En familie smider 105 kilo god mad ud
Mere end halvdelen af den mad, der kasseres, kunne have været spist, viser ny undersøgelse.
"Tænk på børnene i Afrika."
Den sætning er mange danskere vokset op med, og den er blevet hørt, når vi øser mere mad op på tallerkenen, end vi kan spise.
Men hvordan skal en ny sætning lyde, når vi kyler mere spiselig mad ud på et år, end en granvoksen mand vejer? "Køb mindre mad ind til husstanden. Spar penge, og gavn miljøet."
105 kilo god mad
Så meget smider en gennemsnitlig husstand, som bor i parcelhus, årligt ud af mad, der lige så godt kunne mætte tomme maver. Det viser en rapport fra Miljøministeriet.
Miljøstyrelsen, som hører under Miljøministeriet, har kortlagt dagrenovationen fra ca. 800 husstande i Danmark. Undersøgelsen viser, at den samlede mængde madaffald per år er på 76 kg per person. Heraf kunne de 42 kilo have været spist. Det er primært grøntsager, frugt, brød og kager, der ender i skraldespanden.
"Det er første gang, vi får sat tal på, hvor meget af det affald, vi smider ud, der kunne have været spist. På samfundsplan er det et enormt spild af ressourcer, at så meget god mad ender i skraldespanden, og derfor er det vigtigt at informere danskerne om, hvad de selv kan gøre for at mindske madspildet," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.
Ny kampagne
Miljøstyrelsen blæser nu til kamp mod madspildet i kampagnen "Brug mere - spild mindre". Og det er der særligt én grund til.
"For den enkelte familie kan det være snusfornuft, at man spiser den mad, man har købt i supermarkedet i stedet for at smide den ud. Alligevel smider vi stadig betydelige mængder mad ud," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen
Her er der fem gode råd til at kommet spildet til livs.
- Køb kun den mad, der er behov for
- Opbevar maden korrekt
- Tilbered kun den mad, der vil blive spist
- Gem madrester, og brug dem senere
- Vær opmærksom på holdbarhedsmærkninger
LÆS OGSÅ: Vejning skal reducere madspild