Sådan gennemskuer du dit æg
Datomærket er ikke den eneste markør for, om æg er friske. Lær at undersøge dine æg.
Der findes et gammelt trick, som kan afsløre om et æg er friskt eller ej – uden at slå ægget ud. Folk med hønsehold kender måske metoden, mens resten af os må stole på udløbsdatoen.
»I alle æg er der en luftblære. I det nylagte æg er luftblæren lille, men med tiden bliver den større. Desto større luftblære, desto ældre æg,« fortæller Keld Gasberg-Madsen, der er logistikmedarbejder i et hønseri og ægpakkeri hos Hedegaard Foods ved Slagelse.
Hvis man holder ægget op mod en skarp forårssol eller en stærk elpære, kan man tjekke, om luftblæren er lille eller stor.
Keld Gasberg-Madsen fortæller, at man også kan putte ægget i vand, hvor en stor luftblære vil få ægget til at flyde – ergo er ægget gammelt. Et friskt æg synker til bunds.
Du kan også se, om ægget er friskt, ved at slå det ud: Er ægget friskt, er hviden samlet omkring blommen, som står højt. Spændstigheden forsvinder med alderen på ægget, og hviden vil flyde ud.
Holdbarheden svinger
Det er især i udlandet, at man har behov for at studere æggenes friskhed. Holdbarheden er nemlig rigtigt lang i Danmark.
»Få timer efter æggene er lagt, bliver de stillet i bakker i kølerummene. Lastbilerne, der transporterer dem, har kølerum, og æggene er på køl i butikken, så på den måde får de en meget lang holdbarhed,« forklarer Keld Gasberg-Madsen.
Der er mange lande, hvor æg opbevares under andre forhold, hvilke forkorter friskheden. Desuden kan fritgående høns også lægge æg, som man ikke lige finder med det samme.
»Selvom et æg stadig kan holde sig, så er det jo ikke det samme som et friskt æg – de bliver jo ikke bedre med tiden,« siger Keld Gasberg-Madsen.
LÆS OGSÅ: Økologiske æg stormer frem