Bakterietrussel på tilbagetog

Truslen fra den potentielt dødelige colibakterie VTEC er så småt ved at tage af.

Artiklens øverste billede
Truslen fra den dødelige VTEC-colibakterie, der efter alt at dømme er blevet overført via eksempelvis rå agurker, er ifølge flere læger dalende. Foto: Søren Østerlund

Det oplyser tyske læger til britiske BBC, efter at antallet af smittede tyskere er faldet i de første dage af juni.

”Der er ingen grund til hysteri, for den (colibakterien VTEC, red.) spreder sig ikke, og antallet af smittede stiger ikke længere. Det er derimod faldende,” siger Reinhard Brunkhorst, præsident for Tysk Nefrologisk Selskab, til BBC.

199 smittet i begyndelsen af juni

VTEC-bakterien har blandt andet forårsaget nyresvigt hos flere af de smittede, og det er denne udvikling, det nefrologiske selskab har holdt øje med i den seneste tid.

Tyskland er det land, der er blevet ramt hårdest af den sjældne colibakterie, og ifølge de seneste tal er 1.836 personer blevet smittet med bakterien siden den 1. maj i år.

199 af dem er blevet smittet i de første to dage af juni, og det er denne udvikling, der får Reinhard Brunkhorst til at skrue ned for trusselsniveauet.

Fredeligt i Danmark

Meldingen om det dalende trusselsniveau bliver bekræftet af Kåre Mølbak, overlæge ved Statens Serum Institut, der har fulgt udviklingen i både Tyskland og Danmark tæt i de seneste uger.

”Allerede før weekenden var der tegn på, at situation generelt så fredelig ud, og at udbruddene, hvad angår Danmark, var ved at klinge af,” siger han til fpn.dk og understreger, at det endnu er for tidligt at sige, hvorfor smitterisikoen er begyndt at tage af.

Muligvis smittet i Lübeck

I alt 18 danskere er blevet smittet med bakterien, og alle på nær én er blevet smittet, efter de har opholdt sig i Nordtyskland. I går kunne den tyske avis Lübecker Nachrichten oplyse, at otte af danskerne var blevet smittet på en restaurant i den nordtyske by Lübeck.

Kåre Mølbæk vil dog hverken be- eller afkræfte oplysningerne fra avisen.

”Der er nogle danskere, som har været i Lübeck, men der er også nogle danskere, der har været andre steder. Vi har kendskab til fire forskellige lokaliteter, hvor danskerne med stor sandsynlighed er blevet smittet,” siger han til fpn.dk.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen