Annonce
Mad

Nyt hit i køkkenet: Lav kefirsmoothies og vandkefir

De spændende kefirgryn kan både bruges i vandblandinger og give bobler og smag, men du kan også lave mælkekefir, som kan bruges i smoothies og koldskål.

Kefiren kan man bruge til smoothies af alle slags, hvor man blender sine yndlingsbær i og måske lidt rå honning, anbefaler Michelle Lepez. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

De små blomkålslignende kefirgryn, der er blevet et hit i køkkener over hele landet, kan bruges til meget mere end bare et glas kefir for tarmens skyld.

Du kan også lave kefir med vand
  • Ud over de blomkålslignende gryn til mælkekefir findes der også gryn til vandkefir, som er mere klare og ligner små krystaller.
  • Vandkefir sættes over i en glasflaske med låg, hvori der tilsættes gryn og lidt sukker og eventuelt en dadel eller lidt citron.
  • Lad det stå to-tre dage til det bobler, og si svampene fra.
  • Indholdet kan efterfermenteres i et døgn i flasken ved at tilsætte juice eller frugt og lade det stå igen - dette tilføjer kun smag og mere brus, men bidrager ikke med flere gavnlige bakterier.
  • Fermentering er gæring og en gammel måde at konservere på.
Kilde: Michelle Lepez

Det fortæller Michelle Lepez, der er indehaver af hjemmesiden altomfermentering.dk, hvor følgere fra hele Danmark udveksler opskrifter og gryn.

Kefir, A38 eller skyr: Hvad er forskellen?

- Færdig mælkekefir kan blandes med vaniljepulver og lidt revet øko-citron, og så får man en lækker koldskål, forklarer hun.

Når en liter mælk tilbringer et døgn i et lukket patentglas med en skefuld kefirgryn, får man kefir. Smagen på det færdige produkt varierer fra let syrlig hen ad kærnemælk til meget kraftig og osteagtig. Det kommer an på mængden af gryn, hvor varmt glasset står og hvor længe.

- Kefiren kan man bruge til smoothies af alle slags, hvor man blender sine yndlingsbær i og måske lidt rå honning, anbefaler Michelle Lepez.

Hvis man lægger kefirgrynene i fuldfed fløde, udvikler konsistensen sig hen ad en cremefraiche. Der er altså mange anvendelsesmuligheder, alt efter hvor fed mælk der bruges, og hvor længe man lader kefiren udvikle sig på køkkenbordet.

Blog: 6 grunde til at spise kefir: Mælk med champagnebrus

Men hvad skal den syrnede mælk gøre godt for?

- Kefir indeholder probiotika - altså gavnlige mælkesyrebakterier, som er gode for tarmen. Købeyoghurt indeholde kun to-tre bakteriestammer for at sikre et ensartet produkt, men hjemmedyrket kefir indeholder mange flere forskellige stammer, som er gavnlige for tarmen, forklarer Michelle Lepez.

BBC-skribent og klinisk diætist Jo Lewin skriver, at kefir kan hjælpe nogle mennesker med fordøjelsen.

- Det probiotiske indhold hjælper med at genoprette balance i tarmen, og det kan forbedre fordøjelsen. Kefir og andre fødevarer, som er rige på probiotiske bakterier, kan med fordel indarbejdes i kosten hos personer med irriteret tarm, skriver hun.

Blog: Lokkemad til bakterien, der skal redde min talje

I et forsøg i BBC-programmet "Trust me I'm a doctor" viste kefir sig at skabe den største vækst af gavnlige tarmbakterier sat over for jordskokker og drikkeyoghurter fra supermarkedshylderne, der også indeholder gavnlig probiotika.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her