, påpeger hun.

Der er typisk to slags suppe: den klare suppe - også kaldet fond - og den jævnede suppe. Den klare suppe holder sig i et par dage i køleskabet og har ikke så godt at blive frosset ned. Den jævnede suppe kan derimod snildt fryses ned.

Men uanset hvilken slags suppe, du giver dig i kast med, gælder det samme, nemlig at suppen er en praktisk og billig spise.

Nogle supper kan være nærende nok i sig selv, men ofte vil det være nødvendigt at spise tilbehør til.

- Der er ikke nødvendigvis nok i suppen til et helt måltid. Hovedparten af suppen er jo vand. Derfor skal der eksempelvis spises brød til, siger Preben Vestergaard.

Et enkelt glas rødvin er både sundt og usundt

Det kan være ristet rugbrød eller groft hvedebrød. Men det kan også være kartofler. Netop kartofler var standardtilbehør, når danskerne i gamle dage spiste suppe.

- Men prøv også en skål ris til suppen, foreslår Kirsten Skaarup, hvis egen suppefavorit efter lidt betænkningstid viser sig at være en stærk thai-suppe.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her