Sådan gennemskuer du dit æg

Datomærket er ikke den eneste markør for, om æg er friske. Lær at undersøge dine æg.

Artiklens øverste billede
Du behøver ikke en specifik udløbsdato for at se, om dit æg stadig kan spises. Foto: Colourbox

Der findes et gammelt trick, som kan afsløre om et æg er friskt eller ej – uden at slå ægget ud. Folk med hønsehold kender måske metoden, mens resten af os må stole på udløbsdatoen.

»I alle æg er der en luftblære. I det nylagte æg er luftblæren lille, men med tiden bliver den større. Desto større luftblære, desto ældre æg,« fortæller Keld Gasberg-Madsen, der er logistikmedarbejder i et hønseri og ægpakkeri hos Hedegaard Foods ved Slagelse.

Hvis man holder ægget op mod en skarp forårssol eller en stærk elpære, kan man tjekke, om luftblæren er lille eller stor.

Keld Gasberg-Madsen fortæller, at man også kan putte ægget i vand, hvor en stor luftblære vil få ægget til at flyde – ergo er ægget gammelt. Et friskt æg synker til bunds.

Du kan også se, om ægget er friskt, ved at slå det ud: Er ægget friskt, er hviden samlet omkring blommen, som står højt. Spændstigheden forsvinder med alderen på ægget, og hviden vil flyde ud.

Holdbarheden svinger

Det er især i udlandet, at man har behov for at studere æggenes friskhed. Holdbarheden er nemlig rigtigt lang i Danmark.

»Få timer efter æggene er lagt, bliver de stillet i bakker i kølerummene. Lastbilerne, der transporterer dem, har kølerum, og æggene er på køl i butikken, så på den måde får de en meget lang holdbarhed,« forklarer Keld Gasberg-Madsen.

Der er mange lande, hvor æg opbevares under andre forhold, hvilke forkorter friskheden. Desuden kan fritgående høns også lægge æg, som man ikke lige finder med det samme.

»Selvom et æg stadig kan holde sig, så er det jo ikke det samme som et friskt æg – de bliver jo ikke bedre med tiden,« siger Keld Gasberg-Madsen.

LÆS OGSÅ: Økologiske æg stormer frem

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.