Annonce
Mad & Vin

Test: Find den bedste påskeøl

Vi kan takke tyske munke fra München for, at der findes en dansk tradition med påskeøl.

De fem testede øl (fra venstre): Gul Påske, Ærø Påske Ale, Early Bird, Påske i Underhuset og Forårsbryg. Arkivfotos

Det var egentlig tyske munke, som opfandt den danske påskeøl, og de munke, de var smarte.

Munke faster i påsken, men de må godt drikke, også øl. Heureka! Skulle vi ikke prøve at lave en øl, en frelsende øl, en Salvator?

Sådan tænkte munkene fra Paulaner-ordenen i München tilbage i 1600-tallet, da de skabte deres verdensberømte Salvator, på grund af fasten også kaldet ”det flydende brød”.

Fire liter om dagen per munk og kun til gavn og glæde inden for klostrets mure.

Det flydende brød har ændret karakter gennem årene, ikke mindst fra overgæret til undergæret, men Salvator har alle dage været stærk og derfor nærende, for det er ikke muligt at lave en stærk øl, medmindre den indeholder masser af malt.

Salvator-fester

I løbet af de sidste dråber af 1700-tallet lykkedes det de tyske munke at få lov til at sælge deres øl til den almindelige, tørstige tysker, og ca. 100 år senere også til tørstige Dänen.

Den guddommeligt gode Salvator blev en succes i Danmark.

München-munkenes flydende brød blev så stor en succes, at mange københavnske værtshuse i flere år i tiden op til påske holdt Salvator-fester, som i dén grad var verdslige med masser af druk, fest og ballade.

Folkene på Carlsberg lugtede lunten.

Nogle år tidligere var den gamle brygger Jacobsen rejst i diligence til den store, smukke bayerske by med det berømte øl for at lære kunsten at brygge godt undergæret øl.

Nu kom det gode øl fra München til København og Carlsberg.

Buk, ikke kylling

Bryggerne fra det store bryggeri i Valby eftergjorde deres egen bock i Salvator-stil i 1905 og bundlinjen blev frelst. Derefter tog det ene danske bryggeri efter det andet påskeøl på programmet, og sjovt nok er traditionen med p-dage og påskeøl et fænomen, som kun findes i Danmark.

Den typiske påskeøl er en buk, ikke en kylling.

Det tyske ord for en hanged, en bock, lægger navn til den øltype, som typisk karakteriserer en påskeøl.

Nutidens Salvator fra bryggeriet Paulaner, som stadig er en fantastisk god øl, er således en stærk, mørkerød, mættet øl af bock-typen med sart aroma af brændt karamel; faktisk er der tale om en såkaldt dobbelt bock på grund af den høje alkoholstyrke på 7,9 pct.

For ca. 10 år siden, da den danske ølrevolution begyndte, er bock'en som ”certificeret” påskeøl dog blevet voldsomt udfordret. De ca. 120 danske bryggerier viderefører i fin form den klassiske påskebock, men de mange nye mikrobryggerier har indført nye stilarter og interessante eksperimenter.

Et fællestræk er der på tværs af de forskellige øltyper: de er alle stærke, dvs. ca. 6 pct. alkohol og opefter.

Noget for enhver smag

Blandt de mange nye påskebryg er der mildt sagt noget for enhver smag.

Stevns Bryghus' Fiddivous er f.eks. med røgmalt. Rise Bryggeri vedkender sig bock-traditionen, men tilfører valnødder.

I Nibe er de tossede med krydderurter. Deres Påskebryg, en belgisk inspireret tripel i øvrigt, er med salvie og mynte.

Fur Bryghus laver en stærk pilsner som påskeøl, Jacobsens Forårsbryg er med skovmærke, og et af de absolut bedste danske mikrobryggerier, Indslev Bryggeri, producerer en fremragende hvedeøl.

Et højt niveau

Sæsonens påskeøl holder et generelt højt niveau. De er knap så sprælske og udfordrende som juleøllene; de er finere, friskere, lysere og lettere, men det er der ikke noget nyt i.

Specialøl er blevet billigere det sidste års finanskrisetid, således også påskeøl. Prisfald på omkring 20 pct. er ikke usædvanlige.

Slutteligt et godt tip: Påskeøl smager også godt efter påske, og så kan de almindeligvis fås til en endnu mere fordelagtig pris.

Early Bird, Bryggeriet Fuglsang

5,5 pct.

Nok årets bedste påskegok. Et slam dunk fra Michael Jordan, Fuglsangs amerikanske mesterbrygger med det legendariske

basketnavn! Den fineste duft af saft fra blomme og hyldeblomst. Den smukkeste ravgyldne øl. Saftig og sød som frisk grapefrugtjuice og med et ambitiøst drøn aromatisk, amerikansk humle. Early Bird, en pale ale, er det første virkelige bud på en kvalitetsøl fra Bryggeriet Fuglsang. Michael Jordan, som kom direkte til det gamle bryggeri i Haderslev fra øllets hovedstad Portland i Oregon, er fremtidens mand for Fuglsang og for dansk bryggerkunst.

Påske i Underhuset, Thisted Bryghus

7,6 pct.

En klassisk potent bock, den øltype de fleste danske påskeøl efterstræber. Påske i Underhuset har dog mere brændt toffee-agtig maltsødme og overraskende mange aromaer af mørk, tørret frugt. Af en potent bock at være er der skuffende lidt mundfylde. Humlen er diskret, nærmest umærkelig. Eftersmagen fader hurtigt ud. Påske i Underhuset er igen et sikkert valg fra Thisted Bryghus. Økologisk.

Ærø Påske Ale, Rise Bryggeri

5,0 pct.

Sjældent har jeg smagt en dansk øl, som er så tæt på en ærkeengelsk bitter, altså den overgærede øl, som bartenderen typisk pumper op i pintglasset på en engelsk pub. Ærø Påske Ale er dog mere Faxe Kondi crispy og mørk i smagen og ikke så aromatisk udfordrende i humlen. Dufter fristende af mild tobak og rosiner. Humlen holder ualmindeligt længe, til den bitre ende, en nærmest pebret humlesmag, som er uvant for en påskeøl, men klædeligt til den fine Ærø Påske Ale.

Forårsbryg, Aarhus Bryghus

7,0 pct. En underlig øl. Selv angiver etiketten, at der er tale om en slags dortmunder, men dortmunderens robusthed, tørhed og uforfalskede, enkle maltpower ejer Forårsbryg ikke. Vi er mere ovre i en sydtysk pilsner, altså en ren og pænt humlet øl tilsat en dosis pale ale. Aarhus Bryghus laver almindeligvis undergærede øl, men den her øl smager overgæret, altså mere rund og vilter i aromaerne. Den høje pct. alkohol hjælper smagen på rette vej.

Gul Påske, Svaneke Bryghus

5,7 pct.

Der er sol over Gudhjem, men også over nabobyen Svaneke med denne herlige Gul Påske inden for rækkevidde. Bedre allround øl fås ikke. Frisk, ufiltreret, mild bock øl. Alle vil kunne lide den, undtagen et par damer eller to, som står af på grund af for meget humlebitterhed. Gul Påske rummer to tendenser i årets sortiment af påskeøl - bryggeren tør tilsætte mere humle, og påskeøl er ikke længere lig med forholdsvis tunge bock øl præget af let brændt karamelmalt.

Christian Andersen blogger om øl på JP Blogs: http://blogs.jp.dk/durst/

LÆS OGSÅ: 590 nye danske øl i 2010

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her