Mad

Tre maddilemmaer, der giver hovedbrud

Man kan ikke få det bedste inden for både økologi, dyrevelfærd og klimabelastning samtidig. Så overvej, hvad er vigtigst i det store maddilemma.

Danske tomater udleder i gennemsnit 11 gange så meget CO2 som spanske tomater, viser beregninger fra den grønne tænketank Concito. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Uanset om det er dyrevelfærd, klima, sundhed, pris eller økologi, der vejer tungest, når der skal købes ind, er det faktisk næsten umuligt at vinde på alle parametre.

Her er tre ting, der er værd at have med i overvejelserne.

Pesticidrester i maden
  • En ny EU-rapport fastslår, at børns hjerner kan tage skade af pesticider. Jo flere pesticidrester i den gravide mors urin, jo tyndere hjernebark havde barnet.
  • 10 fødevarer bidrager tilsammen med 75 procent af sprøjtegiften, vi udsættes for gennem maden.
  • De 10 fødevarer er æbler, hvedemel, tomater, pærer, rødvin, vindruer, salat, kartofler, agurker og jordbær.

Kilder: sdu.dk, dn.dk, DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsens pesticidkontrol

1) Dyrevelfærd eller klima

Da Forbrugerrådet Tænk i 2014 lavede en undersøgelse af, hvad der er vigtigst for danskerne, når der handles fødevarer, kom smagen ind på en førsteplads.

Også pris, udløbsdato og dyrevelfærd lå højt på listen. Klima var til gengæld ikke så højt prioriteret, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Netop dyrevelfærd og klima kan det være svært at forene. Økologisk produktion, som er kendt for højere dyrevelfærd, har samtidig et højt klimaaftryk, da der bruges et større areal til at producere foderet.

- Så forbrugeren havner i en situation, hvor der skal vælges mellem økologisk kød, hvis der vægtes dyrevelfærd eller konventionelt kød, hvis man handler efter klima. Det er et dilemma, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Danmark har verdensrekorden i køb af økologisk mad

2) Indland eller udland

Det er en generel misforståelse, at man bare skal købe lokalt producerede fødevarer. Det gælder nemlig kun, når fødevarerne er i sæson.

- Det er ikke særligt godt at købe jordbær, der er dyrket i et drivhus i november, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hvis man køber danske grøntsager for at spare transporten, er det ikke nødvendigvis en god byttehandel for klimaet.

Danske tomater udleder nemlig i gennemsnit 11 gange så meget CO2 som spanske tomater, viser beregninger fra den grønne tænketank Concito.

- Det skyldes, at spanske tomater dyrkes på friland og i sæson, mens danske tomater dyrkes året rundt i drivhuse, der skal opvarmes. Og transporten betyder meget mindre i det regnskab, siger hun.

Lille prisforskel: Disse varer kan du meget billigt bytte ud med økologi

3) Sundhed eller samvittighed

Men hvad så hvis valget står mellem en økologisk dansk tomat og en konventionelt produceret spansk tomat?

- Det kommer an på, om du opvejer din egen sundhed eller klimaet, siger Vibeke Myrtue Jensen.

- Formålet er jo først og fremmest at indtage noget sund mad. Vi anbefaler økologimærket, fordi det overordnet er det bedste, du kan gøre, ud fra flere afvejninger, siger hun.

Men fra et klimaperspektiv er det bedst at købe den spanske tomat.

Drop økologien, hvis du vil skåne klimaet mest muligt

Er begge tomater økologiske, er valget ifølge Vibeke Myrtue Jensen ikke så svært:

- Så vil det være bedst at købe den spanske. Fordi de har solen - og transporten er en meget lille del af regnskabet. Kriterierne er de samme inden for europæisk økologimærkning og det røde Ø-mærke, forklarer hun.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her