Vælg en sundere leverpostej

Første trin til sundere mad er altid i supermarkedet, og du kan begynde med leverpostej.

Artiklens øverste billede
Maden skal smage af noget, men pålægget bør ikke udgøre mere end halvdelen af brødmængden. Foto: Colourbox

Tidligere var det noget af en opgave at fremskaffe en rigtig god leverpostej – set fra et ernæringsmæssigt perspektiv vel at mærke. Godt nok bidrager leverpostejen med masser af jern og A-vitamin, men de fleste pateer og postejer laves af lever og gode dele ren spæk og indeholder derfor for meget energi, for meget fedt totalt set og for meget af det mættede fedt, som i for store mængder kan give dit hjertekarsystem problemer.

Heldigvis er udvalget af mere fedtfattige og ikke mindst velsmagende udgaver til den sundhedsbevidste forbruger blevet ganske stort, og der findes efterhånden en sund postej for en enhver smag og enhver pengepung. Jeg har været i butikkerne og fundet nogle af markedets bud på sundere alternativer til den gængse ”fedt-lever”.

Vælg magert pålæg

Som tommelfingerregel bør pålæg ikke indeholde mere end 10-12 pct. fedt, men i mange tilfælde indeholder leverpostej omkring 22 pct. fedt, altså cirka det dobbelte af, hvad godt er. Umiddelbart tænker du måske, at den smule ekstra fedt, du får fra leverpostejen, ikke kan batte meget i det store regnskab – men det gør det.

Får du tit leverpostej, vil du på et år få rigtigt meget ekstra mættet fedt ved at vælge den forkerte – og sådan er det med alle de varer, du vælger. Ved at undgå små portioner mættet fedt mange forskellige steder i din kost, gør du din krop en stor tjeneste, og den mindre mængde fedt er samtidig med til at øge chancen for en stabil, sund vægt og skabe plads til de mange andre næringsstoffer, din krop har brug for.

Det grønne nøglehulsmærke er en god hjælp til hurtigt at kunne vælge det mere sunde pålæg, så kig gerne efter mærket, hvis du ikke kan overskue selv at tjekke varedeklarationerne.

Det skal dog siges, at der i butikkerne findes masser af sunde varer, som ikke er nøglehulsmærkede, så lad det ikke begrænse dine muligheder. Prøv dig frem i udvalget af gode sunde leverpostejer, find den, der smager dig allerbedst og køb så den fremover – så behøver du ikke undvære din leverpostejmad for at leve sundt.

Undgå overlæs

Samtidig bør du også være opmærksom på, hvor meget pålæg du putter på brødet. Selvfølgelig skal maden smage af noget, men pålægget bør ikke udgøre mere end halvdelen af brødmængden – dvs. spiser du 100 g brød, svarende til to store skiver rugbrød, bør pålægget maks. veje 50 g. En let og hurtig metode til at vurdere, om laget af pålæg er passende, er ved simpelthen at se efter – laget af f.eks. leverpostej må maks. være halvt så højt som rugbrødsskiven.

Ved at spise dobbelt så meget brød som kød – og lige så meget grønt, som der er brød – sikrer du din krop et frokostmåltid med passende mængder næringsstoffer, så den har de bedste betingelser for at holde sig sund og rask. Altså 1/5 kød, 2/5 rugbrød eller groft brød og endelig 2/5 grøntsager, dvs. masser af pynt på madderne og lidt ekstra ved siden af.

Slagtermester Andersens leverpostej (Rema 1000)

Diætistens favorit

Produktet er et super godt bud på en leverpostej med et fedtindhold, der lige nøjagtig holder sig inden for anbefalingerne, med en helt fin smag og en rigtig god pris – den er derfor tit at finde i mit køleskab. Postejen indeholder 12 pct. fedt, 640 kJ pr. 100 g. og koster kun 3 kr. pr. 100 g. Jeg har indtil videre ikke set leverpostejen andre steder end i Rema1000.

Den Grønne Slagter Leverpostej (SuperBest)

Den Grønne Slagters leverpostej er testens mest fedtfattige med kun 6 pct. fedt, men samtidig også den dyreste til ca. 8 kr pr. 100 g. Leverpostejen indeholder ca. den samme mængde energi som Stryhns letpostej, nemlig 580 kJ pr. 100 g, og har i forhold til en almindelig leverpostej et minimalt indhold af mættet fedt (2,5 pct.).

Den Grønne Slagter kan købes i de fleste supermarkeder og er klart testens sundeste produkt – hvis du altså er villig til at betale den højeste pris.

First Price grovhakket leverpostej (Kiwi)

Leverpostejen er et eksempel på, at ikke alle produkter med et lavere fedtindhold behøver at være dyre. Postejen indeholder samme mængde fedt som Tulips fedtreducerede leverpostej, nemlig 14 pct., og energiindholdet er en smule lavere med 810 kJ pr. 100 g. Leverpostejen er testens billigste produkt til sølle 1,60 kr pr. 100 g – til gengæld kan hverken smag eller konsistens måle sig med testens øvrige leverpostejer. Postejen er et okay valg, hvis du kan lide den og gerne vil handle billigt.

Tulip Bacon leverpostej 30 pct. mindre fedt (Føtex)

Tulip producerer en række pålægsvarer, som indeholder mindre fedt end deres øvrige produkter – desværre er det ikke alle deres fedtreducerede produkter, som er fedtreducerede nok i forhold til anbefalingerne på max 10-12 pct. fedt i pålæg. Tjek altid fedtindholdet på varedeklarationen, når du overvejer at købe et andet produkt end det, du plejer, også selvom der står fedtreduceret, light eller lignende på emballagen; det er nemlig ingen garanti for, at produktet er sundt.

Leverpostejen er testens mest energiholdige udgave med 870 kJ pr. 100 g og 14 pct. fedt, heraf 6 pct. mættet fedt. Produktet er altså stadig en smule for fedtholdigt, men vil altid være et meget bedre valg end den almindelige leverpostej med 22 pct. fedt. Fedtindholdet er dog heller ikke kriminelt meget højere end det anbefalede, så er postejen den udgave, du bedst kan lide, så vælg den – vores mad skal jo også smage godt. Tulips leverpostej fås ligeledes i langt de fleste supermarkeder til en pris på omkring 6 kr pr. 100 g, og er dermed testens tredjedyreste produkt.

Stryhns fransk cremet letpostej (SuperBest)

Stryhns har lanceret to ”letpostejer”, som indeholder mindre fedt end deres andre leverpostejer. Den mest fedtfattige letpostej er denne 8 pct. franske leverpostej, som kun indeholder 570 kJ pr 100 g, og som jeg varmt kan anbefale, både hvad smag og sundhed angår. Den anden letpostej fra Stryhns indeholder lidt for meget fedt, nemlig 15 pct., så vælg helst den franske letpostej, hvis du går efter Stryhns. Letpostejen kan købes i de fleste supermarkeder, men ligger i den dyre ende med en pris på knap 7 kr pr. 100 g – testens næstdyreste produkt.

LÆS OGSÅ: Stortest: Her er det bedste rugbrød

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.