Derfor elsker eller hader vi svin

Forskere har fundet ud af, hvorfor nogle elsker bacon, mens andre hader svin.

Artiklens øverste billede
De norske forskere har undersøgt, hvordan folk reagerer på stoffet adrostenon. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen

Norske forskere ved nu, hvorfor smagen af svin er en blandet fornøjelse. Det skriver vg.no.

Mange mennesker synes nemlig, at ikke-kastrerede orner lugter og smager af urin eller ammoniak, mens andre ikke kan smage forskel.

Et muligt EU-direktiv, der vil gøre det ulovligt at kastrere grise, ligger til grund for forskningen.

Lugten af orne

”Vi ville identificere, hvor mange norske forbrugere der reagerer på lugten af adrostenon, og hvordan de opfatter lugten og smagen i kødet,” siger dr. Katherine Lunde ved Animalia, som er Norges Universitet for miljø og biovidenskab, til VG Nett.

Forskerne testede 1.300 mennesker, som lugtede til androstenon, som er et stof, der findes i lugten af orne.

En del af forsøgsdeltagerne blev herefter testet med kød fra både kastrerede og ikke-kastrerede grise.

Gener påvirker lugt

40 pct. af personerne, der var følsomme over for androstenon, reagerede også negativt på lugten af kødet.

Resultatet blev sammenlignet med forskning fra USA. Konklusionen blev, at det er en genvariant, der afgør, om man i stand til at opdage lugten.

Generne forklarer også, hvorfor nogle mennesker synes, svin lugter dårligt, mens andre ikke generes.

Skal orner kastreres?

I dag er der kun en lille mængde svinekød fra orner på markedet.

Ifølge vg.no mener forskerne, at det bliver en udfordring, hvis man stopper med at kastrere svin.

I så fald vil der blive mange flere mennesker, som ikke kan lide svinekød, fordi det lugter og smager dårligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.