Annonce
Mad

Pluk ingredienser til salat og marmelade på stranden

De danske strande byder på urter og tang, der kan bruges i salatskålen, i snaps, som krydderi eller på dessertbordet.

Hybenrosen har ikke bare flotte lyserøde blomster - de bærer også røde, runde hyben. Polfoto.

Den bagende sol, de høje temperaturer og den langvarige tørke har været hård kost for planter og urter. Det gælder også ved strandene, hvor der ellers vokser masser af smagfulde bær og urter.

Til gengæld er det lige nu, du skal plukke hyben og dermed sikre dig hovedingrediensen til alt fra marmelade til chutney.

Her er syv bud på, hvad du kan sanke på stranden.

1) Strandsennep

Går du på en sandstrand med tang, så er der også mulighed for at finde strandsennep. Den minder om almindelig sennep med en lang, glat, rund stængel, og så har den karakteristiske lyslilla blomster.

- Strandsennep kan smage meget forskelligt fra sted til sted. Nogle steder er den meget sennepsagtig og andre steder over i en skarp kålsmag, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der er projektleder ved virksomheden Vild mad.

Det er det grønne på planten, der er det lækre og smagfulde.

- Det er saftigt og har et sprødt bid, fortæller han.

Når man plukker den, kan man se efter, at den har støvdragere i to forskellige længder. Så er man ikke i tvivl om, at man har fat i den rigtige, forklarer Helle Brønnum Carlsen, som er lektor i madkundskab ved Professionshøjskolen UCC.

- Den står i sådan nogle tuer nede på stranden. Den plukker man og drysser oven på fisk, så får man den der lidt bitre og sennepsagtige smag. Den er også lidt salt, siger Helle Brønnum Carlsen.

Vær realistisk med din madplan

2) Hyben

Bevæger du dig op i klitterne, kan det næsten være umuligt ikke at støde på hybenrosen. Det er nemlig en invasiv plante, der breder sig som ukrudt.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og hybenrosen har ikke bare flotte lyserøde blomster - de bærer også røde, runde hyben.

- Hyben er fuldstændig fantastisk lige nu. De er, lige hvor de skal være – lige inden de bliver melede, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

De røde hyben kan være lidt besværlige at rense for frø med ske eller en urtekniv.

- Jeg plejer at lave hybenmarmelade, eller jeg råsylter hele eller halve hyben. Man kan enten lave det som en sursyltning, ligesom agurker, eller som en sød syltning til desserter. Hybenchutney er også godt, siger Mikkel-Lau Mikkelsen og fortsætter:

- Ellers laver jeg en ketchup af hyben og mirabel. Det smager bare så godt. Jeg bager hyben i ovnen, så det bliver lidt henad en soltørret tomat, og så smækker jeg sukker, eddike og en masse krydderier i.

Helle Brønnum Carlsen ser også mange gode anvendelsesmuligheder for hyben, som kan tilføre en ret noget syre.

- Jeg kan bedst lide at lave marmelade af dem med lidt sur sommeræble i. Men man kan også lave dem som halve skaller, som man rister og serverer til det lyse kød og fisk, siger hun.

3) Tang

På stranden kan du også finde forskellige typer tang til madlavningen.

- Der er blæretang. Jeg tager de yderste spidser af blæretangen og skyller i saltvand. Så drysser jeg med lidt ekstra salt og bager det i ovnen i 10-15 minutter til chips. Dem man kan også drysse over en rødspætte, siger Helle Brønnum Carlsen og tilføjer:

Bær, løg og majs: Spis efter sæson

- Man kan også pulverisere det og bruge det som smagsgiver. Det har den der umamismag.

Man kan også finde sukkertang, som er gulbrun og meget lang. Den har en mere sød smag.

4) Strandarve

Den grønne urt strandarve vokser på sandstrande og strandvolde og bliver også kaldt strandens agurk, fordi den smager derhenad.

- Den kan bruges i salater, drysses oven på fisk, eller man kan bruge den i gryderetter, foreslår Helle Brønnum Carlsen.

5) Kveller

Kveller er en høj grønt plante, som minder lidt om et juletræ i sin opbygning. Den står ude på fladvand og bliver også - med god grund - kaldt salturt.

- De smager helt vildt salt, fordi de suger saltvand til sig. De smager godt i salater, til fisk og som fyld i fiskegryde, fortæller Helle Brønnum Carlsen.

6) Strandkål

Strandkål har store mørkegrønne kronblade og får hvide blomster. Den findes på sandede og stenede strande. Og så er den ret bitter.

- Strandkål findes ikke så mange steder, men den er lækker. Mange plukker hovederne og bruger den som broccoli. Man skal bare huske, at man ikke skal tage det hele, for så kommer der ikke nye strandkål næste år, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

7) Strandmalurt

Strandmalurt er egentlig ikke en velegnet spiseurt. Til gengæld har den en karakteristisk smag, som fungerer rigtig godt som smagsgiver i snaps, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Det er en stor, busket urt, som du kan finde på strandenge.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Vær realistisk med din madplan
Madplaner giver mindre madspild og dermed også en økonomisk fordel. Men kan alene tanken om at planlægge en uge frem gøre dig helt træt, så sænk ambitionen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her