Annonce
Mad

Fødevarestyrelsen advarer mod falsk olivenolie

Fødevarestyrelsen har konstateret, at falsk madolie fra græske Karpos er solgt i Danmark.

Har du olivenolie i femliter dunke fra det græske firma Karpos hjemme i køkkenet, kan du risikere, at det er billig solsikkeolie tilsat farvestof.

Fødevarestyrelsen har efter et tip fra en forbruger konstateret, at falsk madolie fra græske Karpos er solgt i Danmark.

De græske myndigheder har tidligere afsløret, at virksomheden havde tilsat sundhedsskadelig grøn farve til billig gul solsikkeolie for at få den til at ligne den dyre grønne ekstra jomfru olivenolie. Sagen førte til, at de græske myndigheder arresterede syv personer.

»Vi ved, at mindre partier af den forfalskede olie har været solgt i Danmark, men hverken vores egne analyser eller vores efterretninger peger på at sundhedsskadelige partier også skulle være kommet her til landet,« siger leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark.

Han råder forbrugerne til at undlade at bruge olien og kontakte Fødevarestyrelsen, hvis de har olien stående derhjemme eller har oplysninger til sagen. Olien er solgt i femliters dunke.

»Problemet er, at du ikke umiddelbart kan se, om olien er falsk. Men hvis den har været usædvanlig billig eller har en afvigende smag, skal du være på vagt,« advarer Michael Rosenmark.

I foråret 2017 fik olivenolie meget medieomtale herhjemme, efter at Fødevarestyrelsens rejsehold havde testet 35 prøver af ekstra jomfruolivenolie på et spansk laboratorium.

Fedtet skandale: Fødevarestyrelsen: Ekstra jomfruolivenolie uegnet som menneskeføde

En opfølgende kontrolprøve viste, at blot ni produkter levede op til den fineste kvalitetsbetegnelse "ekstra jomfruolivenolie", mens 16 var klassificeret som jomfruolivenolie.

Otte produkter blev betegnet som bomolie og var dermed af en så ringe kvalitet, at de var direkte uegnede som menneskeføde, mens to produkter var af ukendt kvalitet.

Man kan tjekke sin olivenolie ved at se på batchnummeret på siden af dunken. På den falske olie fra Karpos står der ex. date: 14/01/2019.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere
Høringssvar om lukning af døgninstitution: »Kære Favrskov Kommune. I må ikke lukke Slottet«​
Favrskov Kommune har offentliggjort samtlige høringssvar til budgetforhandlingerne. Overordnet set er der bred tilfredshed med forslaget på en række områder, men flere gruer ved tanken om den planlagte lukning af daginstitutionen "Slottet". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her