Vi snydes for prisfaldet på fødevarer

Selv om råvareprisen på ris, korn og havre er faldet med over 40 procent siden sidste sommer, betaler forbrugerne i dag det samme eller ligefrem mere for ris, spaghetti og havregryn.

Artiklens øverste billede
En fyldt indkøbsvogn er kun faldet med godt 3 procent i pris siden sidste sommer, mens råvareprisen på fødevarer generelt er faldet med 20 procent. Foto: JP

Det viser Politikens årlige pristjek i de fem landsdækkende discountkæder.

»Forbrugerpriserne har meget sværere ved at falde end at stige. Forskellen kryber over i ekstra avance«, siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, til Politiken lørdag.

Politikens pristjek viser, at en fyldt indkøbsvogn kun er faldet med godt 3 procent i pris siden sidste sommer. Råvareprisen på fødevarer generelt er faldet med 20 procent.

Prisen på ris i fokus

Senioranalytiker Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut finder prisen på ris særlig iøjnefaldende: Mens råvareprisen er faldet med 42 procent, er prisen ude i butikkerne steget markant.

»Priserne på de endelige fødevarer burde være marginalt lavere end niveauet tilbage i 2007. Men det er de ikke. Det er et tegn på, at nogen har hævet avancen«, siger Henning Otte Hansen til Politiken.

Gennemgangen af 36 basisvarer viser også, at en tredjedel har den nøjagtig samme pris i de konkurrerende kæder. Det ser Henning Otte Hansen som udtryk for en stillingskrig, hvor kæderne tæt overvåger hinandens prissætning.

Supermarkeder afviser spekulation

Detailhandlen afviser pure, at den skulle spekulere i konjunkturerne.

I Dansk Supermarked siger indkøbsdirektøren, at der i kun minimalt omfang er en sammenhæng mellem udviklingen i råvarepris og det, forbrugeren betaler.

I stedet afgøres slutprisen af konkurrence, og den er hårdere end nogensinde: »Økologisk mælk er i den seneste måned gået fra 7,50 til 4,95, så det med avancer er vist en sandhed med modifikationer«, siger Claus Ravnsbo til Politiken.

Kilde: Dagbladet Politiken

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen