Derfor elsker eller hader vi svin
Forskere har fundet ud af, hvorfor nogle elsker bacon, mens andre hader svin.
Norske forskere ved nu, hvorfor smagen af svin er en blandet fornøjelse. Det skriver vg.no.
Mange mennesker synes nemlig, at ikke-kastrerede orner lugter og smager af urin eller ammoniak, mens andre ikke kan smage forskel.
Et muligt EU-direktiv, der vil gøre det ulovligt at kastrere grise, ligger til grund for forskningen.
Lugten af orne
”Vi ville identificere, hvor mange norske forbrugere der reagerer på lugten af adrostenon, og hvordan de opfatter lugten og smagen i kødet,” siger dr. Katherine Lunde ved Animalia, som er Norges Universitet for miljø og biovidenskab, til VG Nett.
Forskerne testede 1.300 mennesker, som lugtede til androstenon, som er et stof, der findes i lugten af orne.
En del af forsøgsdeltagerne blev herefter testet med kød fra både kastrerede og ikke-kastrerede grise.
Gener påvirker lugt
40 pct. af personerne, der var følsomme over for androstenon, reagerede også negativt på lugten af kødet.
Resultatet blev sammenlignet med forskning fra USA. Konklusionen blev, at det er en genvariant, der afgør, om man i stand til at opdage lugten.
Generne forklarer også, hvorfor nogle mennesker synes, svin lugter dårligt, mens andre ikke generes.
Skal orner kastreres?
I dag er der kun en lille mængde svinekød fra orner på markedet.
Ifølge vg.no mener forskerne, at det bliver en udfordring, hvis man stopper med at kastrere svin.
I så fald vil der blive mange flere mennesker, som ikke kan lide svinekød, fordi det lugter og smager dårligt.