Færdigkøbte æbleskiver dumper
Udvalget er ringe, og fedtet driver. Diætisten giver dumpekarakter til alle færdigkøbte æbleskiver, for halvdelen af kalorierne stammer fra ren fedt!
Æbleskiven var oprindeligt et stykke æble, som blev dyppet i æg og mel og efterfølgende bagt på en pande i smør. Senere begyndte vi så at bage æbleskiver som i dag - uden æbler. På trods af æbleskivens sundt klingende navn er nutidens færdigkøbte udgaver ikke at anbefale.
Udvalget i butikkerne viste sig at være forholdsvis begrænset, og jeg har ikke fundet en eneste pose, jeg kan anbefale dig at købe: Æbleskiverne er alt for fede, indeholder en masse tilsætningsstoffer og smager langt fra lige så lækkert som en hjemmebagt én af slagsen.
Gør det hellere selv
Investér i en elektrisk æbleskivebager (de fås i dag for næsten ingen penge i de store supermarkeder), og sæt jer sammen ved bordet med en passende kande hjemmelavet æbleskivedej.
Opskriften er simpel, den tager næsten ingen tid at lave, den er meget sundere, og I kan hygge og snakke, mens æbleskiverne bager. Husk at smøre panden med olie i stedet for smør, så du får det sunde fedt frem for det usunde.
Det kan være fristende at bage æbleskiver en dag, hvor aftensmaden skal gå lidt stærkt, men hverken færdigvaren eller de hjemmebagte æbleskiver bør erstatte et hovedmåltid - de indeholder simpelthen ikke tilstrækkeligt af de næringsstoffer, din krop gerne skal have tilført fra dagens store måltider.
Til gengæld kan mine hjemmebagte æbleskiver fint erstatte et mellemmåltid, f.eks. eftermiddagsmad, så længe du ikke overhælder dem med flormelis og marmelade.
De næstfedeste: Æbleskiver bagt på pande
Coronet Cake Company. 21,95 kr. i SuperBest
Æbleskiverne indeholder hele 1.240 kJ (300 kalorier) pr. 100 g. Det betyder faktisk, at sådan en pose med 20 stk. giver dig næsten 7.000 kJ - det svarer nogenlunde til 70 pct. af mit daglige behov for energi!
Det høje kalorieindhold skyldes primært et relativt højt fedtindhold på 16 g pr. 100 g. Umiddelbart lyder 16 pct. måske ikke af så meget, men fordi fedt indeholder så meget energi, betyder det, at næsten halvdelen af kalorierne i æbleskiven stammer fra fedt, hele 49 pct. - og det er alt for meget!
Max 30 pct. af de kalorier, du indtager i løbet af en dag, bør nemlig stamme fra fedt, så der også overlades plads i kosten til alle de andre næringsstoffer, din krop har brug for. Med andre ord:
Et måltid, hvor fedtet udgør 49 pct. af energien, er klart i overkanten. Heldigvis har producenten valgt at anvende rapsolie som fedtkilde i dejen frem for smør eller margarine, så æbleskiverne ikke indeholder alt for meget af det mættede usunde fedt.
Den nøjagtige sukkermængde står desværre ikke oplyst, men til gengæld fremgår det af ingredienslisten, at dejen er tilsat fire e-numre samt citronaroma for at opnå færdigvarens konsistens og smag.
De mindst fede:
Æbleskiver med kærnemælk og kardemomme
Coronet Cake Company. 29,95 kr. i SuperBrugsen
Æbleskiverne er testens mest ”fedtfattige” produkt. Det indeholder 1.240 kJ (300 kalorier) og 15 g fedt pr. 100 g, hvilket betyder, at ca. 46 pct. af energien i færdigvaren stammer fra fedt - altså igen væsentligt over de anbefalede max 30 pct. i en dagskost.
Heldigvis har producenten også i dette tilfælde valgt rapsolie som fedtkilde til såvel dej som til stegning, så andelen af de usunde mættede fedtsyrer holdes nede. Æbleskiverne er krydret med et ekstra E-nummer og indeholder i alt fem forskellige samt citronaroma, men er trods det triste resultat set fra et sundhedsmæssigt perspektiv testens bedste bud på et færdigprodukt.
De mest kunstige: Æbleskiver med æblefyld
Coronet Cake Company, 19 kr. i Kvickly (tilbudsvare)
Posen med æbleskiver giver desværre ingen information om næringsindholdet af varen, men på baggrund af ingrediensliste og producent tør jeg godt antage, at varen indeholder for meget fedt og dermed også en masse kalorier.
Jeg syntes, produktet var interessant, fordi varen forsøgte at leve op til den gamle æbleskivetradition. Men min begejstring blev hurtigt manet i jorden efter et kort blik på varedeklarationen: betegnelsen ”æblefyld” dækker blot over 16 pct. ganske almindelig æblemarmelade - andelen af æble i skiverne når faktisk helt ned på 6 pct., mens sukkerindholdet får sig en uhensigtsmæssig optur. Samtidig er produktet klart testens mest ”kunstige” med hele otte E-numre og citronaroma.
De absolut fedeste: Mini pandestegte æbleskiver
Produceret for Dansk Supermarked,16,95 kr i Føtex
Æbleskiverne er testens klare taber! De indeholder 1.420 kJ (340 kalorier) og med 21 g fedt pr. 100 g, stammer hele 56 pct. af energien i æbleskiverne fra fedt. Producenten har desuden valgt en lidt uheldig fedtkilde, nemlig palmefedt, som indeholder meget af det usunde mættede fedt, du bør begrænse i din kost for at forebygge hjertekarsygdomme.
Produktet har en meget udførlig næringsdeklaration - og det er vi jo nogle, der elsker. Det oplyses, at varen indeholder 0-1 pct. kostfibre, altså har det ikke en særlig stor mæthedsværdi, og så er der udover fire E-numre og tre aromastoffer tilsat 5 pct. sukker. Æbleskiverne er derfor ikke storkriminelle på sukkerfronten, medmindre du selv tilsætter lidt for meget at dyppe i…
Hjemmelavede æbleskiver med hvid hvedemel
Testens suveræne vinder er de hjemmelavede æbleskiver, som giver de færdigbagte baghjul på alle områder!
Du kan bruge en helt almindelig opskrift, eller endnu bedre prøve kræfter med min sundere udgave.
Opskriften tager udgangspunkt i en traditionel æbleskivedej, som med små ændringer er blevet endnu bedre - energiindholdet er mere end halveret i forhold til købe-skiverne, fedtindholdet er helt nede på 3 g pr. 100 g mod de op til 21 g i færdigproduktet. Dertil kommer, at dejen indeholder flere vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre, som giver bedre og mere længerevarende mæthed.
Hjemmepanelet kunne faktisk ikke smage forskel på de ”almindelige” hjemmebagte æbleskiver og de ernæringsforbedrede, så der er ingen grund til ikke at peppe æbleskiven op med lidt sundhed.
Det skal du bruge:
- ½ liter kærnemælk
- 125 g hvedemel
- 125 g hvid hvedemel (et specielt og ikke mindst fantastisk fuldkornsmel, fra f.eks. Amo og Finax. Det smager og har konsistens som almindeligt hvedemel.)
- 3 æg
- 1 tsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk natron
- Evt. lidt revet økologisk citronskal
Fremgangsmåde:
Pisk alle ingredienserne sammen, til dejen er helt klumpfri og glat og hæld den i en kande. Varm din æbleskivepande eller elektriske æbleskivebager godt op og pensl med en lille smule rapsolie (evt. en anden smagsneutral olie) eller flydende oliemargarine.
Fyld hullerne ca. ¾ op og lad æbleskiverne blive lysebrune og faste på den ene side, før du vender dem med en gaffel eller en tynd strikkepind. Bag dem færdige på den anden side og giv evt. siderne en lille tur også.
Skulle du have lyst til at prøve kræfter med den gamle udgave af æbleskiven, så læg en skefuld sukkerfri æblegrød, et stykke kogt æble, lidt rabarberkompot eller et par bær på hver dejklat, umiddelbart inden de vendes - det smager fantastisk og giver æbleskivetraditionen en sund optur.
Opskriften giver ca. 40 små æbleskiver og passer fint som et mellemmåltid til fem personer.
LÆS OGSÅ:
Julens 10 værste kaloriebomber