Sådan griller du uden sundhedsrisiko

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du griller, hvis du vil undgå kræftfremkaldende stoffer.

Artiklens øverste billede
Undgå at branke kødet. Foto: Colourbox

Når sommeren presser sig på, tænder kødglade danskere op i grillen.

Men det er vigtigt, at koen, svinet eller fjerkræet bliver stegt korrekt, lyder det fra Teknologisk Institut.

Instituttet har udført en række forsøg, hvor man har fundet frem til de bedste måder at stege kød på, hvis danskerne vil undgå kræffremkaldende stoffer i maden.

Gode råd

"Jo tættere kødet er placeret på varmekilden, jo større er risikoen for at danne mutagenerne (danne nye stoffer, hvoraf nogle er mutagene og kræftfremkaldende, red.) Tilberedning ved indirekte varme viste i dette forsøg at være den mest skånsomme tilberedningsmetode, der både var optimal for koteletter, bøffer og stege," siger Lene Meinert fra Teknologisk Institut.

Hvis det ikke er muligt at bruge indirekte varme, så kan det være en god ídé at pakke kødet ind i staniol under stegningen.

Se på kødets farve

"Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd," tilføjer Lene Meinert.

Danskerne er det folkefærd i verden, der har flest grillenheder per indbygger.

LÆS OGSÅ: Put frosne grøntsager på grillen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.