Forbrugere skal vide mere om ost og mælk
Et nyt forslag fra EU-Kommissionen skal skabe større klarhed over kvaliteten i fødevarer.
Det er lig med god kvalitet, hvis fetaost er produceret i Grækenland, og lammefjordsgulerødder kommer fra Danmark.
Det mener EU-Kommissionen, som med en ny pakke af forslag vil sikre, at de europæiske forbrugere kender til kvaliteten ved landbrugsvarer produceret i EU.
- Landmænd, der presses af den økonomiske tilbagegang, koncentration af detailhandelens forhandlingsposition og den globale konkurrence, har behov for værktøjer for bedre at formidle viden om deres varer til forbrugerne, siger EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos.
Regler skal styrkes
Forslagene skal styrke EU's nuværende regler, som allerede beskytter varer, der er produceret et bestemt sted i Europa eller på en traditionel måde.
Yderligere skal der skabes flere og klarere retningslinjer for de såkaldte kvalitetsudtryk, så forbrugerne er sikre på, hvad det betyder, når en kylling er fritgående, eller olivenolie er koldpresset.
Endelig vil EU-Kommissionen også lave en "best-pratice" for, hvordan landbrugsproducenter lever op til kravene for de forskellige certificeringsmærker, der er på EU's indre marked.
Bedre forbrugersikkerhed
- Det europæiske landbrugs styrke ligger i dets diversitet, landmændenes knowhow og i jordbunden og produktionsområderne, siger Dacian Ciolos.
Formålet med de nye forslag er tostrenget, siger EU-Kommissionen.
For det første skal det skabe en bedre forbrugersikkerhed, så handlende kan være sikre på kvaliteten i de varer, de køber.
Og for det andet skal forslagene sikre en bedre indtjening for landmændene, fordi forbrugerne vil være villige til at betale mere for varer af bedre kvalitet, mener kommissionen.
Læs også: EU vil gøre det nemt at finde sund mad